Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » Cristi BOGHIAN: PR.PROF.DR. THEODOR DAMIAN – 35 DE ANI DE ACTIVITATE PASTORALĂ LA NEW YORK

Cristi BOGHIAN: PR.PROF.DR. THEODOR DAMIAN – 35 DE ANI DE ACTIVITATE PASTORALĂ LA NEW YORK

RTVNY – Pr. Prof. Dr. Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastorală la New York

youtube.com@Rtvnyc

 (Aired 06/18/2023) Channel NYCTV-life (WNYE)-(RTVNY).

 

Duminică 28 mai 2023, Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Astoria”, NY, a celebrat retragerea din activitatea pastorală a părintelui profesor doctor Theodor Damian.

 

Cei 50 de ani de slujire a Bisericii, din care ultimii 35 s-au desfăsurat în SUA, iar 30 la parohia menţionată anterior, pe care a fondat-o în 1993, au fost sărbătoriţi printr-o slujbă specială, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Nicolae, Mitropolit al celor două Americi, în mijlocul unui număr mare de credincioşi.

 

Cu această ocazie, IPS Mitropolit Nicolae i-a conferit părintelui profesor Theodor Damian ordinul şi medalia „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, iar preotesei, Claudia Damian, cea mai înaltă distincţie pentru mireni, „Crucea Patriarhală”. La sfârşitul slujbei a avut loc o masă festivă la care au fost invitaţi toţi enoriaşii. A fost prezent Președintele Consiliului Parohial, doctorul Napoleon Săvescu, şi au vorbit despre activitatea duhovnicească, pastorală, comunitară, academică şi culturală a părintelui profesor Theodor Damian câteva din personalităţile româno-americane de la New York, prezente la acest eveniment aniversar: Valentin Pipa, om de afaceri, ctitor al Mănăstirii „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou” din Middletown, NY, Lia Lungu, artist profesionist, interpret al tradiţiilor populare muzicale şi ritualuri româneşti, Valentina Ciaprazi, profesor universitar, LaGuardia College, NY, Doru Tsaganea, profesor universitar doctor, Metropolitan College of New York, Manhattan, şi alţii. Au susţinut recitaluri muzicale Lia Lungu şi Sasha Radosav.

 

Preotul Profesor Emerit Dr. Theodor Damian s-a născut la 28 decembrie 1951 la Botoşani. A urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ şi, apoi, Institutul Teologic din Bucuresti. Şi-a început activitatea pastorală la parohiile din Ibănesti şi Hănesti, jud. Botoşani. Ajunge la 26 de ani cel mai tânăr protopop din România, la Dorohoi. Între 1979 şi 1983 urmează studii ecumenice şi doctorale la Bossey şi Lausanne, Elveţia, participând împreună cu Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al României, la conferinţe ecumenice. La Lausanne a înfiinţat o parohie românească la slujbele căreia participă şi teologul de atunci, Daniel Ciobotea. În timpul studiilor din Elveţia a avut ocazia de a se întâlni cu Papa Ioan Paul al II-lea. Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului ajunge preot slujitor la Catedrala din Sibiu şi secretar de redacţie la ziarul „Telegraful Român” şi la revista „Mitropolia Ardealului”.

 

În 1988 Theodor Damian primeşte o bursă de studii la Princeton Theological Seminary, New Jersey, şi în 1990 obţine aici masteratul în teologie. Trei ani mai târziu, în 1993, devine Doctor în Teologie la Fordham University, New York. În 1999 obţine al doilea doctorat în teologie, la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti. După sosirea în SUA în 1988, a slujit alternativ la Parohia „Sfântul Nicolae” din Sunnyside, New York, alături de Părintele Vasile Vasilache, şi la capela ortodoxă de la Princeton University, alături de Părintele Daniel Skvir.

