Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Ziua Independenței SUA – 4 iulie

Ziua Independenței SUA – 4 iulie

ZIUA INDEPENDENȚEI SUA – 4 IULIE

* Democrația este puterea poporului la liberă exprimare și acțiune în litera și spiritul legii. – Maria Filipoiu

„Fericirea nu vine de la sine, ci ea decurge natural din propriile noastre fapte.” – Dalai Lama XIV

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută la nivel mondial, ca ziua Declarării Independenţei Americii față de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ca entitate suverană, în urma Revoluției Americane, care a început în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com.

Pe 2 iulie 1776, Congresul Continental – format din delegați ai celor 13 colonii – a decis să declare independenţa, un eveniment care a condus la naşterea Statelor Unite ale Americii.
Declaraţie de Independenţă a fost semnată pe 2 august 1776 şi trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiaşi an.
La 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declaraţiei de Independenţă, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile, iar 4 iulie a devenit data oficială inclusă în Declaraţia de Independență. Copia semnată în august 1776, redactată de mână, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naţionale din Washington.
Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinţii fondatori” ai SUA, devenit al treilea preşedinte al statului (1801-1809) – a scris primul act al Declaraţiei de Independenţă în luna iunie 1776.
În primii 20 de ani după semnarea Declaraţiei de Independenţă, americanii nu au sărbătorit această dată, iar până în anii 1790, documentul a fost considerat un un act controversat. Pe de o parte, democraţii republicani admiteau Declaraţia de Independenţă şi pe Jefferson, pe de altă parte, federaliştii considerau actul prea franţuzesc şi prea anti-britanic.
John Adams – al doilea preşedinte al SUA (1797-1801) – spunea în 1817, că America nu este foarte interesată de trecutul ei.
După ce s-a încheiat războiul dintre americani şi britanici, izbucnit în 1812, partidul federalist s-a destrămat şi toate formaţiunile politice din anii 1820-1830 se considerau moştenitori ai lui Jefferson şi ai republicanilor democraţi.

Consolidarea Independentei Statelor Unite ale Americii

Moartea celor doi militanți ai Independenței SUA – Thomas Jefferson şi a lui John Adams, pe 4 iulie 1826 – a facilitat promovarea ideii că 4 iulie trebuie sărbătorită ca dată importantă în istoria SUA. Declarația de independenţă a Statelor Unite ale Americii a rămas un moment de reper pentru istoria democraţiei. Pe lângă importanţa semnificativă asupra destinului naţiunii americane, documentul a generat o influenţă extraordinară în afara Statelor Unite, cel mai mult în Franţa în timpul revoluţiei franceze. Alături de Constituţie şi Legea Drepturilor, Declaraţia de Independenţă este considerată drept unul dintre documentele esenţiale fundamentale ale procesului de guvernământ în Statele Unite ale Americii, precum şi unul dintre izvoarele primare ale procesului democratic american.
Până în anii 1870, data de 4 iulie a fost o importantă sărbătoare calendaristică, pentru ca ulterior, după ce Congresul a adoptat un proiect de lege la 28 iunie 1870, să devină sărbătoare federală – Ziua independenţei, conform loc.gov. După apropape un secol de la Revoluţia Americană, Congresul american a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare națională, marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii şi alte evenimente. Din 1941, în timpul mandatului de preşedinte al lui Franklin Delano Roosevelt, data de 4 iulie a fost marcată drept Ziua Naţională a SUA.
În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii îşi celebrează valorile naţionale. Cu această ocazie, pe mesele americanilor se găsește mâncarea lor tradițională: „hot-dogs”, hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roşu şi plăcintă cu mere şi îngheţată.

În 4 iulie 2021, cu ocazia aniversarii Independenței Americii, preşedintele Joe Biden, a vorbit despre „ieșirea din cea mai grea etapă a pandemiei”, dar, a avertizat, că lupta nu s-a sfârşit. „Vaccinarea, este cel mai patriotic lucru, pe care îl putem face. Gândiţi-vă unde eram acum un an, şi gândiţi-vă cât de departe am ajuns. Suntem mai aproape ca niciodată de a ne declara independenţa de virusul mortal”. – Joe Biden
Artificii deasupra cerului capitalei, mulţimi de oameni pe Naţional Mall și petreceri de Ziua independenţei a fost ceremonia găzduită de preşedintele Biden, la Casa Albă, cu peste 1.000 de oaspeţi, cei mai mulţi dintre ei lucrători din domeniile esenţiale. Întreaga naţiune americană vrea să uite de pandemie însă, după cum a avertizat preşedintele, lupta nu s-a terminat.

