Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » SUB STEA UN CER… TRIPLĂ LANSARE DE CARTE MARIA ILEANA TĂNASE LA PĂNCEȘTI-SASCUT LA ÎMPLINIREA A 127 DE ANI DE LA NAȘTEREA ÎN VIAȚA VEȘNICĂ A LUCEAFĂRULUI

SUB STEA UN CER… TRIPLĂ LANSARE DE CARTE MARIA ILEANA TĂNASE LA PĂNCEȘTI-SASCUT LA ÎMPLINIREA A 127 DE ANI DE LA NAȘTEREA ÎN VIAȚA VEȘNICĂ A LUCEAFĂRULUI

Se anunța o zi superbă de iunie, cum altfel putea fi ziua când cerurile s-au deschis ca să primească în nemuritoarea sa poveste pe LUCEAFĂR? Pașii ne-au purtat către Păncești-ul Sascutului băcăuan, la Școala Gimnazială din localitate, ca să serbăm împreună împlinirea a 127 de ani de la nașterea în viața veșnică a Luceafărului poeziei românești și, în același timp, să lansăm spre lume veste nouă despre poezie, veste adusă de poeta pănceșteană, stabilită la Roma, MARIA ILEANA TĂNASE. De ce s-au ”întâlnit” pe același afiș poeta pănceșteană și Mihai Eminescu?… tocmai ca dovadă a respectului profund pe care îl datorăm cu toții PATRIARHULUI limbii române literare, sub auspiciile căruia s-au derulat și evenimentele de azi.

Într-o locație frumoasă, îngrijită, a Școlii Gimnaziale Păncești, școală arondată Școlii Gimnaziale Sascut, o instituție de învățământ condusă cu foarte mare pricepere și dedicație de către doamna director prof IULIA SANDU, ne-am adunat, tineri și bătrâni, copii, elevi, rude, prieteni, ca să celebrăm poezia. Ca invitați speciali au fost: TELEVIZIUNEA LITERARĂ prin director EUGEN UNGUREANU și redactorul-șef CORNEL GALBEN, editura și revista ARMONII CULTURALE, prin GHEORGHE A. STROIA – editorul cărților lansate azi, unul dintre inițiatorii manifestării și partener media, directorul Școlii Gimnaziale SASCUT – prof. IULIA SANDU, prof. CERBU IULIA, ed. SOFICA POPA – în calitate de ORGANIZATORI și GAZDE ale evenimentului și, nu în ultimul rând, reprezentanții comunității locale – ION RĂUȚĂ – Primarul Comunei Sascut și APOSTOL IONEL – viceprimarul aceleiași comune băcăuane.

Punctul de forță și de atractivitate al manifestării l-a reprezentat prezența elevilor școlii pănceștene, care au prezentat mai multe momente artistice, dedicate în speță celor doi aniversați ai zilei. În deschidere, preșcolarii Grădiniței Păncești, conduși de doamna educatoare SOFICA POPA, au încântat audiența cu un recital din poeziile eminesciene și cu două cântece populare – ”FLORICICA DIN PĂNCEȘTI” și ”ZDRABULEANCA” – cântece răzeșești, din vremea lui Ștefan cel Mare. Elevii clasei pregătitoare, îndrumați de doamna înv. CONDUR RALUCA, au continuat recitalul din creația eminesciană, iar elevii clasei I, îndrumați de înv. PAVEL VALERICA au interpretat o scenetă istorică, după SCRISOAREA A III-A de Mihai Eminescu. Romanțele eminesciene ”Pe lângă plopii fără soț” și ”Mai am un singur dor”, frumos interpretate de elevii clasei a II-a, îndrumați de înv. DRAGOMIR ANICA, au făcut deliciul publicului. Spectacolul de romanță și poezie a fost încheiat de elevii clasei a IV-a, conduși de înv. AURICA BUCUR.

