ZIUA ZIARISTULUI ROMÂN – EMINESCU ȘI „TIMPUL”
„Gloria lui Mihai Eminescu ar fi fost poate mai puțin semnificativă, dacă n-ar fi luat și el parte, de peste veac, la tragedia neamului românesc.” – Mircea Eliade
„Ziua Națională a Ziaristului Român” a fost aprobată printr-un Proiect de Lege, inițiat de U.Z.P.R. în anul 2014, pentru a fi sărbătorită în ziua de 28 iunie, această zi având un ecou puternic în breasla ziariștilor: Ultima zi a jurnalistului Mihai Eminescu la „Ziarul Timpul” – 28 iunie 1883
Proiect de lege pentru proclamarea „Zilei Naționale a Ziaristului Român”
ART.1/ Se instituie ”Ziua Națională a Ziaristului Român” în ziua de 28 iunie
ART.2 / Ziua de 28 iunie are o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ”Ziarul Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu, când a publicat articolul despre libertatea presei.
ART.3 / Statul român are datoria națională de a acorda respect și cinstire ziariștilor, adevărate făclii ale neamului românesc, loiali purtători de cuvânt ai interesului național, formatori de opinie și păstrători ai idealului național, care s-au opus necinstei, jafului, opresiunii, arbitrariului și să acorde sprijin actualilor și viitorilor ziariști prin întărirea rolului lor de apărători ai democrației.
ART.4 / Dispozițiile prezentei legi intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I:
„ – Statul român are datoria națională de a acorda respect și cinstire ziariștilor, adevărate făclii ale neamului românesc, loiali purtători de cuvânt ai interesului național, formatori de opinie și păstrători ai idealului național, care s-au opus necinstei, jafului, opresiunii, arbitrariului și să acorde sprijin actualilor și viitorilor ziariști prin întărirea rolului lor de apărători ai democrației.
– Ziaristul român a fost, de-a lungul vremurilor, conștiința neamului său și s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independență, libertate socială, redeșteptare și reîntregire națională.
– De-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ținta celei mai feroce agresiuni psihice, dar și fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească și să scrie demascând prostia, fățărnicia, hoția, corupția, minciuna și trădarea de țară.
– Ziaristul român a fost și se află înrolat în marea Oaste a neamului românesc, Limba Română, ca oștean credincios în apărarea Bisericii, Istoriei și Neatârnării naționale.
– Ziaristul român a înțeles, din cele mai vechi și dramatice vremuri, că exercitându-și cu dragoste și credință profesia se va înălța în aceeași măsură în care se jertfește pe altarul Adevărului.
– Ziariștii români au fost condamnați de regimul comunist totalitarist la grei și nemeritați ani de temniță, alții la moarte, pentru delict de opinie și pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei și dreptății.
– Statul român are obligația morală și de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziariști prin instituirea Zilei Naționale a Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului și a neamului românesc, pentru întărârea statului de drept, al democrației și a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranță, solidaritate și libertate.”
Ziua Națională a Ziaristului Român”- iniţiativă a U.Z.P.R
Despre această iniţiativă promovată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România ne-a vorbit Preşedintele său, omul de presă care şi-a consacrat întreaga viaţă acestui domeniu de activitate, Doru Dinu Glăvan:
În ziua de 28 iunie 1883, Mihai Eminescu – gazetar publica în
Ziarul Timpul al vremii din Bucureşti, Mihai Eminescu, puternicul redactor şi gazetar al ziarului Timpul publica ultimul său articol, un material puternic ce vorbea despre libertatea de exprimare a presei, despre libertatea presei în general şi în aceeaşi zi după apariţia acelui articol, dar nu datorită sau din cauza acelui articol, el a fost încătuşat, i s-a pus cămaşa de forţă şi de atunci a dispărut din spaţiul publicistic şi mai târziu după 6 ani şi-a găsit şi sfârşitul.28 iunie este o zi canonică pentru noi gazetarii şi acesta este motivul pentru care în această zi noi acordam de 7 ani Premiile ”Eminescu-Ziaristul” unor mari personalităţi ale culturii româneşti, ale jurnalismului românesc, scriitorimii româneşti, persoanelor care şi-au dedicat viaţa lor cercetătii şi promovării operei eminesciene. Este pentru al şaptelea an când acordăm aceste premii în ziua pe care o dorim şi Ziua Ziaristului Român.Mari eminescologi din ţară vor fi răsplătiţi cu Premiile Izvorul, o sculptură în lemn foarte interesantă, pe care de 7 ani o dăruieşte U.Z.P.R.-ului un alt reşiţean, Doru Vasiuţ! Este o zi dedicată gazetarilor, ei să-şi ofere clipe de reflecţie pentru meseria pentru meseria în care au intrat, pentru colegii din breaslă, o zi în care breasla noastră a ziariştilor trebuie să fie recunoscută ca o breaslă serioasă pentru că jurnaliştii înseamnă o categorie socială extraordinar de importantă, noi suntem solii, suntem demnitarii care facem ca tot ce-i românesc să fie binecunoscut şi să nu piară!
