Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » In dialog cu inima VOL. 1 » ÎN DIALOG CU INIMA… MARIANA BENDOU

ÎN DIALOG CU INIMA… MARIANA BENDOU

ÎN DIALOG CU INIMA… MARIANA BENDOU

 

„NU NOI SCRIEM!” – Mariana Bendou

 

 

Gheorghe A. Stroia:  Pentru fiecare dintre noi familia, părinții, originile, locurile natale, prietenii, sunt extrem de importante, căpătând de-a lungul vieții conotații sacre. Pentru ca cititorii să vă cunoască mai bine, ați putea să-mi oferiți câteva detalii autobiografice, cu alte cuvinte… cine sunteți? 

 

Mariana Bendou: Mă numesc Mariana Bendou şi sunt profesor de geografie şi limba franceză la un liceu. M-am născut pe 29 decembrie 1962 la Oneşti, judeţul Bacău, România dintr-o familie modestă dar erudită. Dragostea pentru lectură am moştenit-o de la ambii mei părinţi care la fiecare salariu cumpărau cel puţin o carte. Am citit astfel foarte mult, pe lângă lecturile aşa-zis „obligatorii” din şcoală şi toate acele cărţi din biblioteca părinţilor, luate la întâmplare şi parcurse pe furiş, noaptea, la lumina lanternei ascunse sub plapumă… De atunci port şi ochelari!

Gheorghe A. Stroia:  Vârsta școlarității este unică pentru fiecare om – ne formăm deprinderi pentru viață, unii dintre noi chiar și pentru scris. Care e cea mai frumoasă amintire prin care vă face plăcere să rememorați acele vremuri?

 

Mariana Bendou: Sunt multe amintiri frumoase dar o voi relata pe cea care îmi trece prin minte acum. Eram în clasa a III-a, cred , la o şcoală din oraşul natal şi, în cadrul unei anumite activităţi, doamna învăţătoare i-a pus pe toţii băieţii din clasa noastră să dăruiască un obiect fetei dragi… Spre, mai mult decât plăcuta mea surpriză, exact băiatul care îmi plăcea mi-a oferit cadoul său şi nu pot uita acest lucru toata viaţa. Era o cărticică foarte frumos ilustrată cu poveşti chineze traduse în limba română, „Dragonul roşu”, o bijuterie pe care am păstrat-o ani buni cu sfinţenie şi pe care aproape că am învăţat-o pe de rost… Iată, un alt motiv care mi-ar putea justifica dragostea pentru carte!

 

Gheorghe A. Stroia:  Scrisul este cel mai probabil o flacără pe care fiecare scriitor încearcă să o mențină vie. Dar… cum foc fără scântei nu se poate, spuneți-ne, când a apărut pentru dumneavoastră scânteia scrisului?

 

Mariana Bendou: Nu-mi amintesc dar cu siguranţă pasiunea pentru scris mi s-a dezvoltat tot în şcoală. Am avut profesori de limba şi literatura română foarte buni încă din clasele mici. Mai târziu, doi dintre ei aveau ca să-mi deschidă noi orizonturi şi să mă motiveze publicându-mă în cărţile lor. Cooptându-mă în cenaclurile lor!  Este vorba despre regretatul profesor Gheorghe Isbăşescu, poet membru al USR , fondator şi coordonator al Cenaclului literar pentru copii „Zburătorul” Oneşti şi autorul antologiilor „Zburătorii”, în care am fost publicată şi eu. Ulterior, în liceu, profesorul Constantin Th. Ciobanu, poet, membru USR, fondator al binecunoscutei manifestări anuale „Zilele Culturii Călinesciene”, m-a îndrumat şi publicat în antologia sa „Jurnalul literar”.

Gheorghe A. Stroia:  Scrisul ne definește. Care credeți că este motivul pentru care ați început să scrieți și ce anume vă motivează să o faceți și acum? Mai mult, care credeți că vă este atuul,  ce aduc nou scrierile dumneavoastră?

 

Mariana Bendou: Nevoia de a mă exprima şi de a relaţiona. Am dus mereu lipsă de prieteni.

Îmi place să cred că sunt abia la început, că nu mi-am găsit încă drumul… Am atât de multe de zis şi de dat! Am început, e drept, cu poezia, dar scriu la fel de  bine şi proză. Unii spun că „mult mai bine proză”… Mai recent mă ocup de studii şi cercetări. Între timp i-am descoperit, îndrumat şi promovat şi pe alţii… De aceea lucrez la mai multe cărţi deodată!

