Îi spunem BUN VENIT în familia revistei Armonii Culturale unui talent indubitabil – ANCA DENISA ȘOGOR, poetă, prozatoare, eseistă – pseudonim literar… ANDE! Este vorba despre un suflet special, luminos, cu o scriitură introspectiv-emoțională, o îmbinare a visării nubile cu maturitatea afectivă, ca răspuns la întrebările, dilemele și abordările generației douămiiste, din care face parte. Suntem siguri că publicul Armonii Culturale va deveni în cel mai scurt timp și publicul ANDE, ale cărei scrieri uimesc prin profunzime și acuratețe. BUN VENIT, ANDE!
Moto: „Scriem pentru că ne place, scriem de teamă să nu ni se usuce cerneala, fără a avea de fiecare dată în minte un public țintă. De cele mai multe ori, noi suntem propriul public și cel mai exigent critic, care caută urme de progres printre rândurile așternute pe foi albe de hârtie. Însă nu ne supărăm (prea tare). Continuăm să adăugăm noi file, să ne prezentăm cum știm mai bine și ne dorim de fiecare dată să mulțumim – prin ceea ce facem… În primul rând, să ne mulțumim pe noi înșine. Pe urmă, pe cine dorește să se lase mulțumit.” (Ande)
Valuri de cerneală
E liniște în sală. Un nume nou urcă pe scenă, ținând în mână o carte și în frâu propriile emoții, în timp ce oaspeții așteaptă să preia cuvântul. Dar nu o face. Privirea sa trece peste mulțimea așezată pe scaune și se oprește în capătul sălii, unde o copilă ascunsă în umbră continuă să o privească, în timp ce strânge la piept câteva foi de hârtie. Un zâmbet apare pe buzele tinerei, care strânge, la rândul ei, cartea la piept.
Acum știa ce vrea să spună în fața ochilor curioși.
***
Faci primul pas, chiar dacă ceea ce e în fața ta nu îți e în totalitate străin. Mai întâi intervine curiozitatea, apoi continui să înaintezi din plăcere, dintr-un singur motiv: vrei să descoperi poveștile care se ascund în imaginație, care se dezvoltă și capătă noi forme pe măsură ce sunt așternute pe hârtie, pe măsură ce personajele care le dau viață se maturizează.
E nevoie de mult curaj pentru a scoate la lumină aceste povești și de multă tărie pentru a înfrunta valul care crește sub ochii tăi, care amenință să te acopere.
Prima dată înfrunți valul propriilor îndoieli.
Ieși la suprafață și constați de îndată că apare un nou val.
…Peste ani, când m-am trezit din fantezia scrisului, am început să îmi pun întrebări. Am început să doresc mai mult de la mine, de la ceea ce aștern pe hârtie. Am scris, am citit, printre picături am început să mă documentez și să exersez, însă au existat momente în care m-am întrebat dacă tot acest efort are o finalitate, dacă textele scrise vor fi citite vreodată de cineva. Recent, am găsit un răspuns satisfăcător. Totul s-a meritat, toate ciornele scrise și rescrise, pierdute și restaurate parțial din memorie… Iată o parte aici, șlefuită și proaspăt ieșită din tipar, în timp ce o altă parte își așteaptă cu anticipare rândul.
Îți mulțumesc, copile, că nu ai renunțat
…Cei care nu știu sau încă nu au învățat să înoate în valul îndoielilor reușesc să se salveze crezând, în ultima clipă, în cei din jur, în cei care se încăpățânează să fie împotriva lor.
În fond, ajungi să realizezi la un moment dat că există o îndoială superioară chiar în mijlocul îndoielilor comune. Ajungi, astfel, să te îndrepți temporar către speranță, tentat de un inocent pariu cu propria soartă, și să dorești să creezi un nou traseu, de această dată unul care să nu aibă legătură cu destinul personajelor tale, ci cu propriul tău destin literar.
Îți mulțumesc, mamă, că ai luptat și pentru mine
…Odată ce ai învățat să înoți, odată ce ajungi la suprafață, reușești să te îndrepți în cele din urmă spre mal după ce prinzi o mână dornică să te ghideze către o destinație corectă. Pentru că voința și harul nu sunt suficiente. Pentru că trebuie să fii remarcat, trebuie să ți se deschidă o ușă potrivită la momentul potrivit. Altfel, cazi ușor victimă unei vorbe sau unui gest și te lași purtat orbește de un val ce trece de la extaz la agonie. La final, lucrurile devin simple: fie mergi mai departe, fie abandonezi definitiv.
