Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Finală magnifică la Festivalul Internațional de Literatură/Artă Homer!

Finală magnifică la Festivalul Internațional de Literatură/Artă Homer!

Finală magnifică la Festivalul Internațional de Literatură/Artă Homer!

Festivalul Internațional de Literatură/Artă Homer, organizat pentru a doua oară în acest an de municipalitatea Bayraklı din Izmir, s-a încheiat cu o finală magnifică. În ultima zi a festivalului, premiile Homer și-au găsit proprietarii.  Premiul de onoare pentru muzică romană a fost acordat maestrului artist Zülfü Livaneli, premiul de onoare pentru poezie lui Ataol Behramoğlu și premiul de onoare pentru scriitor invitat lui Valeriu Stancu. Primarul Serdar Sandal afirma: „Vom face din Bayraklı inima nu numai a Izmirului, ci și a literaturii și artei. Pe măsură ce pășim către acest vis, as dori sa le multumesc tuturor prietenilor care ne-au fost alături.

A 2-a editie a Festivalui Internațional de Literatură/Artă Homer, organizata de Municipalitatea Bayraklı, a reunit în acest an în Bayraklı  nume locale și străine de top ale lumii literaturii și artei. 163 de invitați din 10 țări diferite au participat la festival, care a avut loc la Centrul de Congrese Tepekule timp de 3 zile și s-au desfășurat un total de 46 de evenimente. În ultima zi a festivalului, Premiile Homer si-au găsit câștigătorii. Președintele Serdar Sandal a înmânat premiul de onoare pentru muzică romană maestrului artist Zülfü Livaneli, premiul de onoare pentru poezie lui Ataol Behramoğlu și premiul de onoare pentru scriitor invitat lui Valeriu Stancu. La ceremonie a participat și consulul  României la Izmir , Mioara Ştefan.

ADASU  AKIN  A  FASCINAT  CU  VOCEA  SA

Violoncelista Adasu Akın a urcat pe scenă înaintea ceremoniei de premiere, care a fost prezentată de actorii/ prezentatori i celebri Volkan Severcan și Gülçin Deriner. Tânăra artistă în vârstă de 23 de ani, care a interpretat cântece populare din melodii anatoliene și lucrări moderne din diferite limbi, a oferit momente emoționante celor care au umplut sala. Zülfü Livaneli a mai promis că o va sprijini la nivel național și internațional pe Akın, care a fost rasplatita cu  indelungi ovații.

A  FOST  O  NOAPTE  DE  NEUTITAT

În sesiunile de după-amiază ale festivalului, poeți și scriitori autohtoni și străini s-au întâlnit cu iubitorii de artă. Pelin Batu și Temel Gürsu au susținut o discuție intitulată „Cinema pe coridorul amintirilor”, moderată de Eren Aysan. Proiecția documentarului „Nazım Among Us”, scris și regizat de Nebil Özgentürk, a fost foarte apreciată. Oamenii de literatura s-au întâlnit cu iubitorii de artă în cadrul discuțiilor intitulate „Poezia care curge către cea de-a 100-a aniversare a republicii”, „Poezia tânără care curge spre viitor” și „Homer în presa Republicii”. La sfârșitul zilei, în timp ce Mertcan Titiz peria urechile cu muzică occidentală ușoară, concertul Kardeș Türküller s-a întâlnit cu iubitorii de artă la Bayraklı Sahil. Primarul Sandal, soția sa Aylin Sandal, fiul său Yağız Sandal, oaspeți locali și străini, președintele districtului  CHP (Partidul Republican al Poporului) Bayraklı, Didem Gültekin, membrii consiliului și conducătorii consiliului au urmărit împreună concertul.

​„Avem o cultură străveche, trebuie să o explicăm”

Primarul Bayraklı, Serdar Sandal, a afirmat: „Avem un vis pentru Bayraklı. Vom fi inima nu numai Izmirului, ci și literaturii și artei! Aș dori să mulțumesc tuturor numelor importante ale literaturii și ale vieții artistice care nu ne-au lasat singuri în timp ce am pașit cu fermitate către acest vis. Trăim într-o geografie dificilă. De-a lungul istoriei, mereu au existat unii care gândeau să ne împingă mai întâi din Balcani și apoi din Anatolia. De fapt, au unii ce au cu Marele Lider Mustafa Kemal Atatürk, cel care a creat Republica Turcia din nimic. De aceea am o singură rugaminte  de la oaspeții noștri de aici in privinta celor ce ignoră această cultură străveche a Anatoliei și se străduiesc sa prezinte  în multe articole din străinătate doar greșelile și neajunsurile noastre din acești 100 de ani. Pe unde mergeți povestiți despre culturile străvechi ale țării noastre și ale orașele noastre. Avem milioane de concetățeni în Turcia care nu vor face compromisuri cu privire la independența acestei țări, la drapel, la unitate,  la Ataturk, la republica laică, democratică, stat de drept. Suntem nepoții lui Yunus Emre, ai Hacı Bektaş-ului Veli și ai lui Mevlana. „Ne înclinăm cu respect în fața iubirii, dar știm și să stăm neclintiți  în fața opresiunii”, a spus el.

„Trebuie să menținem această cultură vie”

Vorbind la ceremonia de premiere, maestrul artist Zülfü Livaneli a spus: „Toți suntem produse ale culturii cosmopolite și trebuie să menținem această cultură vie. O parte a noastră este poporul nostru, cealaltă parte este Occidentul,este Estul, marea cultură egipteană, cultura română și cultura georgiană ne-au influențat pe toți foarte mult. Țările tuturor artiștilor noștri invitați au structuri culturale importante, suntem de fapt oameni internaționaliști, dar trebuie să înțelegem bine acest lucru. „Dacă înțelegem bine acest lucru, ne va face să ne iubim propriul popor”, a spus el.

Imnul surpriză a 100 de ani avându-l ca autor pe Behramoğlu

Poetul Ataol Behramoğlu „Există lideri cruzi în istoria lumii: ca Hitler, ca Nero. Sunt psihopați și cruzi! Iar cei care servesc opresiunii psihopaților și asupritorilor sunt josnici. Există și oameni grozavi și lideri mari în istoria omenirii. „Dar nu există un soldat atât de mare, un fondator de stat și un mare intelectual ca Mustafa Kemal”, a spus el. La finalul discursului său, Behramoğlu a împărtășit pentru prima dată publicului imnul pe care l-a pregătit special pentru aniversarea a 100 de ani a Republicii. Cei care au umplut sala i-au aplaudat indelung strădania.

„Sunt onorat să fiu amintit”

Poetul Valeriu Stancu a spus: „Mi-a făcut mare onoare să știu că sunt pe undeva oameni care mă cunosc și se gândesc la mine și care m-au considerat demn de acest premiu onorabil în ceea ce privește poeziile sau scrisul meu. Nu-mi cunosc locul în poezia română și universală, doar generațiile viitoare pot decide asta. Dar aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit ca eu să primesc astăzi acest premiu onorabil aici. „Cred că am reușit să scap de singurătatea hârtiei de scris”, a spus el.

Sursa: https://www.bayrakli.bel.tr/HaberDetay/6816/uluslararasi-homeros-festivali-ne-muhtesem-final

Facebooktwitterby feather