Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Aurel V. Zgheran: Dana Chera. Simplitatea sentimentelor prin sinceritate

Aurel V. Zgheran: Dana Chera. Simplitatea sentimentelor prin sinceritate

Ce sunt gândurile omului? Nişte pânze de păianjen în care se agaţă fluturi. Multora, fiind slobozi la gură, le lunecă vorba în absența gândului și rațiunii, le vorbeşte gura fără ei, altfel spus!

Dar, în ce iureş aleargă gândul editorului redactor tv (Antena 3, cândva) Dana Chera (Grecu atunci), din moment ce nu rostește un singur cuvânt fără a răzbate drumul între părere și certitudine, repede ca fulgerul!? În atari măiestrii verbale pare a nu fi inaccesibil şi inexprimabil nimic și totuși nu e la îndemâna oricui ca mintea să nu se ciocnească uneori de o inflexibilitate în care cuvântul nu mai e în stare să întruchipeze o idee, un gând, un sentiment…

În ce o privea și o privește în continuare pe Dana Chera, dincolo de glas și de tăcerea glasului, mesajul continua și continuă să curgă prin oglinzile privirii lucitoare, prin zâmbetul strunit în frâu la colţul gurii, prin simbolistici gestuale ale corpului conectat la o uriaşă şi nerisipită sursă de energie.

Inutilitatea, pasămite, nu pierde, nu câştigă cursa cu mulţi papagali sterili şi păuni din media…, sunt una ei și aiurările fără nimic comun cu inteligența! De aceea, când e vorba de Dana Chera mulți ar pierde vremea încercându-și forţele cu ea…! Întrecerea s-ar purta între cariere ratate și lamentabile cu profesionalismul responsabil de care se anină etica şi deopotrivă estetica în formă şi spirit ale unui om extrem de plăcut, chiar drag, sincer, inteligent, cu inimă curăţită de pasiuni personale şi dăruită totalmente semenului din faţa ecranului, pe care-l slujeşte ca un soldat şi-l urmează ca un rob!

Pe Dana Chera e destul a o cunoaşte chiar numai aşa cum o oglindeşte ecranul, şi nu e greu să se intuiască ce iubeşte ea: dreptate pentru români, libertate pentru români, bunăstare pentru români, bine şi pace pentru lume! O neclintită iubire de ţară şi o înfiorată grijă de naţiune pare un defect la noi, din moment ce televiziunile promovează grosier pe hăpăii neamului. Iată, de aceea Dana Chera era gata oricând la Antena 3 să îşi rişte pielea, se angaja public seară de seară în lupta armelor inechivalente ca explozie, cu cei ce au soarta României în mâini. De fapt, armele Danei Chera, privite din trei perspective ale tranşeei, erau, sunt și azi de apărare, de schimbare, de zidire! Aceste perspective nu sunt nicidecum şerpuiri spre un orizont tematic al emisiunilor sale, ci ochiri la ţintă cu lăncii neocolitoare şi neezitante!

Dacă cineva poate crede că golurile dintre spiţele roţii nu-şi au o rațiune, exclude de la capăt la capăt legile dinamicii. Explicative sunt în acest sens emisiunile moderate cândva la Antena 3 de către Dana Chera…! Ele reliefau cotidianul public românesc împestriţat de fapte și eșuări, ca roata, din spiţe şi găuri: o faptă de multe ori rea şi aceea, un interval cu o sută de ratări, altă faptă, alt interval cu altă sută de ratări…! Asemănătoare golurilor dintre spiţe, teribila densitate de ratări românești era adusă în prim planul emisiunilor Danei Chera, reprezentând lamentarea în aiurări a clasei politice, inactivitatea condamnabilă, încremenirea în loc a minţii şi braţelor neamului. Iar buimacii iremediabili, purtaţi de cugete năuce în haos şi perplexitate, politicienii ce nu urnesc în bine ţara, prigoanele procurorilor, hoţiile camuflate, culpele fabricate, ilegalităţile şi ilegitimităţile colosale, exersările maxime ale răbdării umane, faţă cu sărăcia şi nedreptatea…, acestea-s spiţele roţii, reprezentate în emisiunile Danei Chera ca elemente ale dinamicii româneşti şi înfăţişări ale materialităţii crizei ce macină ţara.