 

În 1993 a fondat Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Astoria NY. În acelaşi an devine fondator şi preşedinte al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă în cadrul căruia a fondat şi condus revistele „Lumină Lină” / „Gracious Light”, „Symposium”, „Romanian Medievalia” şi „Buletinul săptămânal” al parohiei.

 

Este şi fondator şi preşedinte al Cenaclului Literar „Mihai Eminescu” din New York. Cu o frecvenţă bilunară neîntreruptă timp de 30 de ani, Cenaclul Literar „Mihai Eminescu” a găzduit sute de lansări şi prezentări de carte ale unui număr impresionant de prozatori, poeţi, eseişti, jurnalişti, filosofi, teologi, critici literari, critici de artă, artişti plastici şi muzicieni din România şi din spaţiul româno-american.

 

Printre personalităţile prezente la cenaclul new yorkez de-a lungul anilor se numără Grigore Vieru, Nicolae Manolescu, Vasile Andru, Aurel Sasu, Gellu Dorian, George Alexe, Constantin Virgil Negoiţă, Ştefan Stoenescu, Doina Uricariu, Mirela Roznoveanu, Mircea Săndulescu, M. N. Rusu, Napoleon Săvescu, Mihaela Albu, Alex Ştefănescu, Mircea M. Ionescu, Marian Nencescu, Doru Dinu Glăvan, Mircea A. Diaconu, Anca Sîrghie, Mariana Terra, Garabet Salgian, Viorica Colpacci, Liviu Georgescu, Şerban Chelariu, Adrian G. Sahlean, Bedros Horasangian, John Predescu, Vasile Constantin Boghian şi mulţi alţii.

 

Theodor Damian a organizat 30 de ediţii anuale ale Simpozionului „Mihai Eminescu”, desfăşurat la New York pe durata a două zile, cu participări prestigioase din SUA şi din România, precum şi Simpozionul teologic, ecumenic şi interdisciplinar – tot 30 de ediţii – ale cărui lucrări au fost publicate în revista Symposium. În fiecare an, a sărbătorit şi a organizat evenimente legate de istoria României şi a SUA. În cadrul bisericii, a făcut numeroase acţiuni de caritate, comunitare şi religioase. Generozitatea sa, harul şi erudiţia, dăruirea duhovnicească l-au făcut iubit şi venerat de către credincioşi. A fost mereu sensibil la problemele celorlalţi, la dificultăţile de integrare în viaţa şi cultura americană ale românilor nou sosiţi pe pământul american şi a dedicat, împreună cu doamna preoteasă Claudia şi familia sa, timp şi resurse pentru ajutorarea lor. A găzduit în propria casă şi a ajutat material şi spiritual sute de români, atât personalităţi, cât şi oameni simpli.

 

Cu o carieră profesională şi didactică remarcabilă, preotul Theodor Damian este din 2019 profesor emerit al Metropolitan College of NY, Facultatea de Stiinţe Sociale, Catedra de Filosofie şi Etică. Este din 2009 Preşedinte al Filialei Americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A fost profesor titular de Filosofie şi Literatură, Facultatea de Jurnalism, a Universităţii Spiru Haret, Bucureşti. A predat cursuri la Facultatea de teologie Sf. Vladimir din Crestwood, NY, şi la College of New Rochelle, NY.

 

Theodor Damian a publicat peste 40 de volume de teologie, etică, filosofie, poezie, proză, critică şi comentariu literar, eseuri. Între lucrările publicate amintim: Implicaţiile spirituale ale teologiei icoanei, The Icons: Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion, Introducere în istoria creştinismului – primul mileniu, Ideea de Dumnezeu în poezia lui Eminescu, Filosofie şi literatură: O hermeneutică a provocării metafizice, 101 poezii, Prayers in Hell, Exerciţii de înviere, Vraja emigraţiei:însemnări New Yorkeze. A publicat peste 1000 de studii, eseuri, recenzii şi articole în periodice şi volume în România şi în străinătate, participând cu prezentări la peste 100 de congrese internaţionale. A fost tradus in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, turca, albaneza, araba, chineza.

