ZIUA MONDIALĂ A DREPTĂȚII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE
* Toţi luptăm pentru dreptate, dar putini de ea au parte! – Maria Filipoiu
Ziua Mondială a Dreptății Sociale este celebrată în fiecare an, odată cu Ziua Justiției Sociale, la 20 februarie.
Această manifestare a apărut ca o necesitate a vieții cotidiene, pentru diminuarea diferenței dintre săraci și bogați, tot mai contrastate în toată lumea. Pentru acest deziderat, Adunarea Generală a ONU a stabilit la cea de-a 62-a întrunire, ca în fiecare an, la 20 februarie să fie marcată Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale, iar celebrarea a început cu anul 2009. Acestui demers s-au alăturat și alte instituţii şi organisme internaționale, printre care şi Organizaţia Internaţională a Muncii care a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizate echitabilă.
Statele membre ONU au fost invitate să respecte principiile ce reprezintă valorile fundamentale ce asigură existenţa şi dezvoltarea armonioasă a societăţilor, enunţate în cadrul Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltare Socială, dreptatea socială, solidaritatea, egalitatea de şanse.
„Trebuie să facem mai multe pentru a împuternici oamenii prin munca decentă, să sprijinim oamenii prin programe de protecție socială și să ne asigurăm că vocile celor săraci și marginalizați sunt auzite.” a declaratBan Ki-moon – secretarul general al Națiunilor Unite – în mesajul său, cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Sociale.
Acest demers încerca să atragă atenția asupra nevoii de a construi societăți solidare, bazate pe echitate socială și economică, precum și pe respectarea drepturilor fundamentale a tuturor membrilor comunității. Totodată, ONU recunoaște că politicile care combat inegalitatea și discriminarea trebuie să fie aplicate nu doar la nivel național, ci și în relațiile dintre state, state care pot lucra împreună pentru o mai bună redistribuire a veniturilor la nivel planetar sau pentru soluționarea unor crize cauzate de inegalitate. Preocuparea ONU are ca principiu, rezolvarea migrației motivată de nevoia de a munci. Conform datelor statistice, majoritatea mișcărilor de migrație modernă sunt cauzate de nevoia de a găsi locuri de muncă mai bine remunerate și condiții de lucru mai bune. Se estimează că în jur de 150 de milioane de lucrători și-au părăsit țările de origine în căutarea unui loc de muncă decent sau a unui venit îndestulător.
Uniunea Europeană, preocupată de eradicarea sărăciei, de promovarea unui mediu de lucru decent, de egalitatea între sexe şi acces fără restricţii la bunăstarea socială şi justiţie, a adoptat strategii de dezvoltare socială şi dezvoltare durabilă.
România, ca stat membru al Uniunii Europene a aderat la aceste strategii, pe care să le pună în aplicare pentru a înlătura diferențele ce o separă de cele mai înaintate state europene.
Astfel, România se alătură statelor care promovează egalitatea în șanse și drepturi sociale, indiferent de rasă, sex, religie și cultură.
România se confruntă cu problema migrației forței de muncă, fiind printre statele din Uniunea Europeană cu cei mai mulți cetățeni care au părăsit țara și trăiesc într-un alt stat UE, conform Eurostat. Cei mai mulți dintre românii care au emigrat au făcut-o pentru a-și asigura o sursă de venit decentă pentru ei și familiile lor, familii care sunt de multe ori destrămate și copiii debusolați.
Astfel Dreptatea Socială a devenit o problemă juridică – Justiție Socială.
Justiția socială este principiul fundamental pentru o coexistenţa paşnică şi prosperă între națiuni, care promovează egalitatea între sexe sau drepturile popoarelor indigene şi ale migranţilor, eliminarea barierelor legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau disabilitate. Valul de schimbări ce a cuprins mai multe ţări de pe glob în ultimii ani a făcut ca milioane de cetăţeni să-şi exprime nemulţumirea faţă de inegalitate, corupţie, represiuni şi absenţa unei munci decente. Această mobilizare a maselor a fost determinată de necesitatea unei justiţii sociale, cu misiunea de promovare internaţională a dezvoltării şi a demnităţii umane. Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite intenţionează să contribuie la consolidarea eforturilor ONU în acest sens, dar cu toate eforturile, justiţia socială rămâne un vis frumos pentru un număr foarte mare de ţări. Sărăcia extremă, foametea, discriminarea şi negarea drepturilor omului continuă să afecteze multe state, iar criza financiară ameninţă cu înrăutăţirea acestor lipsuri.
Ziua Mondială a Justiţiei Sociale, celebrată odată cu Ziua Dreptății Sociale – 20 februarie – reflectă importanţa justiţiei sociale ca imperativ etic care ar trebui să ghideze normativele muncii. Stabilitatea globală şi prosperitatea depind de garantarea nivelului de trai acceptabil și egalitate de şanse, iar ONU susţine principiile justiţiei sociale. Unul dintre evenimentele de cea mai mare anvergură, care s-a concentrat pe problematica socială, l-a constituit Summit-ul mondial pentru dezvoltare socială sub egida ONU (Copenhaga, 6-12 martie 1995). Această reuniune, la care au participat peste 100 de lideri politici, a avut drept scop de a sensibiliza comunitatea internaţională şi naţiunile în promovarea obiectivului fixat în Carta Naţiunilor Unite – „creşterea nivelului de trai, ocuparea deplină şi condiţiile de progres şi de dezvoltare în cadrul ordinii economice şi sociale în vederea creării condiţiilor de stabilitate şi de bunăstare”.
După 10 ani, ţările membre ONU au evaluat Declaraţia de la Copenhaga şi Programul de Acţiune într-o şedinţă a Comisiei pentru Dezvoltare Socială de la New York, în februarie 2005, şi au decis să accelereze eforturile pentru realizarea progresul şi justiţiei sociale pentru a realiza „o societate pentru toţi „. Adunarea Generală a ONU recunoaşte că dezvoltarea socială şi justiţia socială sunt indispensabile pentru realizarea şi menţinerea păcii şi securităţii în interiorul şi între naţiuni şi că acestea nu pot fi atinse în absenţa păcii şi securităţii sau în condiţiile nerespectării tuturor drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Astfel primul obiectiv al justiției sociale este asigurarea păcii, primul deziderat în dreptatea socială.
* Dreptatea intră cu fruntea sus la judecătorie, dar iese cu capul spart. – Maria Filipoiu
20 februarie 2022 – Ziua Mondială a Dreptății și Justiției Sociale
Maria Filipoiu


