Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Ileana Popovici: Personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscruce

Ileana Popovici: Personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscruce

          Cu iremediabil regret pentru faptul că până și tinerețea are stadii de vârste și forțe active adecvate (fraged, june, verde), ceea ce firește, determină și schimbarea treptată a densității și ardoarei în modul de colaborare la zi a mea cu distinsa și agreabila Oana Georgescu, pe zi ce trece slăbită întocmai și pesemne ca să adeverească ce se spune mai sus, iată, primesc azi un comunicat de presă din partea sa meritat deplin a i se acorda atenție. Un pic târziu pentru mine ca să mai pot pleca la București spre a fi prezent, cum mi-aș dori, la evenimentul anunțat de Oana Georgescu prin comunicatul sus amintit și dedicat neschimbător de frumoasei, neuitatei Ileana Popovici, împlinesc prin textul de față măcar voia sufletului meu de a scrie aici câteva rânduri afective despre ea. Nu înainte de a îndemna pe oricine poate și are plăcerea, să meargă pentru a asista la cea de-a XII-a ediție a Galei „Seniori de colecție” devenită tradiție și organizată de Asociația Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre, președinte, eveniment ce va avea loc miercuri, 27 septembrie 2023, ora 17:00, la Sala Luceafărul (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de excelenta jurnalistă Mihaela Bîrzilă.

          Pentru un om cumseacade, a-i striga numele înseamnă a-i incita bucuria unei regăsiri, câteodată chiar anularea bănuielii că o legătură fusese ruptă de uitare sau de vreo vină, supărare, dezamăgire… Omul cumsecade îşi îndreaptă privirea către cel care îl strigă, omul necumsecade şi-o ascunde. De unde nu e, nu te poţi aştepta să primeşti, aşa cum, de pildă, nu ai de ce să scuturi un pom gol.

„Doamna Ileana!”, m-am auzit, mirându-mă de mine că strig…! O zărisem la un spectacol cu Maria Dragomiroiu de la Sala Palatului pe Ileana Popovici, artista, omul de televiziune, de presă şi de cultură. „Ei, iată că îşi mai aduce şi de mine aminte cineva…!” îmi răspunse doamna Ileana, mirându-mă şi de ea că este amăgită de cine ştie ce resorturi intime ale descurajărilor, mai ales că eu dacă mi-aş pierde memoria într-o zi, pe ea cred că aş uita-o ultima! Ascult răspunsul acesta la strigarea mea, tac şi nu cred! Ca unul ce reduce un troian de ani la o clipă când răscoleşte prin zilele sale rele şi sporeşte o clipă într-o ninsoare de ani când zboară cu pasărea gândului prin zilele sale bune, aproape că m-am supărat că omul stigat de mine ia ca neînsemnată imposibilitatea de a fi uitat! Chiar şi de-ar vrea cineva aceasta, cum să poată aşa ceva dacă o viaţă de om şi o viaţă de artist, Ileana Popovici s-a împăcat cu el, şi-a întemeiat preţuirea, admiraţia, experienţa de viaţă, acumulările culturale şi artistice, împreună cu el, oricine ar fi acest om, ce nu se poate desprinde de amintiri aşa de uşor, ca o frunză veştedă de copac?!

Artista Ileana Popovici nu poate apărea azi străină pentru nimeni căci, în ce o priveşte, odinioară are sensul de întotdeauna, ca frumuseţe, iar tinereţea de prezent! Căldura comportamentală, serviabilitatea corespund celui mai genuin instinct uman. El e activat odată prin sine şi a doua oară prin educaţie şi cultură, din perspectiva interrelaţionării Ilenei Popovici cu semenii. Genuinul este artistul însuşi, lăuntrul sufletesc al Ilenei Popovici şi în acelaşi timp condiţie cardinală a nobleţei în firesc şi superbităţii feminine în simplitate.

Da, distinsă doamnă Ileana Popovici, desigur că ne amintim de dumneavoastră, nu doar eu, nenumăraţi oameni cumsecade ce susţin ca certă concluzia că nimic din firea umană nu ţine mai mult de înţelepciune decât memoria binelui şi uitarea răului! Am sfâşia adevărul tinereţii noastre dacă am alunga amintirile în care sunt încorporate chipuri de personalităţi ce-au călăuzit spiritul la răscrucea a două veacuri, în zorii unui mileniu şi asfinţitul altuia. Ne-am rătăci chiar de propriile urme prin viaţă, ne-am pierde raţiunea binelui propriului gând pe care l-am preda nechibzuit gurilor căscate, cu foame de bucuriile şi iubirile sufletului nostru!

Ca să spulberăm definitiv mirarea artistei Ileana Popovici, să ne aducem aminte: „Game pentru televiziune” (1968); „Reconstituirea”  (1968) „Prea mic pentru un război atât de mare’” (1970) – învăţătoarea; „Paraşutiştii” (1972); „Filip cel bun” (1975) – fata de la tonetă; „Zile fierbinţi” (1975); „Oaspeţi de seară” (1976); „Accident” (1977); „Pentru patrie” (1978) – gornistul Ioana Ciucă; „Mihail, câine de circ”  (1979) – Villa Kennan; „Capcana mercenarilor“ (1981)… televiziune, scenă, acte culturale diverse şi notabile…

 

Galerie foto:

 

Ileana Popovici la lansarea cărţii dedicate compozitorului Paul Urmuzescu, de Octavian Ursulescu;

Ileana Popovici şi Vladimir Găitan;

În filme, ca şi în televiziune, ori pe scenă, Ileana Popovici a fost un artist profesionist a cărui lipsă o resimte azi orice iubitor al spectacolului artistic şi cultural elevat;

Ileana Popovici şi Mircea Diaconu, un cuplu de film excepţional ieri, repere ale profesionalismului consecvent, azi; Ileana Popovici şi Mircea Diaconu, ce tineri şi frumoşi erau, ce tineri şi frumoşi mai sunt…!?

Memoria peliculei va dejuca planurile uitării, memoria publicului românesc va avea nevoie de aceasta, doar că televiziunile au alte planuri, iar cinematograful e numai o istorie;

Cu Elisabeta Bostan serile filmului românesc 4-8 mai 2016, ediţia a VII-a;

Ileana Popovici cu Maria Dragomiroiu la lansarea cărţii „Maria Dragomiroiu. Cântecul şi Dragostea”, de Oana Georgescu;

Ileana Popovici cu Liana Stanciu (foto stânga) şi Ioana Bogdan (la lansarea cărtii biografice Paul Urmuzescu de Octavian Ursulescu, foto dreapta)

Ileana Popovici şi regizorul Dan Piţa;

Aurel V. Zgheran cu Ileana Popovici, Bucureşti, Sala Palatului, 22 octombrie 2015; „… îşi mai aduce şi de mine aminte cineva..!”, aceasta a fost mirarea artistei când am strigat-o în foyer-ul Sălii Palatului din Bucureşti! Cu atât mai mare a fost mirarea mea pentru că o personalitate de incontestabilă notorietate are impresia că este uitată; nu este câtuşi de puţin adevărat, maestra Ileana Popovici va fi cunoscută întotdeauna şi oricând…;

Ileana Popovici și nepotul ei din Basarabia, Alexantru Cucu, Elise Stan, Oana Georgescu…;

Ileana Popovici şi George Mihăiţă la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” („Serile filmului românesc”);

Ileana Popovici, Oana Georgescu, Bebe Mihu, Alexandru Cucu;

Ileana Popovici și Florin Piersic, Margareta Pâslaru, Oana Georgescu…

 

(Aurel V. Zgheran)

 

 

 

      

Facebooktwitterby feather