 

Trebuie menţionat aici si faptul că între multe altele, a organizat şi prezidat timp de aproape 20 de ani, sesiuni academice româneşti la Congresul Internaţional de Studii Medievale de la Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan, precum şi faptul că a organizat şi prezidat sesiuni academice în cadrul ISSEI – The International Society for the Study of European Ideas – la conferinţele internaţionale precum cele de la universităţile din Malta, Helsinki, Ankara, Nicosia, Porto, Zaragoza, Lodz, ş.a. A primit o serie de distincţii printre care cea de cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani, Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Bioterra, Bucuresti, Premiul Queens Ambassador Awards, NY, oferit de către „Times Ledger Newspapers”, premiul de excelenţă şi medalia „100 pentru Centenar” din partea Guvernului României, Premii de Excelenţă acordate de Uniunea Scriitorilor din România şi Republica Moldova, din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, Noul Hozevit” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Preotul Profesor Theodor Damian este membru al numeroase organizaţii profesionale şi societăţi româneşti şi americane.

 

RTVNY a avut o îndelungată şi bogată colaborare cu părintele profesor Theodor Damian. O mare parte din evenimentele organizate de domnia sa au fost reflectate în emisiunile RTVNY.

 

RTVNY îl felicită pentru cei 50 ani de activitate pastorală şi 30 de ani de activitate duhovnicească la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din New York şi îi urează succes în continuare în domeniul cultural şi academic.

 

–––––––

Cristi BOGHIAN

Producător & Realizator

Romanian TV of NY (RTVNY)

New York, SUA

 

Atasam link-urile cu reportajele:  „Pr.Prof.Dr.Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastorala la New York” si „Delegatie multidisciplinara de business din Romania la RACC New York, din programul RTVNY (Channel NYCTV-Life;WNYE)  Publicitate/ Sponsori (Dr. Carla Lucacel – Pediatrie, Romanian American Chamber of Commerce – RACC, Villa Alice Suceava Romania, ParagonTax, etc) Cei interesati pentru publicitate ne pot contacta la acest e-mail sau la contact@rtvny.com

 

Duminică 28 mai 2023, Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Astoria”, NY, a celebrat retragerea din activitatea pastorală a părintelui profesor doctor Theodor Damian. Cei 50 de ani de slujire a Bisericii, din care ultimii 35 s-au desfăsurat în SUA, iar 30 la parohia menţionată anterior, pe care a fondat-o în 1993, au fost sărbătoriţi printr-o slujbă specială, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Nicolae, Mitropolit al celor două Americi, în mijlocul unui număr mare de credincioşi. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Nicolae i-a conferit părintelui profesor Theodor Damian ordinul şi medalia „Stefan cel Mare şi Sfânt”, iar preotesei, Claudia Damian, cea mai înaltă distincţie pentru mireni, „Crucea Patriarhală”.

https://www.youtube.com/watch?v=2Is5AzpyZL0

(Pr.Prof.Dr.Theodor Damian: 35 de ani de activitate pastorala la New York)

 

Pe 5 iunie 2023 Camera de Comert Romano-Americana, presedinte Elias Wexler, a organizat o intalnire cu oameni de afaceri din Romania. Delegatia din Iasi a inclus si oameni de afaceri din Ardeal si Oltenia din domenii variate precum: IT, transport, metalurgie, industria sticlei, high tech, medical furniture and devices, web design and development, mass media, E-publishing, events and business education.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fdBTQBvBRFk&t=4s(Delegatie multidisciplinara de business din Romania la RACC New York )

 

Reportajele precedente realizate de RTVNY pot fi urmarite la acest link:

https://www.youtube.com/@Rtvnyc/featured

 

Cristi Boghian

Producator & Realizator

Romanian TV of NY(RTVNY)

 

Facebooktwitterby feather