Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » REVISTE » A apărut revista de literatură, arte şi istorie culturală ”Spicon” nr. 7/2022

A apărut revista de literatură, arte şi istorie culturală ”Spicon” nr. 7/2022

Cu câteva zile în urmă a avut loc prezentarea și lansarea ultimului număr al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.

Evenimentul a avut loc într-un loc și un moment special pentru cultura gorjeană, respectiv la Biblioteca de artă ”Iosif Keber”, cu prilejul redeschiderii acesteia după o  amplă operațiune de renovare și amenajare a clădirii.

Editorul revistei ”Spicon” a pus la dispoziția celor prezenți la evenimentul inaugural precum și vizitatorilor câte un exemplar din revistă cu titlu gratuit, dorind ca prin aceasta să aducă un omagiu renumitului  și prolificului pictor gorjean, Iosif Keber, căruia redacția revistei i-a alocat  și un spațiu de prezentare cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la nașterea acestuia (30 iulie 1897).

Revista este deschisă cu editorialul lui Viorel Surdoiu, redactorul șef al publicației intitulat ”Sub impulsul binelui și frumosului care merg direct la inimă”  în care autorul reține câteva extrase pe subiect din scrierile lui Giovani Papini și  Eugen Cojocaru, precum și un extras din discursul Anei Blandiana susținut cu prilejul primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Urmează un articol al autorului acestor rânduri scrise în memoria prolificului scriitor gorjean Ion C. Gociu, fost membru al Asociației Cercetătorilor și Autorilor Gorjeni ”Al. Doru Șerban”, la întâlnirile căreia și-a lansat aproape toate volumele sale.

În chiar primele pagini ale sale, revista găzduiește eseul tinerei Maria_Florina Tomescu intitulat ”Omul trăiește visând sau visează trăind”, o analiză a zbaterilor omului în zilele de azi, pentru ca în final să-și pună din nou întrebarea care dă titlul eseului. Cu siguranță că autoarea va găsi mai multe răspunsuri în demersurile sale scriitoricești viitoare.

Apoi redutabilul poet Spiridon Popescu ne încântă cu versurile sale și cu ”Rugăciunea” sa: ”Doamne, te rog, veghează-i Tu pe Îngeri/ Până-mi cioplesc eu-n piatră epitaful,/ Să nu cumva să fâlfâie din aripi/ Că fac curent și se ridică praful;/ Iar, dac-ajunge praful până Sus,/ Se-mbolnăvește de plămâni Iisus”.

Parcurgem proza scurtă a lui Daniel Radu, care întâlnește, în periplul său zilnic, la tot pasul ”Oameni comuni” până ce ajunge la vecina sa de bloc ”care gătește” ceva pentru el, iar el se gândește la faptul că are altă ”treabă pe planeta asta” și nu are ”timp de aventuri”, dar până la final totuși cedează momentului.

După ”Abisul” ”de toamnă târzie”,  poeta Tatiana Stoenescu se simte ”Fetița cu chibrituri din poveste”, pentru ca în finalul demersului său poetic să găsească o ”Circumstanță” ”Într-o vară” când  a ”… trecut cu trenul pe lângă un câmp înroșit” și a constatat că erau amândoi  ”În același vagon”.

Apoi paginile revistei îl găzduiesc pe Daniel Murărița cu versurile sale, care ne trece prin ”locuri comune”,fără armurâ” după care află că ”dragostea e soldatul inconștient din prima linie”, iar ”după ea vin glorioase și false toate celelalte izbânzi”.

Eleva Maria Cleopatra Șucu ne plimbă, prin povestioara sa duioasă, cu ”Alma”  într-o  ”zi frumoasă de toamnă” la cules de ciuperci prin pădurea din povești, sub privirea grijulie a bunicului ei care, în lipsa mamei dar a unui dialog imaginar al fetiței cu aceasta, îi pregătește un tort de ziua ei.