Atuul meu… sunt mai multe atuuri! În primul rând, sinceritatea;  faţă de mine însămi dar şi faţă de ceilalţi. De obicei nu se scrie adevărul ci o realitate mai cosmetizată sau atenuată. În al doilea rând faptul că stăpânesc limba franceză. Nu am zis „cunosc” ci „stăpânesc” pentru că, mai întâi scriu textele în limba franceză şi abia după aceea le traduc în limba română şi nu invers! Cu acest prilej, aşa, ca o paranteză, am descoperit ce greu este să mă traduc pe mine însămi…

 

Gheorghe A. Stroia:  Dacă ar fi să raportați scrisul dumneavoastră la scrisul contemporan, ce anume v-ați reproșa și ce ați reproșa scrisului sau chiar scriitorilor de azi? 

 

Mariana Bendou: Mă uimesc şi mă copleşesc poeţii şi scriitori atât de prolifici ai zilelor noastre. Cei care scriu cu rapiditate şi cu uşurinţă oricând şi despre orice. Chiar şi atunci când se repetă… Eu scriu din ce în ce mai rar şi public numai atunci când sunt mulţumită de ceea ce am reuşit să scriu. Aşa  s-ar putea şi explica faptul că nu am scris decât 25% în ceea ce aş avea de spus, fapt care , desigur, mă nemulţumeşte…

Prin urmare, se scrie astăzi foarte mult, poate prea mult. Din diverse motive. Ca exerciţiu, este un lucru foarte bun. Face bine şi la psihic… Mai trece vremea. Află lumea ca încă n-ai murit… Mai există, iată, şi lansări de carte, nu doar nunţi şi pomeni… Dar valoarea? Ce se întâmplă cu valoarea? La cine şi la ce ne raportăm?

Gheorghe A. Stroia:  Despre scris știm că uneori perceput ca o nevoie personală, individuală. Dar, scriem… și ca să fim citiți, fiecare carte/autor își are publicul său. Ce credeți că se mai citește astăzi, mai au oamenii nevoie de lectură? Care era/ este lectura dumneavoastră favorită?

 

Mariana Bendou: Astăzi se citeşte prea puţin; şi nu doar în România. Iar tinerii nu citesc mai deloc. Surclasează literatură erotică, literatura SF şi cărţile pentru copii. Sunt preferate lecturile facile care dau o satisfacţie de moment şi un răspuns rapid, nu neapărat şi avizat, întrebărilor.

Se citesc autorii şi cărţile „la modă”, uneori din snobism, alteori din comoditate ori prostie. Telefonul şi calculatorul au stricat cititorul.

Nu am o lectură preferată iar astăzi, mai mult decât oricând, îmi doresc să fiu un om cât mai bine pregătit în activităţi şi bine informat.

Gheorghe A. Stroia:  Știm cu toții că pentru a te putea afirma, ai nevoie de promovare, mai ales în mareea de informații care circulă global cu viteza luminii. Unii te susțin, alții dimpotrivă. Ați putea să ne spuneți cum ați reușit dumneavoastră să vă promovați și unde vă pot găsi cititorii noștri?

 

Mariana Bendou: Faptul că, iniţial, am scris şi publicat foarte mult în limba franceză pe site-uri din străinătate (Canada, Franţa, etc.) m-a ajutat nu doar să mă verific, să capăt încredere în mine şi talentul meu ci şi să învăţ de la alţii, ce şi cum „se face” în alte ţări, să-mi construiesc un cerc relaţional. Aşa am început nu doar să postez (pe internet) ci şi să mă promovez. Totul a însemnat însă foarte, foarte multă muncă şi timp, multe sacrificii. Am realizat mai întâi o reţea culturală  „Ronde francophone” unde se publică şi se discuta numai în limba franceză la care au aderat numeroşi oameni de cultură români, mai ales din Diaspora. După doi ani am fost însă nevoită să renunţ datorită costurilor mari. Aşa că m-am gândit să-mi construiesc un grup literar-artistic pe reţeaua de socializare facebook spunându-mi că intelectualii sunt şi ei oameni deci au nevoie de un spaţiu virtual „al lor” în care să se manifeste şi să socializeze, să se întâlnească. Această idee mi-a schimbat destinul şi pot să spun cu mâna pe inimă acum că EU, Mariana Bendou, am adus literatura română pe facebook în anul 2010, într-o perioadă frământată de mari căutări… ”Mariana Bendou’s Club”, devenit ulterior „Clubul EXPRESIA IDEII” a pus la un loc oameni de cultură români din cele mai îndepărtate şi neaşteptate locuri care şi-au făcut ucenicia literară în acest spaţiu virtual şi au fost incluşi în cele 9 antologii publicate sub brandul „EXPRESIA IDEII”. prin urmare, m-am făcut cunoscută făcându-i cunoscuţi pe alţii! Cu o simplă căutare pe     Google a numelui „Mariana Bendou” cred că pot fi uşor citită şi găsită…

