Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » ANCA SÎRGHIE: UN DAR PENTRU CULTURA ROMÂNĂ, DE LA IEUDUL  MARAMUREȘULUI ÎN SFÂNTĂ SĂRBĂTOARE LA SIBIUL NOSTRU TRANSILVAN  

ANCA SÎRGHIE: UN DAR PENTRU CULTURA ROMÂNĂ, DE LA IEUDUL  MARAMUREȘULUI ÎN SFÂNTĂ SĂRBĂTOARE LA SIBIUL NOSTRU TRANSILVAN  

 

Sosit din statul Michigan, SUA, scriitorul și publicistul Ștefan Străjeri, bucovinean de obârșie, va aduce o ofrandă prețioasă cititorilor din România, pentru care face un periplu simbolic ca repere geografice, începând din Maramureșul voivozilor dintâi și terminând la Sibiu, unde descinde pentru prima dată, dornic să cunoască inima burgului medieval și împrejurimile orașului nostru. Autorul vine spre Maramureș cu cei doi „coconi”, care sunt cărțile sale, monografii de valoare unică în cultura diasporei noastre din întreaga lume, ca documente ale unei experiențe existențiale  dramatice și totodată curajoase, cea a românilor plecați peste Atlantic. O monografie se intitulează atât de inspirat “Românii americani de la Marile Lacuri. Peste 100 de ani de prezență românească în statul american Michigan”, 2014,  și  cea de-a  doua, așa de concis,  “Istoria românilor canadieni. 1890-2020”, publicată tot la Editura Anamarol din București în 2020.

Păstrând în ele o aceeași structură de capitole ample, în care povestea emigranților români se încadrează  în epopeea multinațională a Lumii Noi, Ștefan Străjeri prezintă printr-un documentat comentariu atât organizațiile și publicațiile, cât și  instituțiile religioase, personalitățile reprezentative, chiar și mărturiile unor pionieri ai aventurii românilor  plecați peste Atlantic. Reușind ceea ce nimeni până la el nu a izbândit, autorul panoramează viața conaționalilor noștri care formează acolo, departe de țară, niște mici Românii, unde la cei mai mulți dintre ei identitatea națională este păstrată cu mare grijă, așa cum nu se stinge din suflete nici  dorul după patria-mumă. Două cărți pe cât de monumentale, pe atât de plăcute la lectură datorită stilului clar și lipsit de ornamente al autorului, în pagini unde ideile sunt ilustrate din belșug cu poze edificatoare.

Ceea ce propune cititorilor Ștefan Străjeri  în cele două monografii ale sale, care nu mă îndoiesc că  vor dăinui peste timp ca o  carte de vizită  onorantă pentru comunitatea românilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, este o călătorie imaginară în povestea cu mii după mii, cu zeci de mii după zeci de mii de destine românești. Parcurgând pe îndelete, în răstimpuri de liniște, filele acestor cărți uimitoare în adevărul lor, lectorii vor izbuti să pătrundă ideea puterii de sacrificiu a celor care începând de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent au cutezat să-și părăsească vetrele strămoșești ca să se stabilească într-un Eldorado  iluzoriu, în acel Promised Land, unde abia urmașii primei generații de imigranți, cu copiii lor, au avut sentimentul adaptării la viața din Lumea Nouă. În prezent, dialogul diasporei noastre americane și canadiene cu țara devine o necesitate, iar roadele lui îmbogățesc viața tuturor.

În inima Ieudului maramureșan, la 15 august 2021, într-o binecuvântată zi de sacră sărbătoare care este  Adormirea Maicii Domnului, la Muzeul Valenarului Chindriș se va desfășura, cu începere de la ora 15.00, un eveniment de mare cinste. În zile fierbinți de vară, călătoria “coconilor” lui Ștefan Străjeri începe datorită inginerului Gheorghe Chindriș, mare „gazdalău și patriot”, cum îl cunosc localnicii, în Nordul voievodal al Ieudului,  ca să continue în 18 august a.c. la Suceava, într-o ctitorie voievodală a Moldovei. Apoi, în 19 august a.c., la invitația Societății Scriitorilor Români din Ucraina, o prezentare  a cărților va fi organizată la Cernăuți, în capitala Ducatului Bucovinei la 1848, oraș de spiritualitate românească în trecut, periplul încheindu-se în 24 august a.c la Sibiu, în burgul plin de istorie  al Transilvaniei, unde cu începere de la ora 17.00 vom face o prezentare a „Istoriei românilor canadieni. 1890-2020” la Cercul Militar local.  Îmi vor fi alături ca prezentatori  prof. univ. dr. Elena Macavei și  eseistul-publicist dr. Mihai Posada, iar din paginile cărții vor lectura câteva fragmente Lerida Buchholtzer și Cătălin Emil Neghină, actori  de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Autorul va oferi autografe pe exemplarele, ce pot fi cumpărate. Va urma un protocol  în Clubul instituției, unde dialogul cu autorul va putea continua într-o atmosferă de destindere prietenească. Drumul  monografiilor lui Ștefan Străjeri este doar la început. Viața lor, ca prezență livrescă, se va îngemăna cu cea a comunităților  de români de pretutindeni cât este veacul. Considerăm că  asemenea cărți pline de adevăr și înțelepciune se pot achiziționa de lectori de diferite profesii și condiții sociale,  anume de către toți cei care doresc să ia aminte la viața conaționalilor din Lumea Nouă.

 

ANCA SÎRGHIE

Facebooktwitterby feather