Pe 28 iunie U.Z.P.R. va acorda 29 de distincţii ce se numesc „Credinţă şi loialitate” şi vor fi acordate la 29 de jurnalişti din presa scrisă, din radio, din televiziune, fiindcă sunt foarte mulţi jurnalişti valoroşi care-şi respectă deontologia profesională”. (28 iunie, 2018)
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) este o asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare. Este moștenitoarea de drept și continuatoarea tradițiilor și valorilor asumate de primele structuri organizatorice de natură profesională ale presei bucureștene și românești, în general, cum au fost Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (înființată în anul 1919), Sindicatul Ziariștilor din București.
Obiectivul statutar al Uniunii Ziariștilor Profesioniști este promovarea creației publicistice și jurnalistice ca domeniu distinct al vieții spirituale, consacrarea profesiei de ziarist ca profesiune de creație, cu importanță publică și socială recunoscută, precum și apărarea drepturilor, libertăților și demnității profesionale ale ziariștilor și a libertății presei, în concordanță cu legile naționale și cu prevederile internaționale. Uniunea este condusă de un președinte și de un Consiliu Director. În perioada 1990-2005, conducerea era completată de Secretarul General al Uniunii, ales prin vot direct în cadrul Adunării Generale. Această funcție a fost ocupată de Mihai-Dan Lutic. Ultimul președinte al Uniunii Ziariștilor a fost Doru Dinu Glăvan (7 iunie 1946 – 31 octombrie 2021).
Doru Dinu Glăvan – Președintelui U.Z.P.R. / Înterviu pentru emisiunea „Sens Unic”. (28 iunie, 2018)
[FOTO] ”Ziua Națională a Ziaristului Român”- iniţiativă a U.Z.P.R.- o reverență sub semnul lui Mihai Eminescu!
„În viața omului nu este important câte drumuri a făcut, nici cât de lungi sau de anevoioase au fost, ci contează ce se poate citi în urmele lui.” – Maria Filipoiu
*Site „Poeții Noștri”
https://poetii-nostri.ro//eminescu-si-%E2%80%9Etimpul%E2%80%9D-proza-sau-text-user-id-1631/
La mulți ani, jurnaliştilor români!
Maria Filipoiu
https://poetii-nostri.ro/contul-meu-proza/
„Ziariști Online”
28 Iunie – Ziua Națională a Ziaristului Român. Propunere UZP In Memoriam Mihai Eminescu
28 Iunie – Ziua Națională a Ziaristului Român. Propunere UZP In Memoriam Mihai Eminescu
SCRIITORII ÎN REGATUL MORȚII
(sonet omagial)
Se frânge viața-n fragile destine
Și după moarte nu e dimineață,
Doar veșnicia înghețând speranță,
Pe sculptori de vers ostatici îi ține.
Și-au frânt aripi în labirint cu ceață,
Căutând lumina zilei de mâine,
Ca spice roditoare pentru pâine,
Când i-a răpit o moarte hrăpăreață.
De lipsa lor, sărac e viitorul,
Iar amintirea e mai dureroasă
În stihurile ce-și plâng creatorul.
Dorul de ei pe suflet mă apasă
Până îl slobozește Fondatorul
De sorți, din colivia ce-i e casă.
*În memoriam Doru Dinu Glăvan
*Cinste și onoare ziariștilor români din toate vremurile!
28 iunie, 2022
Maria Filipoiu/ U.Z.P.R