Relația România-Statele Unite ale Americii

România are o relația excepțională de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, ca dovadă de respect și prețuire pentru ambele țări.
Documentul care certifică această relație este „Rezoluția nr. H. Res. 1178/ 11 decembrie 2018” și face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada României la Washington,
„În 1918, Statele Unite au sprijinit aspirațiile României de libertate și unitate, pe baza celor 14 puncte ale președintelui Woodrow Wilson”, se arată în rezoluția Camerei Reprezentanților, precizându-se că acest fapt a favorizat „o puternică legătură de prietenie între cele două națiuni, cimentată de o strânsă legătură a parteneriatului strategic. Documentul confirmă relația excepțională de parteneriat pe care România o are cu Statele Unite ale Americii. Este o dovadă de respect și prețuire pentru țara noastră și un semnal pentru dezvoltarea, pe mai departe, a parteneriatului strategic, aflat la cel mai bun moment din istoria relațiilor celor două țări”. (Woodrow Wilson” – Președinte al Camerei Reprezentanților)
Rezoluția „onorează hotărârea și sacrificiul tuturor românilor care au luptat cu vitejie pentru împlinirea aspirațiilor lor democratice de libertate și unitate”, făcând posibilă Marea Unire de la 1918 și reafirmă dorința Camerei Reprezentanților „de a continua consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și de a inspira generațiile viitoare în a prețui, păstra și dezvolta prietenia istorică dintre cele două națiuni”.
„La 100 de ani de la Marea Uniune din 1918, România se află împreună cu Statele Unite, ca partener strategic și aliat NATO, care a contribuit cu credință la construirea și apărarea unei Europe întregi, libere și în pace și și-a demonstrat angajamentul de a împărtăși povara securității noastre transatlantice colective”. (se precizează în document.)
„Documentul confirmă relația excepțională de parteneriat pe care România o are cu Statele Unite ale Americii. Este o dovadă de respect și prețuire pentru țara noastră și un semnal pentru dezvoltarea, pe mai departe, a parteneriatului strategic, aflat la cel mai bun moment din istoria relațiilor celor două țări”. – George Cristian Maior, Ambasadorul României în Statele Unite

Ce înseamnă democrația americanilor?

– Americanii învață din școală ce este democrația.
– Dreptul de a vota este puterea pe care o ai în țara ta.
– Forța ideilor ameticane a generat libertate în întreaga lume.
– 70% dintre americani erau mândri că sunt americani, în 2020.

Holly s-a născut și a crescut în Yorktown, Virginia, orașul în care s-a dus bătălia finală pentru independența Americii, iar 4 iulie este în fiecare an, un motiv pentru întreaga familie să se reunească și să sărbătorească. Sărbătoresc democrația, spune Holly, pe care a învățat-o și acasă și la școală.

„Suntem o țară tânără, dar de la școală, de când eram copii, ne-au învățat valorile libertății, ale libertății cuvântului. Să poți avea o voce, principiile și valorile democrației. Oamenii își exprimă opiniile, vor să aibă un impact și să spună cine le conduce țara și cine ia deciziile și ce decizii sunt luate. Dacă le place cineva, dar nu le place ce decizii au luat în congres pun mâna pe telefon și sună la birou.” – Holly Burduja, cetățean american.

Democrația în România

– Sondaj din 2019: 84,4% din români erau mândri că sunt români.
– Sondaj din 2019: 27,9% dintre români considerau regimul comunist mai bun.
Ce îi definește pe români?
Se vorbește frecvent despre mândria de a fi român, dar nimeni nu înțelege mare lucru.
Despre valorile românilor, în condițiile în care umbrele comunismului se întind și după 30 de ani, este greu de cuantificat însăși ideea de democrație.
Sunt foarte mulți, în continuare, care spun că la noi era mai bine pe vremea de dinainte de 1989, dar ideologiic ține de fiecare în parte să reușim să luăm ceea ce este bun din noțiunea democrație. Mulți își imaginează că a fi democrat și a trăi într-o țară democratică înseamnă să facâ absolut ce vor, fără reguli sociale, dar e imposibil.

Pe 1 iulie, 2021, Președintele României – Klaus Iohannis a declarat la Ambasada SUA la București, cu ocazia celei de-a 245-a aniversări a Zilei Independenței, subliniind importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări, iar turneul european G7, al președintelui american Joe Biden este o „dovadă clară” a reimplicării SUA în problemele internaționale esențiale.
„Sărbătorim în acest an Ziua Independenței într-un cadru plin de speranță și de suflu proaspăt în relația transatlantică, inspirat de Președintele Joe Biden și de Administrația pe care o conduce. La nivel bilateral, relația dintre România și Statele Unite ale Americii se bazează pe un parteneriat strategic solid și profund, pe apartenența comună la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului.
Totodată, anul acesta marcăm trei momente speciale în relația noastră:
– Se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite.
– S-au împlinit 10 ani de la semnarea și intrarea în vigoare a Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
– Sunt 5 ani de la atingerea Capacității Operaționale Depline a Facilității de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu.” – Klaus Iohannis, Președintele României

La mulți ani SUA!
La mulți ani prieteniei România-SUA!

4 iulie, 2021
Maria FILIPOIU
BUCUREȘTI-ROMÂNIA

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București