 

Gheorghe A. Stroia:  Cred că fiecare dintre noi a trăit emoția începutului, atunci când am încercat să ne definim, să ne aflăm calea, sensul și, de ce nu, lumina. Ce sfat i-ați da începătorului, celui care aspiră la un loc în galeria scriitorilor contemporani? 

 

Mariana Bendou: Avem o reală galerie de scriitori contemporani?! …

Am senzaţia că astăzi toată lumea scrie câte ceva cât şi cum, pe unde poate profitând de anumite cercuri de prieteni şi de cunoştinţe, mai mult sau mai puţin avizate, de banii şi de timpul de care dispune. Am remarcat cu tristeţe existenţa un mediu segregaţionist/ exclusivist/ nomenclaturist în care avansează şi sunt evidenţiaţi doar cei care nu sunt „din provincie” şi mai ales românii din străinătate. Care-şi plâng la început „dorul de ţară” iar după aceea uită repede de unde au plecat, cine i-a ajutat şi publicat (mult mai ieftin decât „afară”!) ba chiar ne mai dau şi lecţii ori ne sfidează ulterior cu premiile şi prezenţa lor la evenimentele externe…

 

Gheorghe A. Stroia:  Vorbind despre inspirație, se spune că unii pot scrie doar în momente de inspirație, alții spun că pot scrie indiferent de moment. Ce înseamnă să ai inspirație și cum se aplică aceasta în cazul dumneavoastră?

 

Mariana Bendou: În primul rând nu cred că noi compunem ceea ce scriem! Aşa cum nu noi pictăm, sculptăm ori realizăm alte feluri de reprezentări. Noi, cei numiţi „autori” ai unei anumite opere suntem doar nişte canale de difuzare şi de exprimare a informaţiei, instrumentul prin care se conturează şi se materializează „duhul”, „muza”, flacăra spirituală care mişcă universul. O operă literar-artistică s-a făcut la un anumit moment dat doar pentru că trebuia să existe, trebuia să poarte un chip şi un nume….Era  necesitate umanitară.

Eu mă consider „inspirată” să scriu în momentul în care simt că am ceva neapărat de zis, de transmis, un fel de nevoie organică de a împărţi cu ceilalţi din ceea ce am primit şi mă umple încălzindu-mă pe dinăuntru…

 

Gheorghe A. Stroia:  Ce gen/specie literar/ă vă este mai apropiat/ă de suflet și de ce? Ați putea să exemplificați cu una dintre cărțile dumneavoastră?

 

Mariana Bendou: Poezia cred, deşi îmi este greu să aleg între poezie sau proză. Poezia curge, rimele îmi vin firesc la gură şi la mână găsindu-şi cu uşurinţă locul. Dar proza îmi dă voie să fiu eu însămi. Dovadă că am scris volumul de poezie bilingv „ À toi, poetesse! / Ţie, poeto!” (apărut la Editura Inspirescu din Satu Mare în anul 2015) dar şi „Poveşti din Ţara Iei” (apărut la Editura Armonii Culturale din Adjud în anul 2017).

 

Gheorghe A. Stroia:   Scrisul nu este un sinonim al bunăstării materiale pentru scriitor. Se mai câștigă astăzi din scris, este scrisul o componentă a prosperității celui care scrie?

 

Mariana Bendou: Eu nu am câştigat niciodată bani din scris deşi, recunosc, mi-ar fi plăcut să o fac asemeni altora.

 

Gheorghe A. Stroia:  Despre uniunile de creație literară ce părere aveți, sunt sau nu oportune, au un rol clar definit în propășirea literaturii române? V-a ajutat în demersurile literare proprii apartenența dumneavoastră la o astfel de uniune?

