SFÂNTUL MUCENIC IGNATIE – PURTĂTORUL DE DUMNEZEU
„De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor. Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”. – Mântuitorul Hristos
Biserica Ortodoxă prăznuiește în ziua de 20 decembrie pe Sfântul Mucenic Ignatie, urmaş al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod, care a fost episcopul Bisericii Smirnei, împreună cu Policarp, și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan.
Sfântul Ignatie era prunc pe vremea când Iisus Hristos propovăduia pe Pământ.
Ascultând părinții lui Cuvântul Domnului, l-a chemat Mântuitorul la el pe copilașul Ignatie și a spus: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi ca pruncii, nu veți intra întru Împărăția Cerurilor, și cine va primi pe un copil ca acesta întru numele Meu, pe Mine mă primește”. Astfel, copilul s-a numit „Purtător de Dumnezeu”, întrucât a fost purtat de mâinile Domnului Hristos, dar și pentru că Îl purta pe Domnul în inima și în suflet, slăvindu-L zi și noapte. Pe Sfântul Ignatie l-a cinstit cu un cuvânt de laudă parintele Ioan Gură de Aur.
Fiind mai întâi ucenic al Sfântului Ioan „Cuvântătorul de Dumnezeu” împreună cu Policarp, episcopul Smirnei, Sfântul Ignatie a fost așezat, cu sfatul tuturor Sfinților Apostoli, episcop al Antiohiei, locul unde s-a spus mai întâi numele de creștin. În urma unei vedenii în care cetele îngerești cântau, episcopul a rânduit ca în biserică să se cânte în două cete, pe rând, acest obicei fiind apoi preluat de toate bisericile. Arhiereul, desăvârșit slujitor al Tainelor lui Hristos, a fost chemat la cununa muceniciei.
Împăratul Traian socotind că victoria sa împotriva sciților se datora zeilor, a început a le aduce laude și a-i prigoni pe creștinii care nu doreau să se închine idolilor. Așa i-a cerut și Sfântului Ignatie, să se lepede de Hristos și să i se alăture în slujirea zeilor, dar Sfântul a răspuns că nici de îl va da spre mâncare fiarelor, de îl va răstigni sau de îl va tăia și arde, nu se va închina idolilor. Împăratul a poruncit ca arhiereul să fie întemnițat și s-a gândit să îl dea de mâncare fiarelor, dar nu în Antiohia, să se facă și mai cunoscut pentru mucenicia sa și să îi aducă și pe alții la credință, ci la Roma.
Ajungând la Roma, a fost aruncat în stadion, fiind sfâșiat de leii sloboziţi asupra lui, până i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia. Lângă oasele lui, ce rămăseseră din voia lui Dumnezeu, s-a găsit inima întreagă, nemâncata de fiare. Ostașii împăratul și-au adus aminte de cuvintele Sfântului Ignatie, au despicat inima în două, vrând să vadă dacă este adevărat ceea ce zicea el. În interiorul ei, pe amândouă părțile era scris cu litere de aur: Iisus Hristos. Pentru această minune a fost numit „Purtătorul de Dumnezeu”.
Auzind împăratul Traian despre toate acestea și aflând că nici un creștin nu îi dorește răul, ci doar să fie lăsați să se închine Domnului, a încetat prigoana, iar moaștele Sfântului Ignatie au fost duse în Antiohia, spre tămăduirea celor bolnavi și apărarea cetății.
Documentare: Doxogia.ro
Rugăciune către Sfântul Ignatie
Bucurie şi mângâiere este prăznuirea Sfântului Ierarh şi Mucenic Ignatie, pentru toți drept-credincioşii creştini.
Mântuitorul în preasfintele Sale braţe L-a luat şi L-a purtat, iar în inima lui a găsit sălaş Cuvântul: Iisus Hristos. Cu evlavie să-l cinstim și să strigăm:
Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat!
Sfinte Mucenic Ignatie, părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte, fii mijlocitor către Dumnezeu, pentru mântuirea sufletelor noastre!
Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!
Preafericite Părinte ca o nicovală a Duhului ai sta, cu multă răbdare în faţa tuturor necazurilor, a prigonitorilor care neîncetat te loveau şi pentru toate mulţumeai lui Dumnezeu, Care te întărea pe tine, spre a-I cânta Lui: Aleluia! Aleluia! Aleluia!
Pomenirea ta o cinstim, Părinte Ignatie şi cu psalmi slăvim pe Cel Ce a încununat creștetul tău, fiind binecuvântat de Dumnezeu, ascultă glasul rugăciunii noastre:
Sfinte Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, acum și pururea, și în vecii vecilor!
Amin!
Numele Sfântului Ignatie este ales pentru a-i ocroti pe cei botezați Ignațiu.
La mulți ani tuturor creștinilor binecvânta cu acest nume!
20 decembrie 2021
Maria Filipoiu/ UZPR
by