Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » 31 August - Ziua Limbii Române » ZIUA LIMBII ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ ÎN AVANS LA ADJUD: „EU, POEZIA ȘI DUMNEZEU” – LANSARE DE CARTE ADINA CORINA PANFIL, EDITURA BOGDANIA, FOCȘANI, 2019

ZIUA LIMBII ROMÂNE SĂRBĂTORITĂ ÎN AVANS LA ADJUD: „EU, POEZIA ȘI DUMNEZEU” – LANSARE DE CARTE ADINA CORINA PANFIL, EDITURA BOGDANIA, FOCȘANI, 2019

În sala arhiplină a Casei de Cultură „Tudor Vornicu” din Municipiul Adjud, a avut loc, începând cu ora 17.00 – 21.08.2019, lansarea celui de-al doilea volum de versuri al poetei adjudene, stabilită în Italia, Adina Corina Panfil, frumos intitulat: „EU, POEZIA ȘI DUMNEZEU”. Atmosfera relaxată, plină de energie pozitivă, lumină și frumos, a fost întreținută cu momente de poezie și muzică folk și muzică populară de foarte bună calitate.

Editura Bogdania a fost reprezentată de poetul Ionel Marin (moderatorul evenimentului), editorul cărții și președintele Asociația Cultural-umanitară „Bogdania” sub egida căreia s-a desfășurat întreaga sărbătoare. Printre invitați s-au aflat: scriitorul Ion Croitoru – profesorul de limba română și  dirigintele din liceu al Adinei, Gheorghe A. Stroia – „nașul” literar al Adinei, care i-a publicat la editura adjudeană Armonii Culturale volumul de debut intitulat „Îi pasă timpului de mine” (2017), doamna Alina Elena Zoltan – profesor de limba română la Colegiul Național „Emil Botta”, pr. Ioan Ciobotea – care a oferit invitaților un frumos moment artistic susținut de elevele ansamblului folcloric fondat și condus de dânsul, pr. Traian Zoltan, pr. Fusaru Teodor, prof. dr. Dogaru Gicu-Valentin de la Colegiul Național „Emil Botta” și mulți alții.

Alături de distinșii invitați au fost aproape de sărbătorită soțul – Ionel Panfil, fiicele autoarei, părinții, surorile, socrii, cumnații și mulți, mulți prieteni, care au dorit să îi fie aproape.  Domnul Virgil Gospodaru a întreținut publicul cu minunate cântece, din repertoriul fără vârstă al șlagărelor folk, dar și câteva dintre compoziții proprii. Momente pline de încărcătură spirituală, emoție, sensibilitate, prin care a fost sărbătorită poezia și, implicit, limba română.

Opinia unanimă a invitaților a fost că poezia Adinei Corina Panfil este o lirică a luminii și iubirii, sub toate formele sale, o rugă sensibilă către divinitate, pe care autoarea o consideră baza și sensul tuturor trăirilor sale. Deși titlul cărții face trimitere la un volum de poezie religioasă, lucrurile nu stau deloc așa, printre „personajele” cărora Adina le dedică versurile sale se află familia, părinții, mama, natura, iubitul, dar și, nu în ultimul rând, Dumnezeu.

De asemenea concluzia a fost foarte clară: poezia noului volum este din ce în ce mai aproape de valențele poeziei adevărate, metaforele devin cu adevărat surprinzătoare prin tehnica inovației asocierii, simțirea este mai profundă, apropierea de Dumnezeu mai clară.

Momentele de recital, unele chiar în lectura autoarei – trimitere subliminală făcând la recitalurile Anei Blandiana, prin ton și culoare – dar și momentele de muzică, au făcut deliciul asistenței. Limba română a fost sărbătorită la ea acasă, bucuria, emoția și lumina invitaților fiind evidentă. Lacrimile ce au umplut de multe ori ochii celor aflați în sală sunt dovezi simple ale receptării mesajului liric la adevărata sa valoare.

O manifestare frumoasă, plină de eleganța și noblețea poeziei Adinei Corina Panfil, căreia îi dorim sănătate, putere, curaj, inspirație, fericire alături de frumoasa familie și îi spunem din suflet: MULȚUMIM!

LA MULȚI ANI, FRUMOASĂ ȘI NEMURITOARE LIMBĂ ROMÂNĂ!

Gheorghe A. STROIA

Redacția Armonii Culturale

Facebooktwitterby feather