Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐈𝐧 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐆𝐚𝐛𝐢 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞”-PLOIEȘTI 2022

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐈𝐧 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐆𝐚𝐛𝐢 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞”-PLOIEȘTI 2022

𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐈𝐧 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐆𝐚𝐛𝐢 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞”-PLOIEȘTI 2022

 

📣𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ „𝐈𝐨𝐧 𝐋𝐮𝐜𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐚𝐥𝐞” 𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢, în parteneriat cu 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢 și 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 „𝐓𝐨𝐦𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐮” 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢, organizează, în perioada 𝟏𝟒-𝟏𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐, cea de-𝐚 𝐗𝐗𝐈𝐈𝐈-𝐚 ediție a 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐈𝐧 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐆𝐚𝐛𝐢 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞”.

⬇️Evenimentul se va desfășura la 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 „𝐓𝐨𝐦𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐮” 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢, după următorul program:⬇️

✅𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟔.𝟎𝟎 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟑𝟎 – 𝐑𝐞𝐜𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢:
Marius Glonț & Grup Folk
Dinu Olărașu
Maria Gheorghiu
Emeric Imre

✅𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆ – 𝟏𝟓 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎 – 𝐆𝐚𝐥𝐚 𝐋𝐚𝐮𝐫𝐞𝐚𝐭̧𝐢𝐥𝐨𝐫
𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟑𝟎 – 𝐑𝐞𝐜𝐢𝐭𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢:
Radu Comănescu
Dana Florian
Adrian Sărmășan
Mircea Vintilă

🎤𝐏𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆: Marian Dragomir & Diana Uță

🎫Biletele se găsesc la 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐓𝐨𝐦𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐠𝐢𝐮” 𝐏𝐥𝐨𝐢𝐞𝐬̦𝐭𝐢.

——————————————
CLARA MĂRGINEAN – videpoem dedicat jurnalistului ploieștean GABI DOBRE

 

Jurnalistul Gabi Dobre – Viața ca o luptă

 

La o activitate culturală, o doamnă distribuia niște cărți.

Una mi-a revenit și mie.

Gabi Dobre, ”Viața ca o luptă”, un titlu glorios.

Jurnalistul ploieștean Gabi Dobre își povestește viața.

Cartea ne introduce ex-abrupto într-o lume a suferinței care uneori este fără scăpare: ”Aveți cancer cu metastaze la plămâni, pelvis și pe osul sacral.”

Sunt cuvintele pe care medicul de la Viena i le-a adresat lui Gabi Dobre.

Gabi știe că timpul fuge iremediabil, mai ales în cazul unei astfel de boli și este nerăbdător să lase o mărturie, așa că dă frâu liber retrospecției și începe să scrie, să își prezinte viața, începând cu anul 1995, când a avut loc debutul lui jurnalistic.

Cartea este de un realism desăvârșit, totul este relatat  cu exactitate matematică și cu o sinceritate aproape religioasă.

Cum se manifestă Gabi din momentul În care a aflat că suferă de această boală?

Boala nu Îl Înspăimântă, În prim-plan rămâne cariera sa, de jurnalist.

Unor instituții precum  Alpha TV, Prahova TV, Antena 1, TVR1, TVRi, Radio Prahova le dedică întreaga sa pregătire profesională, întreaga sa energie și creativitate.

Viața lui devine o alternanță de emisiuni TV și Radio, analize medicale, operații cărora pare  a nu le da importanță, continuă să muncească la fel de pasionat ca și înainte, boala este mascată în fața spectatorilor săi.

Gabi Dobre vrea să ne ofere o imagine nu numai a vieții sale, ci și a mediilor în care lucrează și a persoanelor cu care interacționează: oameni politici, de afaceri etc.

Relatează, analizează și se autoanalizează. Își recunoaște dorința de perfecționare, de ascensiune profesională, bucuria succesului, micile eșecuri, orgoliile, unele greșeli, plăcerea de a avea bani, dezvăluie mici trucuri profesionale.

Fapte, convingeri, comportamente sunt prezentate uneori din două perspective, cea a momentului când s-au desfășurat și cea a momentului când a fost scrisă cartea: ”Alergam zilnic la Ploiești, fără a neglija munca în TVR, dar cu prețul oboselii și al sănătății.” (pag. 58); ”Mă credeam unul dintre puternicii zilei, dar nu eram decât o frunză în vântul iscat de o simplă răsuflare a unora și mai puternici.” (pag. 83)

În afară de sinceritatea relatării, dăruirea profesională și lupta jurnalistului cu viața, impresionantă este în carte și atitudinea comunității față de suferința acestuia în momentul în care s-a aflat că are nevoie de ajutor. Oameni de Radio și de Televiziune, artiști, preoți, oameni politici, firme, cunoscuți și necunoscuți i-au trimis încurajări și l-au ajutat cu sume de bani mai mari sau mai mici, dar suficiente pentru a-și permite un tratament la Viena.

Cu toate acestea, destinul a învins și deși cartea are final deschis, pe data de 30 iunie 2005, în lumea cerului s-a mai înălțat încă o ființă aflată la vârsta marilor creatori, 33 de ani.

Ce este, în fond, ”Viața ca o luptă” a lui Gabi Dobre?

O autobiografie, o carte-document, un recviem sau o spovedanie sinceră, completă și emoționantă, în care un Gabi Dobre viu, puternic, în ciuda bolii și încrezător în destinul său ne introduce într-o lume a durerii și a luptei, a unui angrenaj cultural, politic și social cu specificul lui profesional și uman.

Ploieștenii i-au rămas recunoscători, o stradă din oraș, ”Festivalul Castanilor” care a fost înființat după o idee de a lui și un premiu din cadrul acestuia îi poartă numele.

La ”Festivalul Castanilor” din 2016, Clara Mărgineanu i-a dedicat un videopoem.

( sursa:Uniunea Ziariștilor Profesionisti din România )

-FESTIVALUL CASTANILOR PLOIEȘTI

http://mihaimarin.WordPress.com
Facebooktwitterby feather
Referinţă Bibliografică
𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐩𝐫𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐅𝐨𝐥𝐤 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 – 𝐈𝐧 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦 𝐆𝐚𝐛𝐢 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞”-PLOIEȘTI 2022/ Revista Armonii Culturale, ISSN: 2247-1545. Adjud, Vrancea, RO/ Ediția:

Etichete:

Despre Marin MIHAI

ESPAÑA, http://mihaimarin.wordpress.com