Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » CRISTIAN PETRU BĂLAN: O LUCRARE MĂREAȚĂ: „LA MIEZUL NOPȚII ” 

CRISTIAN PETRU BĂLAN: O LUCRARE MĂREAȚĂ: „LA MIEZUL NOPȚII ” 

O LUCRARE MĂREAȚĂ: „LA MIEZUL NOPȚII ” 
    Am avut cinstea și bucuria să fiu prezent la spectacolul muzical excepțional susținut pe o complexă tematică creștină, intitulat LA MIEZUL NOPȚII, care a avut loc la Ateneul Român din București, cea mai mare instituție artistică din România, în ziua de 29 mai 2022.  Pentru prima dată sub cupola acestei strălucite instituții Numele lui Dumnezeu a fost slăvit cu sute de voci armonioase ! 
    Am fost onorați să fim prezenți, eu și soția mea Dorina, venind din Chicago, la invitația făcută de cunoscutul Prof. Ioan Panican, principalul organizator și regizor al acestui original și inedit spectacol oferit de Forumul Civic Creștin al cărui președinte este distinsul profesor. Titlul LA MIEZUL NOPȚII a fost inspirat din Matei 25.6: „La miezul nopții, s-a auzit o strigare: „Iată Mirele ! Ieșiți-I în întâmpinare!” – și întregul program, pregătit minuțios cu ore întregi de repetiții ample, a fost întâmpinat cu minute întregi de aplauze în picioare de o sală arhiplină, unde spectatorii entuziasmați (printre care și invitați din mai multe țări) au rămas deosebit de impresionați de diversitatea și bogăția tematică a întregului program.
Imensul succes s-a datorat nu numai marelui cor reunit MARANATA, condus de minunații dirijori Teodor Caciora, Ștefan Frenț, Remus Oniga, Achim Pele, Ioan Rediș și Valeriu Trifan, dar și grație vestiților soliști celebri, precum Aura Twarowska (soprană principală a Operei din Viena), Veronica Anușca, Ato Kawara din Japonia, soliștilor excepționali de la Opera Română, Robert Ciungan, Liviu Indricău și Cristian Mogoșan, acompaniați de un grup de desăvărșiți instrumentiști. Cu toții la un loc – dirijori, soliști, instrumentiști, graficieni, șapte vorbitori, inclusiv unii cu rugăciuni în limbi străine, 13 alese interpretări corale etc.,etc. – ne-au înălțat și umplut inimile de bucurie și ne-au umezit ochii de emoții divine. Profesorul și pastorul Ioan Panican, într-o predică de zile mari, a amintit care a fost sursa nobilă, și geneza spirituală care i-au inspirat și motivat un asemenea spectacol unic și măreț nu numai în istoricul acestui înalt forum cultural din Capitală, dar și ca un inedit spectacol religios, o premeră pe plan cultural național, totul pornind de la coincidența a două centenare care nu puteau fi ignorate – și anume 100 de ani de la nașterea marelui pastor erou Richard Wurmbrand și alți 100 de ani de la nașterea marelui poet creștin Traian Dorz. Ele vor rămâne ca două deosebite și neuitate momente înălțătoare care au amplificat spontan emoțiile spectatorilor, susținute și amplificate de câteva proiecții ce au evocat succint activitatea celor doi sărbătoriți. În afară de comemorarea lor, au mai fost auzite și mesajele trimise de pastorul româno-american Valentin Popovici și a preotului ortodox român Vasile Mihoc, după care a avut loc și o impresionantă sărbătorire a împlinirii celor opt decenii de viață a celebrei regizoare și autoare a serialului TV „Memorialul durerii”, doamna Lucia Hossu Longin, prezentă pe scenă, dumneaei fiind deosebit de emoționată, precum și prezentarea pastorului belgian Luc Henrist, un minunat prieten al țării noastre. Acest pastor a debutat atunci și ca solist vocal,
Pentru frumusețea și reușita acestui spectacol unic, deosebit de original, profesorul Ioan Panican a primit felicitări călduroase din partea domnului Andrei Dimitriu, director general al Ateneului Român, care, oricum, a contribuit și dumnealui cu tot ce s-a putut, spre a facilita această binecuvântată performanță, promițându-ne un ajutor similar și pentru alte viitoare spectacole dacă se vor putea realiza…
Încurajat de această impresionantă reușită, profesorul Ioan Panican a reunit din nou întreaga echipă perfect instruită și a repetat întregul program artistic LA MIEZUL NOPȚII și în municipiul Timișoara, în ziua de sâmbătă 4 iulie 2022, la Biserica baptistă nr. 2 din această localitate, spectcolul bucurându-se și acolo de același strălucit succes.
Reproducem aici, mai jos, videoclipul cu frumosul spectacol de la Ateneul Român, având subtitrări în limba engleză, recomandându-vă călduros să difuzați acest unic eveniment și prietenilor dumneavoastră. Mulți vă vor mulțumi și se vor bucura pe deplin.
 
Prof. Cristian Petru Bălan
Membru titular al Uniunii Scriittorilor din România
Membru titularal Academiei Româno-Americană de Arte și Științe
Membru titularal Academiei Româno-Australiene
Facebooktwitterby feather