Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Exegeze » VASILE BELE: Cristina Petriman – s-a maturizat urcând pe scena cântecului popular

VASILE BELE: Cristina Petriman – s-a maturizat urcând pe scena cântecului popular

Am poposit zilele acestea, pentru câteva ceasuri, în Țara Lăpușului, în localitatea Libotin, locul de unde a pornit spre scenă, cu cântecul popular, tânăra și frumoasa Cristina Petriman – o interpretă valoroasă, cu talent și ambiție, harnică și silitoare. Am poposit cu gând de-a o întreba ce mai face și cum privește cântecul popular la, aproximativ, un an de la debutul său. Am găsit-o acasă, cu treburi în gospodărie. Nu se dezminte și nici nu face rabat de la cele spuse de mine. S-a maturizat urcând pe scena cântecului popular. E împlinită și așteaptă noi și noi provocări în ceea ce privește marea ei pasiune – cântecul popular. Ba mai mult a început, deja, ,,munca” pentru cel de-al doilea album. Dorindu-i mult succes, încep să o întreb despre una, despre alta …
 
Vasile Bele:Buna mea prietenă, de curând debutantă în lumea cântecului popular, ce mai faci? Cum ești? Te văd frumoasă – radiezi în jurul tău frumusețe, te văd bucuroasă – împrăștii în jurul tău cu bucurie. Ești harnică și silitoare. Cum stăm cu cântecul popular? Ce ne mai spui despre el?
Cristina Petriman: – Bună ziua și dumneavoastră! Mă luați prin surprindere și nici nu știu cărei întrebări să răspund întâi și-ntâi. Mulțumesc pentru complimente. Sunt bine, cu adevărat bucuroasă. Încă trăiesc cu emoție debutul meu în plan muzical și asta și datorită dumneavoastră. Am primit multe complimente la adresa C.D.-ului. Și mă bucură acest lucru. Oamenii au apreciat mult cântecele și chiar am fost poftită la câteva televiziuni – și de-aici din zona noastră, dar și din alte județe – pentru a povesti despre debutul meu dar și pentru a-mi cânta cântecele. Totul a mers bine ,,ca pe roate”, aș mai zice și parte din succesul meu se datorează și echipei cu care am colaborat. În rest, doar lucruri minunate. Sunt elevă în Baia Mare la o școala sanitară … îmi place ceea ce fac. Am așteptat vara și soarele și căldura.
 
Vasile Bele: – Mă bucur de bucuria ta! Mă bucură faptul că ești împlinită și mulțumită de tine și de ceea ce faci. Contează foarte mult. Și pentru noi, dar mai ales pentru tine. Văd în tine multă forță și putere. Ești cu adevărat fericită. Eu le pun toate astea în seama tinereții tale. Dau vina pe tinerețea ta, Cristina.
Cristina Petriman: – Acuma mă faceți să roșesc. De ce, întotdeauna, este de vină tinerețea? Este, într-adevăr un avantaj. Dar, vorba oarecui, lasă că vremea trece și peste mine! Noi, mergem mai departe și cu bune și cu rele. Important e cântecul popular. Importanți sunt oamenii din fața scenei. Importanți sunt toți, fără discuție. Aplauzele spun multe despre un mesager al cântecului popular. Am învățat multe de la viață sau din viață. Chiar ăsta e adevărul. Oamenii iubesc frumosul, iubesc cântecul popular, iubesc pe cel care urcă pe scenă pentru a le umple inima de bucurie. Foarte mult contează contactul cu publicul, iubitor de muzică populară.  
 
Vasile Bele: – Cristina Petriman s-a maturizat! Deja conștientizezi valoarea cântecului popular. Îți mai aduci aminte ce-ți spuneam la început de drum? Reproduc propoziția – Cristina Petriman, nu poate cânta pe gustul tuturor. Probabil, când ți-am spus toate acestea, nu ai înțeles așa de bine cele ce ți le-am spus. 
Cristina Petriman: – E adevărat, poate, la început am fost puțin sceptică, dar cu adevărat, ulterior m-am convins că așa este. Deja, încetul cu încetul îmi formez publicul meu, care-mi iubește cântecele, care mă apreciază pentru cum cânt, care mă aplaudă și mă recheamă în scenă. Toate astea adunate într-un buchet, înseamnă foarte mult pentru mine. Am pășit pe drumul cântecului popular, oarecum cu emoție, cu timiditate, mai mult sau mai puțin încrezătoare în mine. Dar uite că, ajutată de cei din jurul meu, am reușit, fapt ce mă face să le mulțumesc tuturor pentru că mi-au fost aproape. Cărările vieții te urcă și te coboară, noi cântăm ulița satului, șezătorile din sat. Prin definiție, satul Libotin, un sat extraordinar de frumos, este unul care păstrează comori și produce valori. Oamenii sunt extraordinari, te susțin și te încurajează, mândrindu-se că ești de-al lor.
 
