Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » UN MEMORIALIST FRENETIC: DUMITRU K NEGOIŢĂ

UN MEMORIALIST FRENETIC: DUMITRU K NEGOIŢĂ

Cele 34 de foiletoane incluse în „BUZĂU ŞI CASA DIN URSOAIA”, 2019, adună observaţiile critice ale unei conştiinţe sociale care compensează prin frenezie vitalistă un trecut mai apropiat sau mai îndepărtat, având ca interlocutori imaginari părinţi, fraţi, confraţi, colegi de muncă şi de pasiuni, într-un circuit onomastic ce gravitează în jurul lui Ursoianu, erou autobiografic, într-o sintaxă simplă, precum însemnările străvechilor cronicari munteni. Selecţia faptelor se face în spiritul izbânzilor sau dezamăgirilor cum sunt indiferenţa edilitară şi economică a autorităţilor, lipsa de solidaritate umană în privinţa unor iniţiative. În linia celorlalte cărţi ale sale, şi aici sunt evocaţi oameni din satul natal şi din Buzăul cultural. Adevărate „plângeri pentru ţară”, luminate de un impresionant patriotism, teluric sau melancolic.

            Fundalul istoric îl constituie ultimii 50 de ani, iar cel geografic, satul copilăriei, integrat în „comuna pierdută” („comuna despicată”) Ruşavăţ-Vipereşti, oraşul Buzău, localităţile Scăeni şi Ploieşti. Patetic – explozive sunt ideile exprimate în reportajele intitulate „Întreprinderea în care am crescut a fost omorâtă”, „O alternativă la Ciuta”, „Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău”, „La Vipereşti s-a stins o lumină”, „De la Buzău la Alba Iulia” (excelent! cu o concluzie remarcabilă: „Comportamentul populaţiei venite la Alba Iulia a fost fără cusur. Majoritatea iubitoare de românism şi România, în ciuda zvonisticii, că vor veni, că vor face, că vor drege…Nu, populaţia a venit, a urat, a aplaudat, s-a bucurat, a vizitat şi a plecat. Unii, încărcaţi cu amintiri, alţii plini de bucurii, alţii liniştiţi că, în sfârşit, acest Stat, această Ţară a depăşit 100 de ani”. )  

            Cum scrie DKN, acest miracol al reportajului literar buzoian, autor al unor cărţi ignorate pe nedrept de cronicari? În primul rând, el gândeşte la scară mare. Temperament coleric, expansiv, îşi găseşte pe hârtie spaţiul de exteriorizare, deoarece aici devine vizibilă atitudinea sa faţă de adevăr. În al doilea rând, manuscrisul se bucură de atenţia unui corector profesionist, Marcela Chiriţă, care ar trebui să fie mai pedantă cu punctuaţia, aceeaşi recomandare fiind valabilă şi pentru lectorii de carte, mai exigenţi, în viitor, cu imprecizia unor sintagme. În al treilea rând, şi ultimul, DKN crede cu tărie în ceea ce scrie, pentru că nu face artă de dragul artei, nu bate câmpii, ca mulţi alţii, din apropierea sa, ci produce literatură cu o ţintă precisă: Binele colectiv.

Facebooktwitterby feather