Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Rexlibris Media Group: REVISTA „AGORA LITERARĂ” PUBLICATĂ ŞI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Rexlibris Media Group: REVISTA „AGORA LITERARĂ” PUBLICATĂ ŞI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

În Republica Moldova a apărut primul număr al „AGOREI LITERARE” publicaţie a Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români. Urmare  planului de măsuri pe termen lung al Ligii Scriitorilor Români, la propunerea preşedintelui naţional Al. Florin Ţene, ca  fiecare filială, dintre cele 33 existente pe teritoriul ţării şi pe mapamond, să editeze o revistă literară, un anuar sau o antologie, sau diferite periodice, în care să se publice creaţiile literare ale scriitorilor români de pretutindeni a prins viaţă. În acest context la Orhei, a apărut primul număr al publicaţiei „Agora Literară“, pagina Filialei Ligii Scriitorilor Români, apărută cu sprijinul cotidianului local „Plaiul Orheian“.

În editorialul intitulat „Revenire la tradiţia literară“, semnat de Vasile Cocarcea, preşedintele Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români, apărut pe prima pagină, se subliniază: ”Ziua de 28 februarie anul acesta, este o zi de o semnificaţie deosebită în istoria literară a plaiului orheian. În această zi a avut loc Adunarea de constituire a Filialei Orhei a Ligii Scriitorilor Români cu sediul în Cluj-Napoca. Ne-au susţinut şi apreciat talentele literare orheiene, fraţii noştri de peste Prut şi în primul rând poetul şi publicistul român Alexandru Florin Ţene, preşedinte al acestei Ligi“

Această publicaţie va apare lunar şi va găzdui şi încuraja promovarea creaţiei literare a scriitorilor din zonă, va promova manifestărilor culturale organizate de Liga Scriitorilor, a: „activităţilor literare şi artistice adecvate, lansări de carte, expoziţii şi saloane de carte, dispute literare, recitaluri muzicale etc.” aşa cum subliniază Vasile Cocarcea.

Prin crearea acestei Filiale a Ligii Scriitorilor Români se revine la tradiţia literară din perioada interbelică. Se cunoaşte că la Orhei a activat un grup de scriitori în frunte cu Olga Cruşevan-Florescu, membră a Comitetului de conducere a Societăţii Scriitorilor din Basarabia, care a tradus în franceză 14 autori români, printre  care: Eminescu, Alecsandri, Coşbuc, Vlahuţă, Goga, Arghezi, Minulescu ş a. Din acest grup a făcut parte şi regăţeanu Octav Sargeţiu, care a lucrat mulţi ani ca învăţător şi director de şcoală la Mârzaci, autor al volumului de poezii „Cântece de singurătate“.

Preluând în editorial ideile preşedintelui naţional al Ligii Scriitorilor expuse într-un articol-program şi publicat în urmă cu şapte ani, Vasile Cocarcea conchide în editorial: „Vreau să menţionez că suntem o Asociaţiei de creaţie deschisă, nu ne confruntăm cu alte organizaţii similare . Vom colabora activ cu toţi acei, care acceptă scopul nostru şi promovează în creaţia lor românismul, valorile noastre naţionale româneşti“.

Urăm colegilor noştri de peste Prut mult succes, la început de drum, în demersul lor de promovare a valorilor literare, culturale şi de creaţie româneşti în contextual mai larg de europenizare a neamului nostru din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic.

iulie 2015

Facebooktwitterby feather