20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI
SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL GIREL BARBU, BRĂIEȘTI, BUZĂU
SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
GB: Nu ştiu dacă ar interesa pe cineva să cunoască un om care timp de 70 de ani nu a reuşit el însuşi să se cunoască. Dar dacă cititorul va avea curiozitatea şi răbdarea să urmărească acest interviu până la sfîrşit, va afla el singur cine sunt.
SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
GB: Nimeni din familia mea nu a avut înclinaţii literare. Mama a fost neştiutoare de carte, tata apucase să înveţe cu chiu cu vai trei clase primare. Era orfan de război, bunicul patern şi-a dat viaţa în Primul Război Mondial, la Podul Iloaiei. Mă trag dintr-o familie cu 9 copii. Toţi au mers la şcoala, dar virusul creaţiei m-a lovit necruţător doar pe mine.
SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
GB: Debutul literar s-a întâmplat în vara anului 1977, în Suplimentul gazetei ,,Viaţa Buzăului” cu poezia intitulată ,,Nu sunt poet”. Şi aşa mă consider şi acum… Şi cu toate acestea mă consider un om norocos. Au scris despre textele şi cărţile mele scriitori şi critici literari de marcă din România: Geo Dumitrescu, Al Cistelecan, Alex Ştefănescu, Ion Roşioru, Traian Cristea, Marin Ifrim, Roxelana Radu, Marilena Lica-Maşală, Valeriu Butulescu, Aurel Anghel, Tudor Cicu, Lhana Roma-Nova, ca să reamintesc doar câţiva.
SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
GB: Şi da şi nu, eu sunt o fire sociabilă, am prieteni teii, merii, perii, căprioarele, mieii, iarba, florile, sfinţii şi pe toţi oamenii cu care interacţionez…
SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
GB: Am debutat editorial în anul 2001 cu un volum de poezii religioase ,,Călător în calea Domnului” la editura ,,Lumină din lumină” din Bucureşti. Am simţit atunci că pot fi ceea ce cred. Şi se pare că am devenit ce am crezut, autor de cărţi şi nu scriitor.
SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
GB: În trecut le aşterneam pe unde mă apuca inspiraţia, acum doar pe laptop şi rar foarte rar pe hîrtie.
SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
GB: Sunt autor a 24 de cărţi: poezie, epigramă, eseu, aforism, cronică şi portret literar. Am în pregătire la o prestigioasă editură din Râmnicu Sărat, un volum biling de poezie româno-italian, intitulat ,,Seara miroase a îngeri”.
SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
GB: Trăiesc la ţară, într-un sat străvechi din Ţara Luanei (Munţii Buzăului) şi fac orice face un ţăran în zilele noastre. Scrisul nu este o meserie, e o boală incurabilă. Nu, nu se poate trăi din scris, mai ales dacă eşti un amator aşa cum sunt eu.
SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
GB: Am publicat la mai multe edituri, dar am două edituri de suflet, Omega din Buzău şi Rafet din Râmnicu Sărat.
SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din Romania sau din afara țării?
GB: În tinereţe am înfiinţat un cenaclu prin corespondenţă. Se numea ,,Prietenia”. Din acel cenaclu au plecat în lumea literară 5 scriitori. Am frecventat şi alte cenacluri literare: Alexadru Sahia, Viaţa Buzăului, Cenaclul umoristic Amprenta, toate din Buzău. Am iniţiat şi este funcţional un cenaclu virtual Fb., Prietenia. Am activat cândva în Uniunea Epigramiştilor din România (UER) şi în Uniunea Scriitorilor Europeni de Limba Română (USELR), însă văzând că aceasta din urmă seamănă izbitor cu un Colhoz literar, m-am retras. Dacă nu eşti născut scriitor, nicio uniune nu te poate face scriitor.
SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public, vă adresați?
GB: În general cititorii din România se citesc între ei. Cititul din păcate la noi este pe cale de dispariţie. Creaţiile mele se adresează tuturor celor care iubesc literatura, indiferent de sex, religie, culoarea ochilor, tineri sau vârstnici.
SMA: Sunteți un scriitor consacrat! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
GB: Cele mai multe din creaţiile mele se găsesc pe pagina mea de Facebook. În biblioteci, în Depozitele Legale, pe site-uri, accesând Google cititorii mă vor găsi fără mari eforturi. Nu mi-am vândut nicio dată cărţile, le-am făcut cadou celor care mi le-au solicitat şi prietenilor poeţi, scriitori şi critici literari.
SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinit la finalul oricărui manuscris?
GB: Da, scriitorul după ce îşi termină o carte de scris se simte mai uşor, deoarece se eliberează de greutatea ideilor şi a gândurilor cu care a fost împovărat de muză (surâs!).
SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
GB: Niciodată nu-mi aleg o temă, mă aşez la masa de scris şi parcă cineva îmi strecoară prin vârful degetelor când scriu la calculator o substanţă care se transformă în litere, apoi în cuvinte şi fraze, atunci când scriu poezie, pentru celelalte scrieri mă documentez cât pot, de unde pot.
SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
GB: De foarte multe ori mi-am zis: gata, ajunge nu voi mai scrie nimic. Până în acest moment nu m-am putut ţine de cuvînt. Cred mai degrabă că el, cuvântul, se ţine de mine.
SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
GB: Da! Scriitorii din fiecare etapă au scris într-un anume fel. Scriitorii din generaţia Internetului se deosebesc considerabil de cei de dinaintea lor. Elevii vor avea de învăţat, studiind concomitent clasicii şi contemporanii, venindu-le mai uşor să facă comparaţie între operele din trecut şi cele din timpurile în care trăim.
SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
GB: Să citească, să citească, să citească şi să scrie.
SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
GB: Pregătesc nr. 2 al revistei ,,Muguri de pin”, coordonez o monografie a comunei mele natale, Brăeşti din judeul Buzău, am aproape gata un volum, ,,Oameni pe care i-am cunoscut”, cu care m-am intersectat în viaţă şi mi-au influenţat mersul prin istorie. şi un volum de poezii, ,,Strivit de cuvinte”.
SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
GB: Perioada aceasta a constituit pentru mine o rampă de lansare, de la începutul „Plandemiei” şi până în prezent am editat 8 cărţi.
SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
GB: Dragi cititori nu abandonaţi obiceiul cetitului. Un mare ierarh, Antonie Plămădeală spunea: ,,Mă tem de omul care a citit o singură carte!”
Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.