În partea a II-a manifestării, poezia MARIEI ILEANA TĂNASE a delectat audiența, prin momentele încărcate de romantism și sensibilitate. Gheorghe A. STROIA, editorul celor trei titluri lansate – FOCUL IUBIRII DIN URMĂ, IUBIREA CU SUFLET MARTIR și NOTE DE TOAMNĂ – a spus că: ”Poezia Mariei Ileana Tănase este o poezie de sorginte romantică, tema predominantă a celor trei volume de versuri fiind iubirea, nu neapărat o iubire particulară (a unui om sau percepției materiale a iubirii), ci o iubire mai curând generalizată, față de oameni și față de frumusețea fără de seamăn a naturii – copacul înflorit, câmpul plin de verde iarbă, cerul senin al zilei sau înstelat al nopții, soare, lună, stele, satul străbun, părinți. Poezia Mariei Ileana Tănase – sub acest pseudonim literar, din respect pentru marea artistă populară MARIA TĂNASE, diferența făcând-o ILEANA, numele mamei poetei – este o poezie în care sufletul se bucură cu toată puterea de viață, de sentimente frumoase și înălțătoare, chiar dacă nostalgiile mai tulbură, din când în când, valurile limpezi ale vieții. Pentru mine, ca editor și ca scriitor, întâlnirea cu Maria este o mare bucurie, poeta știind foarte bine ce anume dorește, dar a manifestat mereu deschidere oricărui dialog, oricărei provocări, scopul său fundamental fiind obținerea unui produs editorial de calitate, pe care sperăm că i l-am putut oferi. Pentru Armonii Culturale, cel mai mare câștig de cauză este dobândirea a încă unui prieten, un om care ne va călca pragul ori de câte ori va avea nevoie. Noi îi vom răspunde cu drag, de fiecare dată. Pănceștiul are motiv să fie mândru, fie doar și prin simpla prezență a Mariei, dar mai ales prin lumina izvorâtă din scrierile sale…”.

Au mai luat cuvântul… doamna profesoară de limba și literatura română CERBU GABRIELA, care a prezentat, printr-o succintă și frumoasă recenzie de carte, valențele pozitive ale poeziei MARIEI ILEANA TĂNASE, afirmând că nostalgia bacoviană, prezența toamnei, dar și a celorlalte anotimpuri este discretă și inspirată; domnul Eugen Ungureanu –a apreciat cărțile Mariei și a transmis un mesaj pozitiv, de încurajare a întregii comunități, în vederea stimulării participării la astfel de manifestări și activități artistice, reconfirmând că Televiziunea Literară poate fi socotit un partener de nădejde, deschis oricărei solicitări. Rând pe rând, ed. Sofica Popa, doamna director Sandu Iulia, rudele, prietenii și cadrele didactice ale școlii au subscris acestor valențe pozitive; domnul primar Ion Răuță a lansat o provocare nouă – de fi gazda următoarei lansări de carte a poetei, prin punerea la dispoziție a Căminului Cultural Păncești.

La final, MARIA ILEANA TĂNASE a mulțumit tuturor factorilor implicați în evenimentul de la Păncești, reafirmând că poezia sa este motivația la viață, la bucurie, fericire și împlinire, poezia fiind ”mâna întinsă la greu”, refugiu, dar și o ”întreagă lume”. Au recitat din opera poetei pănceștene copiii ansamblului folcloric MUGURELUL, un ansamblu multipremiat al festivalurilor naționale și internaționale de folclor. Nu putem să nu amintim că PRIMĂRIA SASCUT a luat inițiativa lăudabilă de a fi achiziționat din fonduri proprii costumele populare originale ale membrilor ansamblului, de la locuitorii satului, costume autentice, incredibil decorate cu motive ale zonei Pănceștiului.

Ansamblul folcloric MUGURELUL, condus de doamna profesoară IULIA SANDU și îndrumat de înv. GHEORGHE POPA și prof. LEONTE ADRIANA, a performat cu dansuri și cântece populare specifice zonei Păncești. Un veritabil regal de folclor, oferit de un ansamblu cu adevărat unic, plin de talent și profesionalism, care merită stima și aprecierea noastră, dar în spatele căruia se poate intui munca asiduă, deloc facilă, dusă de către coordonatorii acestuia.

O manifestare interesantă, care a transformat frumoasa așezare moldavă într-un templu al culturii și poeziei, lucru pe care sperăm să-l reiterăm cât mai curând posibil! TRĂIASCĂ EMINESCU! TRĂIASCĂ POEZIA!

Armonii Culturale
Adjud-Păncești, 15 iunie 2016

ALBUMUL FOTO poate fi vizualizat… AICI, prin grija colegului Romilă Robert…

FILMUL ÎNTREGII ACTIVITĂȚI… AICI, prin grija domnului Eugen Ungureanu – Telelviziunea Literară…

Facebooktwitterby feather