Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » INEDIT » ANGELA BURTEA: DUNĂREA –POLIS, METROPOLĂ DUNĂREANĂ

ANGELA BURTEA: DUNĂREA –POLIS, METROPOLĂ DUNĂREANĂ

Brăila – Galați, orașe de rang I, situate la 10 km unul de altul, vor să devină în viitor Dunărea – Polis, prima metropolă dunăreană din România, cu funcțiuni moderne și stabile. Pentru a nu  rămâne doar la stadiul de proiect, îndrăzneț proiect și fără perspective după unii, trebuie să se acționeze ferm și consecvent, cu credința că generațiile viitoare vor ști să valorifice investiția celor de azi.

            Aflat la cel de-al III-lea pas, seminarul ”Proiectului Dunărea – Polis” s-a desfășurat la Brăila, la sfârșitul lunii mai, în ”Aula Tracon” a Universității ”Ctin Brâncoveanu”, rolul său fiind mediatizarea prin exprimarea ideilor,  pornind  de la baza piramidei, nu de la politicieni (nediscutându-se politică).

            Vorbitorii, brăileni și gălățeni deopotrivă, au susținut că avantajele trebuie să aparțină populației, iar polul principal să atragă în jurul său alte localități – conurbație bipolară.

Încercările eșuate de până acum s-au datorat lipsei unei societăți civile închegate, o tradiție istorică a competițiilor și orgoliilor existentă între cele două orașe, cât și lipsa unui lider performant, cu o viziune amplă.

Susținătorii proiectului au menționat ideea constituirii unei asociații care să atragă O.N.G-uri, persoane fizice, administrative și juridice, ADR-ul, iar condiția principală să fie eradicarea orgoliilor și aducerea în prim plan a valorilor, schimbarea mentalității prin formarea unei societăți civile competente și de bună credință și, nu în ultimul rând, crearea unui lider de mare clasă.

S-a amintit despre rolul important a Agenției de Dezvoltare Regională căreia i-ar reveni sarcina de a încuraja dezvoltarea rutieră, pentru ca accesul să fie facil în zonă.

Modul de abordare pentru înfăptuirea proiectului nu este ușor, dar nici imposibil, iar pentru a prinde viață trebuie să aibă suport științific și tehnic. La fel de importantă este partea de organizare, care trebuie să aibă cadru legal, pentru a fi eligibil.

Dunărea – Polis, motor al dezvoltării regionale, poate fi garantul plusvalorii care ar duce către o dezvoltare durabilă și statornică.

Concluzia desprinsă chiar de către promotorul seminarului, domnul Iulian Zamfir, președintele UGIR, Federația Brăila, a fost că este nevoie ”să renaștem împreună, dând viață acestui proiect macro-regional, în contextul creării unui oraș al viitorului.”

Angela Burtea

 

Facebooktwitterby feather