Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Dezbaterea Zilei » Carte electronică versus carte tipărită – unde este plăcerea de a citi?

Carte electronică versus carte tipărită – unde este plăcerea de a citi?

Cartea, așa cum știm este izvor nesecat de informație și probabil cea mai de preț comoară ce ne-a fost dăruită. Literele, cuvintele, rândurile, toate, fac din carte acel univers în care regăsim cele mai frumoase și sincere trăiri.

De la începuturile ei și până acum, cartea a trecut prin numeroase transformări însă totdeauna a reușit să păstreze o atracție deosebită și unică.

În perioada aceasta, cartea, pe lângă minunata haină de care suntem îndrăgostiți, iată că îmbracă și straie noi. Plăcerea de a da pagina a fost înlocuită cu click-ul mouse-ului, mirosul a fost îndepărtat iar coperta groasă, cartonată, s-a transformat intr-un ecran mai mic sau mai mare. Biblioteca nu mai are rafturi prăfuite ci Mb, Gb sau Terrabyti. Evoluția tehnologică aduce după sine schimbări care influențează toate aspectele vieții iar cititul unei cărți trece și el prin aceste etape, ireversibil.

Astfel, avem mai multe posibilități de a ne satisfacem dorințele în materie de literatură. Avem acces direct la materiale de o valoare incomensurabilă datorită noilor tehnologii și cel puțin teoretic, ar fi trebuit să fim mai ”citiți”. Cartea Electronică – acum ușor de accesat, este parcă într-o neloială competiție cu forma ei clasică. Rămâne la alegerea fiecăruia forma în care își va satisface pofta de a se întâlni cu eroi mai vechi sau mai noi și sigur că plăcerea de a citi rămâne o controversă și ține de o alegere simplă:

Citim o carte pe care o ținem în mână sau una pe care nu o putem atinge sau mirosi?

 

Facebooktwitterby feather
Etichete:

3 Comentarii

 1. Este foarte adevărat că trăim într-o epocă a tehnologiei IT, când aproape totul în jurul nostru depinde de o maşinărie, de un calculator, iar toate lucrurile se întâmplă cu viteze inimaginabile. În acest furtunos cotidian, când copiii se nasc în mână cu tablete, telefoane şi multe alte gadgeturi, cartea scrisă, deşi este o variantă venind din alte vremuri, îţi oferă, prin lectură, satisfacţii, miros proaspăt de cerneală, senzaţii tactile nedefinite. A ne întreba dacă mai avem nevoie de cărţi tipărite sau putem avea doar chestiuni IT, e ca şi cum ne-am întreba dacă mai avem nevoie de îmbrăţişările sau mângâierile părinţilor. DA, aşa după cum avem nevoie de părinţi fizici pentru a ne naşte, aşa avem nevoie de cărţi fizice pentru a citi. Știm că lumea a evoluat, dar să ne gândim dacă întotdeauna în direcţii bune, corecte, care să aducă bunăstare şi mai multă împlinire? Din nefericire, nu. Am eradicat atâtea boli, dar altele ucid fără milă. Am votat pentru demilitarizarea planetei şi conflictele armate încă mai faci mii de victime… Avem nevoie de cărţi tipărite. DA, cred că mai avem nevoie şi de ele!!! Cu drag, George

 2. VIN VREMURI GRELE PENTRU EDITURI SI LIBRARII,SALVAREA LOR E DOAR MODERNIZAREA IT

  Am scris cu penita si cerneala,cu stiloul si pixul,apoi am trecut in pas vioi la tastatura pc,a telefonului mobil sau a tabletei. Dupa parerea mea, cartea electronica va cuceri suprematia asupra cartii tiparite,mai repede decat ne inchipuim,oricat de mult ne-am opune acestei transformari,invocandu-i favorabil rasfoitul,mirosul si pipaitul .
  Pentru iubitorii cartii ,situatia va naste nostalgii si regrete,dar pentru iubitorii de natura,va fi o mare bucurie,nu vor mai fi sacrificati si transformati in hartie bietii copacii ,ceea ce insemana ca se face un pas decisiv pentru protectia mediului.
  Vin vremuri grele pentru edituri si librarii,ne vom intalni cu cartea tiparita doar in vitrinele muzeelor, scriitorii isi vor autoedita cartile in format electronic,librarile traditionale cu rafturi de vanzare vor pierde teren in favoarea librariilor online.Intr-un e-book,putem cara in rucsacul nostru zeci de biblioteci. PAMFLETARU

 3. Carte tiparita sau e-book ?
  Nu conteaza suportul de editare,cel mai important e sa nu ne oprim din… citit !
  De cand cu Internetul,oamenii nu mai citesc cartile .
  Eu am citit tot mai putine,recunosc.
  Am citit ziarele electronice si am urmarit stirile si emisiunile tv.
  Mai mult,cartile isi pierd locul in rafturile bibliotecii de acasa.N-ar mai fii la moda,intrebati-va sotia ! 🙂
  PAMFLETARU

Comments are closed.