Îți mulțumesc, vers miruit, pentru că m-ai ales
Înotăm prin valuri de cerneală încă de când luăm pixul în mână pentru prima oară și realizăm că, la capătul drumului, ne așteaptă alți oameni – oameni care ne apreciază, oameni care apreciază ceea ce lăsăm în urmă și oameni care sunt doar curioși. De noi depinde să nu renunțăm și să continuăm să înotăm spre ei, purtând cu noi ce avem mai bun…
…mintea noastră și rodul ei.
ANDE
(extras din volumul în curs de apariție „My mind. Către al doilea pas”, Ande)
******************************************************************
DESPRE AUTOR: ANCA-DENISA ȘOGOR (pseudonim literar: ANDE)
******************************************************************
Anca-Denisa Șogor (pseudonim literar: Ande) s-a născut pe data de 6 martie 2000 în localitatea Tecuci, județul Galați. A finalizat ciclul primar la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, iar ciclul gimnazial și liceal la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci (profilul Uman, specializarea Filologie- Jurnalism). În cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a finalizat programul de licență Limba și literatura română – Limba și literatura engleză, respectiv programul de master Identitate, interculturalitate și multiculturalism în literatura română și europeană.
De asemenea, a fost redactor al revistei Jurnalul nostru în anul 2017 și colaborator permanent al revistei Din culisele bibliotecii școlare „Iorgu Iordan” între anii 2016-2018.
În calitate de traducător, a îngrijit ediția în limba engleză a romanului Dimineți furate de Mariana Vicky Vârtosu (Saving the Bird from Flight, Editura Pim, 2023) și secțiunea în limba engleză a volumului propriu de poezie (Crâmpeie de emoție / Fragments of Emotion).
A tehnoredactat următoarele cărți:
– Mariana Vicky Vârtosu, Pelerini prin Elada, Editura Pim, 202311;
– Mariana Vicky Vârtosu, Saving the Bird from Flight, Editura Pim, 2023;
– Mariana Vicky Vârtosu, Sunt aici pentru tine, Editura Pim, 2023;
– Ande, Crâmpeie de emoție / Fragments of Emotion, Editura Pim, 2023;
– Mariana Vicky Vârtosu, În Marrakech mai tac și despre altceva (Ernesta. Perla albastră), Editura Pim, 2024.
A realizat coperta următoarelor cărți:
– Mariana Vicky Vârtosu, Pelerini prin Elada, Editura Pim, 2023;
– Mariana Vicky Vârtosu, Saving the Bird from Flight, Editura Pim, 2023;
– Mariana Vicky Vârtosu, Sunt aici pentru tine, Editura Pim, 2023;
– Ande, Crâmpeie de emoție / Fragments of Emotion, Editura Pim, 2023;
– Mariana Vicky Vârtosu, În Marrakech mai tac și despre altceva (Ernesta. Perla albastră), Editura Pim, 2024.
Literatura devine o pasiune încă de la o vârstă fragedă, autoarea publicând din creațiile sale atât în revista clasei (în ciclul primar), cât și în revista liceului. Mai târziu, în anul 2022, a publicat în revista Boem@ și a fost inclusă în primul volum al Antologiei Cenaclului „Dimitrie Dăscălescu” din Focșani (în prezent fiind membră a acestuia). În anul 2017, obține, în urma participării la concursul „Tinere condeie”, premiul I la categoria proză (etapa județeană), respectiv premiul al III-lea (etapa națională) pentru capitolul Vultur sau Volturne? al romanului Jocul intereselor. Debutul propriu-zis are loc în anul 2023, prin publicarea volumului bilingv de poezie Crâmpeie de emoție / Fragments of Emotion (Editura Pim), cu o prefață semnată de prof. dr. Petrache Plopeanu (scriitor, poet, critic literar, istoric și membru al Uniunii Scriitorilor din România) și o postfață semnată de poeta Geanina Bîrlădeanu. De asemenea, o cronică dedicată acestui volum, intitulată Irizări shakespeariene sub tagma livrescului poetic, semnată de Geanina Bîrlădeanu, a fost publicată în anul 2024 în revista Boem@.
by