Vasile Bele: – Asta era următoarea întrebare ce-o aveam pregătită: cum a primit satul Libotin ,,vestea” lansării tale? Oamenii te-au auzit cântând, te-au văzut îmbrăcată în costum popular, reprezentându-i de fiecare dată …
Cristina Petriman: – Nu mă așteptam la o astfel de reacție, pozitivă. Oamenii din sat știau despre mine și despre talentul meu și de multe ori m-au încurajat, spunându-mi să fac pași înainte și să mă apuc de treabă mult mai serios că am talent și voce. După ce m-au văzut și pe la televizor s-au bucurat și mai mult. Primeam telefoane de susținere, primeam felicitări ceea ce contează mult. Acuma sunt conștientă că îi reprezint și de aceea încerc cât îmi stă în putință, să nu îi dezamăgesc. Dacă așa ar fi, aș suferi și eu. Mergem înainte orice ar fi.
 
Vasile Bele: – Viața te duce înainte. Chiar tu ai spus acest lucru, dar chiar așa, cu ce proiecte pășim înspre viitor?
Cristina Petriman: – Sunt multe proiecte și fiecare importante în felul său. În primul rând vreau să-mi finalizez studiile și să-mi caut un loc de muncă. Apoi, e scena și cântecul popular. Planurile sunt multe, inclusiv editarea celui de-al doilea C.D., dar despre asta nu vreau să vorbesc deocamdată, până ce nu este finalizat. Cântecul este marea mea pasiune și nu aș dori să risipesc această zestre culturală. Facem pași înceți dar siguri! Nu ne lăsăm. În fiecare zi câte un pic, și pic cu pic se umple oala. Și-apoi mai vedem noi ce se întâmplă. Încă nu m-am decis cu cine voi colabora la editarea C.D.-ului cu numărul doi, aș rămâne fidelă primei echipe, datoriă căreia am cunoscut consacrarea. S-ar putea, pe ici, pe colo, să mai adăugăm câte ceva sau pe cineva. Dar nu mai dezvălui nimic din acest proiect. Important e că am început deja lucrul la C.D. Și mergem înainte.
 
Vasile Bele: – Doamne ajută! Mă bucur să văd că ai ambiție, ai proiecte și lupți pentru finalizarea lor. Asta înseamnă că ești o luptătoare, cu adevărat. Aștept cu nerăbdare apariția C.D.-ului pe piață. Așa cum și primul a avut real succes, cred și-n cele ce vor urma, inclusiv în următorul. Bravo!
Cristina Petriman: – Mulțumesc! Mulțumesc pentru susținerea dumneavoastră și mă bucură faptul că am asemenea oameni lângă mine. Celor care așteaptă cântecele mele viitoare le spun să mai aibe puțină răbdare, până la finalizare. E o muncă grea și nu toată lumea e conștientă de acest fapt. Am muncit mult și cu primul C.D. dar a meritat. A meritat munca și transpirația. De asta m-am ambiționat și vreau să merg mai departe pe această cale. Mulțumesc părinților care au încredere în mine și mă susțin din acest punct de vedere. Nu vreau să îi dezamăgesc nici pe ei și nici pe mine sau publicul care deja mă cunoaște. Sunt curioasă și eu până la urmă ce și cum va fi?! Dar, sperăm că totul va fi bine și noi ne vom mai revedea cât de curând.
 
Vasile Bele:Da, Cristina Petriman, ne vom revedea! Dar vreau să-i asigur pe cei care te iubesc, spunându-le că meriți încrederea lor și că nu-i vei trăda. Închei, mulțumit, dorindu-ți să ai parte în viață de ce îți dorești. Personal, vreau să te asigur că ai toată susținerea mea, tocmai pentru că cred în tine. Spor  în toate și Doamne ajută! 
 
A consemnat Vasile BELE, iunie 2015
Facebooktwitterby feather