Urmează interesantele eseuri ale Dianei Andreea  Oprea cu ”Actualitatea de dincolo de timp”  și al lui Mihai Săvoiu, care printr- un ”Tratat speculativ asupra culturii” ne conduc spre  încercările poetice ale Georgianei Dijmărescu  subliniate  prin ”eșecul națiunilor mici”  iar mai apoi prin ”Eradicarea sufletului”,

Adina Pecingină prezintă o recenzie a volumului ”Klara și Soarele” al lui Kazuo Ishiguro, iar Emilia Ivancu face un ”rezumat” al vieții unei femei emblematice pentru Polonia, România și pentru Europa, pe numele ei Kazimiera Iɫɫakowiczȯwna.

Despre filmele românești bune și mai puțin bune,  ne oferă mai multe detalii și clarificări Adriana Pecingină, concluzionând că ”Rareori un film apreciat de critici va fi și pe placul publicului, deoarece vorbim despre moduri diferite de a privi și, ulterior, de a înțelege”.

Apoi Dorina Cioplea-Văduva ne vorbește despre artista Rodica Popescu, colecția acesteia de aproximativ o sută de piese, aflată la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și despre expoziția dedicată marcării a 90 de ani de la nașterea acesteia.

Printr-un reportaj din ”Cireșul din dealul copilăriei”, scriitorul Ion Elena ne transmite simțirile, amintirile și gândurile sale, prin descrierea unor locuri de basm de pe Valea Motrului.

Trecând spre istorie, dr. Lucia Crăciun ne prezintă un scurt istoric al renumitei societăți corale ”Lyra   Gorjului” cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la înființarea acesteia, iar istoricul dr. Vasile Marinoiu ne prezintă o brățară deosebită din argint , din epoca medievală aflată în colecția Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” cunoscută ca ”Brățara de la Runcu”.

Dr. Constantin Șișiroi  ne vorbește despre medicii scriitori, după care redacția revistei oferă un spațiu generos se semnalare a unor noutăți editoriale, precum. ”Milerarium. Dicționarul enciclopedic al scriitorilor români de la începutul mileniului al III-lea”, cordonator Gheorghe A. Stroia, ”Răvașe la marginea timpului” de Marinela Pîrvulescu,  ”Întâmplări primitive” de  Silviu Viorel Păcală,  ”Pagini alese din viața metaforelor” de Vasile Ponea, ”Voința – Mecanismul mașinăriei umane” de Alecsis Roșca, ”Lăsați cuvintele să vină la mine” de pr. Ion-Viorel Săpun și ”Tatuaje pe cord deschis” de Corina Vlădoiu.

Spre final redacția prezintă aniversările anului 2022  pentru scriitori și oameni de cultură gorjeni sau cu origini gorjenești care au împlinit, vor împlini sau pentru care se va marca  în acest ani o vârstă de senioritate, printre aceștia aflându-i pe Eugen Dorcescu/80, Iosif Keber/125, Spiridon Popescu/70, Aurel Antonie/75, Nicolae Diaconu/75, Lazăr Popescu/65, Titu Rădoi/90, Horațiu Mălăiele/70 și Mircea Bârsilă/70.

De asemenea pictorul Iosif Keber este prezentat în paginile revistei cu prilejul marcării a 125 de ani de la nașterea acestuia.

De menționat faptul că paginile revistei sunt  frumos ilustrate cu lucrări ale pictorului  Cristian Porumb din Cluj-Napoca, dar mehedințean la origini.

Se cuvin a fi aduse mulțumiri tuturor autorilor precum și echipei redacționale formată din scriitorii Prof. dr. Ion Mocioi, dr. Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Doru V. Fometescu și Florian Văideianu, sub coordonarea lui Viorel Surdoiu – redactor șef, care s-au ocupat de apariția acestui nou număr al revistei.

Revista a văzut lumina tiparului prin grija echipei Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, căreia îi exprimăm recunoștința noastră.

dr. Victor Troacă

Președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Opera: 1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990; 2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022; 14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022; 15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023. 16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023; 17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024; 19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024; 20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024; 22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;