Cu mari emoții am plecat în pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași, din Râmnicu Sărat, în splendidele culori ale răsăritului de soare în această localitate de câmpie.
Numai cei ce nu iubesc acest oraş îl văd în culori sumbre, căci nu au sensibilitatea de a vedea frumuseţea apusurilor de soare de la Râmnicu Sărat care auresc toată valea râului, unice în România, din cauza condensării straturilor atmosferice la interferenţa dintre câmpie şi dealuri, nu simt mirosul de zăpadă ce vine dinspre Carpaţii de Curbură, nu cunosc jocul de umbre şi lumini ce aleargă peste culmile îndepărate, nu respiră pacea şi liniştea oraşului de la răscrucea de drumuri ce se ridică sub cerul înalt de un albastru infinit, un albastru viu şi luminos. În goana autocarului foarte confortabil, am trecut prin Focșani, Bârlad și am tresărit, când am auzit un pelerin zicând: „Iată statuia lui Ștefan cel Mare!” Da, era acolo sus, la capătul multor trepte, domnitorul mândru și falnic pe calul său. Statuia s-a înălțat pentru a comemora bătălia lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt, înainte de intrarea în Vaslui. Priveam prin geamurile fumurii ale autocarului și regăseam același piesaj specific Moldovei întregi, când am fost la Chișinău, la Cogresul de Eminescologie, în septembrie, 2023, că să susțin proiectul meu: „Luceafărul în patrimoniul UNESCO” și să fac o prezentare a traducerii realizate de mine:„Luceafărul în limba franceză”. Alternanța deal-vale, specifică plaiului mioritic, cum a scris Lucian Blaga, m-a impresionat. Cine a spus că Moldova este săracă nu a respectat adevărul. Moldova este la fel de bogată ca toate regiunile țării, pretutindeni vedeam holdele aurii, lanuri de porumb și floarea soarelui și dincolo de satele cu case noi pe culmi, pădurile. De ce nu valorificăam toate aceste bogății să șe fie mai bine Românilor eu nu pot înțelege.
Impresionează turnul de clopotniță de la intrare și zidul de incintă, biserica veche „Nașterea Maicii Domnului” cu ziduri groase și ca și incinta fortificată la fel de veche, noua Biserică „Acoperâmântul Maicii Domnului” mai vastă și frumos împodobită, dar și întreg amsamblul mânăstiresc care are în afara chiliilor situate într-o clădire stil fagure, plină de flori la balcoane, așezamânt social-filantropic și spații de cazare pentru credincioși. Fiind sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel peste întreg acest spațiu răsuna glasul preotului, ca o chenare a lui DUMNEZEU.
Ajunși la Iași, ne-am dus la Mânăstirea Vlădiceni, unde părintele Calistrat a ținut o slujbă pentru pelerini, am fost unși cu mir și ni s-a oferit ulei sfințit. Biserica mare este ridicată pe locul unde în anul 1415, Alexandru Cel Bun și Mitropolitul Iosif Mușat au întâmpinat moaștele Sfântului Ioan din Trapesaunt de la Cetatea Albă în drum spre Suceava.
Ultimul obiectiv vizitat a fost frumoasa mânăstire Bujoreni, pe drumul de întoarcere, nu departe de Vaslui. Se ajunge la ea oe un drum de cinci kilometri străjuit de ambele părți de copaci înalți printre care am zărit un apus de soare sângeriu.
Frumusețea aceastui lăcaș sfânt impresionează pe toți pelerinii. În parcul din incinta sfintei mânăstire era bustul lui Ștefan cel Mare, semn al trecerii sale prin aceste locuri. Biserica veche, atestată documentar de la 1602 are stilul arhitectonic specific moldovenesc iar cea nouă este frumoasă ca o mireasă, cu podoaba de dantelăriei în lemn alb foarte frumos sculptat. Nu ne înduram să ne despărțim de un bun călugăr ce ne învăța să ne rugăm așa:„Mulțumesc, Doamne pentru necazurile pe care mi le-ai dat, ele sunt urmarea faptelor mele. Doamne, pomenește-mă în împărăția Ta!”
Alte excursii la fel de reușite urez toturor.