 

Mariana Bendou: Cred că astăzi sunt prea multe organizaţii de acest gen în România, mai mult sau mai puţin avizate. Ştiu, e legal şi normal să fie cât mai multe dar, în spatele unor titulaturi din ce în ce mai pompoase ori alambicate, nu se mai ascund nici pe departe, astăzi, nişte instanţe capabile să cearnă valorile ori să le cântărească. Nu fericirea şi progresul social le motivează acţiunile.

Deşi am făcut parte din mai multe asemenea uniuni de creaţie pot spune cu sinceritate că nu mi-au folosit. Poate doar ca imagine; şi astăzi imaginea contează, nu? La unele apartenenţe şi colaborări am renunţat deja, la o alta mă mai gândesc.

 

Gheorghe A. Stroia:  Există în fiecare dintre noi mulțumiri și nemulțumiri. Există oameni, cărora, deși nu recunoaștem întotdeauna, le suntem datori cu secvențe din ascensiunea noastră, de ce nu, fie ea și literară. Din contră, există oameni care au încercat să ne demoralizeze, unii dintre ei poate nu neapărat cu intenții negative. Pentru tot ceea ce sunteți în acest moment, vă încearcă o nemulțumire față de ceva/cineva? În antiteză, există e persoană în spectrul literar contemporan față de care nutriți sentimente de admirație și care ar fi motivele pentru care o faceți?

 

Mariana Bendou: Bună şi grea întrebare! Ca tot omul, am şi mulţumiri şi nemulţumiri, au existat şi multe decepţii. Prefer să amintesc însă aici o persoană pe care o apreciez şi al cărei model l-am urmat oarecum, in parcursul meu cultural, pe doamna Rodica Rodean, Preşedinte Fondator al Asociaţiei „Universul Prieteniei” din Iaşi. Admiraţia şi recunoştinţa mea se îndreaptă însă şi pe această cale către mult mai multe persoane…

 

Gheorghe A. Stroia:  Activitatea dumneavoastră literară este una prolifică. Ce proiecte de viitor aveți? Îmi puteți dezvălui câte ceva, în premieră?

 

Mariana Bendou: Există câteva cărţi „mai serioase” la care lucrez conţinând rezultatele unor studii şi cercetări personale în domeniul etnografiei şi istoriei  dar şi două romane psihologice pline de învăţăminte. De asemenea, doresc să continui şi să dezvolt Revista de educaţie, cultură şi civilizaţie „Anotimpurile EXPRESIEI IDEII” pe care am fondat-o în anul 2013.

 

Gheorghe A. Stroia:  Există o întrebare pe care nu ați primit-o, dar la care ați dori să-mi răspundeți? Vă rog…

Mariana Bendou: Nu.

 

Gheorghe A. Stroia:  În încheiere, mulțumindu-vă pentru amabilitatea cu care ați răspuns provocării mele, credeți în utilitatea  și succesul acestei cărți cu interviuri? Ce sugestie ne puteți da? 

 

Mariana Bendou: “ÎN DIALOG CU… INIMA” este o carte inedită şi apreciez ideea acestei apariţii editoriale care se vrea o fresca a literaturii româneşti contemporane. Diversitatea opiniilor prezentate va avea cu siguranţă un rol constructiv şi educativ. E un alt fel de antologie care poate deveni  cu timpul un valoros document.

 

NR: Am regăsit-o în răspunsurile la interviu pe poeta MARIANA BENDOU, un om înzestrat de Dumnezeu cu harul de a face orice vis tangibil, un suflet de o rară generozitate, așa cum definește Sfânta Scriptură noblețea – mereu în slujba altora, negându-se pe sine, de multe ori. Un om cu amintiri frumoase, dar și cu o viață plină, cu un acut simț al dreptății și cu un cult al prieteniei sincere. O poetă și prozatoare valoroasă, ce a oferit multe, dar mai are încă multe de oferit. Bucuria de a o avea în carte este deplină, onoarea este de partea noastră. Îți mulțumesc, Mariana Bendou, că ne îndemni în fiecare zi să fim mai buni! Felicitări!

 

Din volumul ÎN DIALOG CU INIMA (interviuri cu scriitori români contemporani)- Vol. 1, Armonii Culturale, 2018

Facebooktwitterby feather