Excepționala jurnalistă protagonistă a prezentelor rânduri deschidea mari ochii telespectatorilor expunându-le golul din jurul lor şi penele în funcţionarea minţii, nelămuririle inexplorabile ca vidul, faptele cele mai prădalnice din societatea românească şi măturarea pe jos cu justiţia română. Îi „asmuţea” pe invitaţi să pună în mişcare bătaia pe viaţă şi pe moarte, de opinii. Nu îi scăpa din mână nicio clipă şi, fără să-i încuie de tot, îi tragea de limbă, îi incita să-şi pună capul la contribuţie, să analizeze, să afirme, să concluzioneze… Nu e uşor lucru! Nu lasa pe nimeni în pace să inventeze piste, să alunece până la capăt şi ireversibil în ipoteze, îi prindea pe toţi la timp şi-l trăgea pe fiecare de mână să spună adevărul, cel puţin acel adevăr din discernământul său.

În această plăsmuire de reflecţii se însufleţeau polemici extrem de antrenante, cele mai multe ca focar al emisiunii. Între ea şi inimitabilul Mugur Ciuvică era o continuă încrucişare de păreri. „Inimitabil” prin aceea că reuşeşea să ilumineze fiecare discuţie cu analize înţelepte şi ironii uneori fine, alteori spintecătoare ca sabia. Din această perspectivă de vederi ar fi interesant de presupus cum ar decurge o emisiune moderată chiar de către invitatul foarte respectabil al emisiunilor postului tv Antena 3, Mugur Ciuvică. „zic şi eu”, ar spune Dana Chera…!

Departe de a avea cădere în coflict, dialogul Dana Chera – Mugur Ciuvică era unul amiabil şi important, în primul rând prin aceea că nu provoca la reflecţii sterile. De altfel, oricine ar fi făcut încercarea de a o conduce pe Dana Chera spre un atare mod de dezbatere nenecesară, ca şi cum s-ar fi cărat apă cu ciurul, ar fi avut a-și lua definitiv gândul de la aceasta. „Singurul om care-mi pune piedică şi care cade odată cu mine. Din solidaritate.”, aşa descria Dana Chera relaţia dintre ea şi colegul de platou, Mugur Ciuvică.

Ce-ar mai rămâne de spus întru zugrăvirea chipului, îndeobşte celui afectiv, spiritual, al acestei moderatoare de emisiuni, privită cu multă preţuire de telespectatori? Încă de o mie de ori pe-atât, şi tot ar lipsi tabloului un detaliu: lumina lăuntrică. Dana Chera e un om nobil, cu lampadar lăuntric luminos, ce nu se poate oglindi în cuvânt, dar se simte pentru că, văzut sau nevăzut din exterior, spiritul arde incandescent, necontenit în fiinţa Danei Chera.

Există în viaţa sa o sferă de principii, supremă. A fost fidelă Majestăţii Sale Regelui Mihai – este acum Majestății sale Margareta –, aderă la forma de guvernământ a monarhiei constituţionale, această credinţă intensifică şi vitalizează lumina sa interioară ce se exteriorizează puternic în afirmaţii de iubire pentru Rege (regină în cazul nostru, acum) şi de încredere într-o Românie Restaurată sub Coroană. Nu obişnuieşte să preamărească pe nimeni, dar când este vorba despre monarhii României, cuvântul dobândeşte pentru ea superioritate de adoraţie şi forţă de speranţă. Nu merge pe o cale înşelătoare cu aceste aspiraţii şi sentimente.

Din fiecare afirmaţie a Danei Chera, editor redactor la postul național de televiziune Antena 3, până în ziua în care a decis să nu mai fie, spre regretul iremediabil al unor numeroși admiratori ai săi dintre care mai presus de mine nu are nimeni puterea de a o admira, răzbate întotdeauna un delicat mod de a etala respectul pentru oamenii de valoare. Aceasta denotă, în raport reciproc, un respect meritat.

Astfel, nu face decât să se conformeze deopotrivă duhului înnăscut şi educaţiei, să se dedice simplităţii redării sentimentelor prin sinceritate!

Galerie foto: Ochi de stele, frunte de soare, surâs de cer, obraji de trandafir: Dana Chera…! Oriunde, la orice televiziune o regăsim și oricând, ea înseninează acel loc și-l înflorește…!

Aurel V. Zgheran:  aurel.vzgheran@yahoo.com

 

Facebooktwitterby feather