ZIUA BUNICILOR – OMAGII
* Bunicii sunt ucenicii Domnului în modelarea omului.
Cinstiți-i pe părinți și pe părinții părinților și nu uitați, de ziua lor să-i omagiați!
Lor le datorăm existența, iar valoarea copiilor, deveniți adulți, se vede în educația primită de la părinți. – Maria Filipoiu
„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție!” Iisus Hristos -Porunca a-V-a
Ziua Internațională a Bunicilor este sărbătorită în România, în ziua de 26 iulie, începând cu anul 2012, ca o dovadă a respectului pentru persoanele de vârsta a treia și de recunoștință pentru cei care sunt bunici.
Ziua Bunicului, sau Ziua Bunicilor este și o zi comemorativă, dedicată bunicilor în cadrul fiecăreia dintre familiile care își onorează precursorii. În cadrul Liturghiei din această sărbătoare sunt omagiați Sfinții Părinți Ioachim și Ana – părinții Fecioarei Maria – care sunt considerați bunicii lui Iisus.
Bunicii au un rol deosebit în familie, existând un dicton în vorbirea populară:
„Cine nu are un bătrân, să și-l cumpere.”
Această expresie scoate în evidenţă înţelepciunea pe care o au vârstnicii și transmit tinerilor din jurul lor sfaturile cele mai bune.
Din punct de vedere psihologic, vârstnicii sunt persoane mature, cu experienţă de viaţă, care pot face faţă cu uşurinţă oricărei provocări și pot deveni modele de viaţă, tocmai prin prisma experienţelor anterioare. Sfaturile pe care aceştia le pot oferi vor fi cu siguranţă cele mai bune, sunt de părere specialiştii, dar puțini înțeleg efortul pe care unii bunici, înaintați în vârstă, îl depun pentru a se îngriji de nepoții lor, pentru a depăși blamatul „conflict dintre generații”.
Latura negativă a societății privind grija pentru seniorii națiunii este preocuparea deficitară, dezinteres și chiar marginalizarea lor, (des)considerându-i „învechiți” sau „depășiți” de cerințele modernismului, uitând neputințele copilăriei din care i-au scos părinții, deveniți bunici. Ei și-au sacrificat tot timpul și s-au dedicat creșterii copiilor, pentru a se bucura de condiții mai bune decât au beneficiat eu, în cele mai multe cazuri în lipsuri sau neajunsuri.
În Evanghelia după Matei, Isus spune Apostolilor:
„Așadar, mergând, faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-i să ţină toate câte v-am poruncit!” – Matei 28, 19-20
A păstra rădăcinile, a transmite tinerilor credința și a se îngriji de cei mici este o datorie sfântă, moștenită din neam în neam și nu există o categorie de pensionare în ceea ce privește îndatorirea de a vesti Evanghelia, îndatorirea de a transmite tradițiile către nepoți.
Ca drept recunoștință, să-i respectăm, să-i înconjurăm cu dragoste și căldură sufletească, de care și noi ne-am bucurat din partea lor, și să ne rugăm pentru ei, ca Sfântul Părinte Papa Francisc.
Rugăciune pentru bunici, difuzată la Vatican
„Îți mulțumesc, Doamne, pentru mângâierea prezenței tale!
Chiar și în singurătate, tu ești speranța mea, încrederea mea, stânca mea și fortăreața mea!
– Îți mulțumesc pentru că mi-ai dăruit o familie și pentru binecuvântarea unei vieți lungi!
– Îți mulțumesc pentru clipele de bucurie și de dificultate, pentru visele realizate și pentru cele care sunt încă în fața mea.
– Îți mulțumesc pentru acest timp de reînnoită rodnicie la care mă chemi.
– Mărește, Doamne, credința mea și fă din mine un instrument al păcii tale!
– Învață-mă să-l primesc pe cel care suferă mai mult decât mine, să nu încetez să vorbesc noilor generații de faptele tale minunate!
– Trimite Duhul tău, Doamne, ca să reînnoiască lumea, ca să se calmeze furtuna pandemiei, iar cei săraci să fie consolați și toate războaiele să se încheie.
– Susține-mă în slăbiciunea meași dăruiește-mi să trăiesc din plin fiecare clipă pe care mi-o dai,sigur fiind că Tu ești cu mine în toate zilelepână la sfârșitul lumii!
Amin.”
* Rugăciunea a fost difuzată de – VATICAN NEWS , vineri (23 iulie) pentru duminică (25 iulie)
Sfântul Părinte Papa Francisc a recitat o parte a acestei Rugăciuni într-un video pregătit în mai multe limbi, de Departamentul pentru laici, familie și viață.
Rugăciunea pentru Ziua bunicilor însoțește mesajul special al papei Francisc, care a lansat această inițiativă, precum și manifestările pastorale și spirituale organizate în Cetatea Vaticanului – Vatican News
La mulți ani, cu sănătate, bunilor noștri bunici!
Fie ca toți copiii din toate generațiile să crească frumoși și sănătoși, să devină părinți și bunici!
Cinstiți-i pe părinți și pe părinții părinților și nu uitați, de ziua lor să-i omagiați!
Maria Filipoiu / UZPR
București-România