Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Theodora Popescu. Reverențe pentru ctitorii istoriei culturale a patriei

Theodora Popescu. Reverențe pentru ctitorii istoriei culturale a patriei

În urmă cu nu mai mult de cinci ani, să zicem, numele Theodora Popescu (foto) este greu de crezut că nu ar fi fost cunoscut de marea majoritate a celor ce se hrăneau cu alesele bucate spirituale de la masa festivă a culturii, mai cu seamă la ospățul folclorului celui înveșnicit spre a menține lumânările de ceară curată aprinse luminos, înveselitor, ceremonios și magnific în capul mesei.

Theodorei Popescu i se datorează renașterea perpetuă a folclorului românesc preluat de la izvorul lui natural, mirific, pe micul ecran, încă de la nașterea Televiziunii Române, odată cu prima emisiune de folclor realizată și prezentată de ea și până nu cu mult timp în urmă, când irepetabila doamnă a televiziunii, dintotdeauna, s-a retras la pensie, cu voia sau fără voia sa, dar irevocabil cu deznodământul timpului care i-a adăugat la vârstă o sumă de ani nearătată totuși în corporalitatea și spiritul ei.

Odată cu întreruperea reportajelor spectacol de folclor televizate ale Theodorei Popescu, istoria culturală a Televiziunii Române, resortul folclor, fără a stagna, face un pas lateral și merge înainte pe un alt făgaș, cu un sistem de valori, o manieră profesională, un climat, o atmosferă, o lumină, un colorism de factură cumva altfel, inevitabil diferite, de vreme ce fiecare creator de cultură și artă de valoare are stilul său, bagajul său cultural, orizontul său tematic, registrul său de protagoniști, gamele sale de culoare și sonoritate din combinația cărora se proiectează tabloul monumental al unei emisiuni ziditoare a patrimoniului spiritual al cât mai numeroșilor telespectatori.

Astăzi, doamna Televiziunii Române Theodora Popescu urmărește din locuința sa de pe strada Hagi Ghiță din București spectacolul folcloric televizat, fără îndoială că în sine apreciind ce și cât a mai rămas din frumusețea și valoarea celui grandios și de valoare de altădată…, citește cărți, cu precădere cu subiecte istorice, culturale, artistice…!

Agenda Familiei Regale a României deschide și închide agenda orizontului ei cotidian de informații. Este din părinți, chiar mai de dinaintea lor și în continuare, generație de familie după generație, până la ea, ea astăzi călăuzită de cel mai înflăcărat devotament, monarhistă, respectă regalitatea românească, o adoră pe Majestatea Sa Margareta, apreciază statura morală, cultura, conduita publică a Alteței Sale Regale Principelui Radu.

Dacă azi, în graba cu care generația prezentă alunecă pe lângă venerabili oameni de mare valoare ce se nasc o dată la un secol, iată, se sting reperele noastre sub ochii unora care nici măcar nu se miră, nu mai așteptăm decât ca istoria să le înveșnicească focul spiritului și să-l mențină pe cel al conștiinței naționale aprins.

Astăzi este cu noi Theodora Popescu…! Încet încet, odată cu plecarea sa din spațiul vizual tv ne îndepărtăm gândul de la ea. Iar mâine nu va mai fi cu noi. Ne încălzește însă speranța că memoria instituțională, culturală, cel puțin, îi va menține chipu-i luminos în galeria personalităților neamului românesc ce-au ctitorit istoria spirituală a patriei.

Aurel V. Zgheran     

Fotografiile sunt efectuate la  Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, pe 26 octombrie 2019, cu ocazia lansării cărții „Theodora Popescu. O viață închinată televiziunii”, de Aurel V. Zgheran și la Palatul Elisabeta din București, pe 30 septembrie 2020, cu ocazia decorării autorului acestui articol de către Majestatea Sa Margareta cu Decorația Regală „Regele Mihai pentru Loialitate”. În fotografii apar: Theodora Popescu, Aurel V. Zgheran, dr. Aurelia Cosma – cercetător etnolog, director cultural Muzeul Satului -, Irina Popescu, nepoata venerabilei realizatoare de emisiuni folclorice, regizoare la rându-i, Elise Stan, Stela Enache, Maria Dragomiroiu, Aneta Stan, Viorica Flintașu, Polina Manoilă, Doina Lavric, Floarea Tănăsescu, Elisabeta Turcu, Gheorghe Gheorghe cu soția sa Nicoleta, Elena Manda Marin, Eufimia Dogaru, Aurelian Popa Stavri, Florin Ologeanu…

      

Facebooktwitterby feather