Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » AUTORI » VICTORIA BOBESCU, UN POET: ERNEST DUMELE

VICTORIA BOBESCU, UN POET: ERNEST DUMELE

VICTORIA BOBESCU
UN  POET: ERNEST DUMELE

Am participat, în după-amiaza/ seara zilei de 21 noiembrie 2022, la o aleasă adunare comemorativă, într-o grupare de elită intelectuală, unde gândurile și simțămintele celor de față (literați de prestigiu, sub egida cunoscutului scriitor Eugen Dorcescu și a soției sale, scriitoarea și universitara Mirela-Ioana Dorcescu) s-au îndreptat spre trei poeți (Ana Pop Sîrbu, Lucian Bureriu, Ernest Dumele), care, în acest an, s-au mutat la Domnul, care, așadar, nu mai sunt, fizic, printre noi, dar continuă a fi prezenți, în duh, în cuvânt și în aducerea-aminte, veghindu-ne, din eternitate, din nemărginiri astrale, sau, de ce nu?, din metafizice „Frunzare printre stele”.
Cu această ultimă sintagmă și-a pecetluit stihurile unul dintre cei comemorați, atât de minunat, în acea seară de neuitat, poetul pe care-l păstrez în memorie cu mult respect și afecțiune și căruia încerc a-i creiona, în semn de omagiu postum, un scurt și înlăcrimat portret: ERNEST DUMELE
Am fost colegă de liceu cu Ernest și cu soția sa, dr. Susana Dumele (prezentă și dumneaei în pomenita seară)..Viața ne-a păstrat împreună, iar cu prilejul unei vizite, pe care le-am făcut-o vechilor și fidelilor mei prieteni, am constatat că Ernest iubește, în egală măsură, poezia universală și poezia românească.
Cu timiditatea care-i era caracteristică, mi-a mărturisit că are în manuscris câteva poezii. L-am rugat, cum era firesc, să mi le citească, promițându-i, entuziasmată, modestul meu ajutor pentru publicare.
A început, astfel, o activitate aproape zilnică, ce a durat ceva timp, cu polemici, cu ajustări și corecturi, critic sever fiindu-ne soția lui Susana.
Ernest a fost un cerebral, o inteligență vie, un ins dotat cu un ascuțit simț al umorului, dar și cu o fermecătoare autoironie. A fost un soi de „ouvrier”, pentru că, în afară de compunerea versurilor, desena, învăța limbi străine, alcătuia careuri de rebus, iar, în profesia lui de inginer chimist, era recunoscut ca un bun specialist.
Acest om atât de înzestrat intelectual, a îndurat suferințe fizice greu de imaginat, pe care le-a depășit mereu, de-a lungul anilor, cu ajutorul soției sale.
Rodul muncii noastre comune pe tărâm literar s-a fructificat, în ajun de Mos Crăciun, 2018, prilejuind o mare bucurie, atât nouă, colaboratorilor, cât și poetului bolnav, prin editarea volumului de versuri „Frunzare printre stele”, publicat la Editura David Press Print din Timișoara.
La apariția acestei cărți, dragi nouă tuturor, au contribuit și persoane apropiate: Doina Silagi, la redactarea textului, și Lucia Cristea, cu ilustrarea grafica a versurilor.
Citez, cu multă emoție și cu pioasă amintire, câteva versuri preferate de poet. Iubea florile de păpădie, atât de frumoase, dar atât de trecătoare, cum, de fapt, este și viața:

„Ani de păpădie ,
Lungi căderi, alene,
Spre răgaz îmbie,
C-un sărut, pământul
Leagă pe vecie”.

 

 

Facebooktwitterby feather

Despre Eugen DORCESCU

EUGEN DORCESCU BIOBIBLIOGRAFIE Poet, prozator, eseist, traducător din limbile franceză și spaniolă. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara. Doctor în filologie. Născut la 18 martie 1942. Cetățean de onoare al Timișoarei. Căsătorit cu Mirela-Ioana Borchin-Dorcescu, prozatoare, eseistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara. Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, 2012; Marele Premiu „Sfântul Gheorghe”, la Festivalul internațional de poezie „Drumuri de spice”, Uzdin, Serbia, 2017 etc. Opera (sinteză) – Omul de cenuşă, antologie de autor, ce include cele opt cărți de poezie, apărute între 1972 și 2001, Editura Augusta, Timișoara, 2002; – Biblicele. Include : Psalmii în versuri, Ecclesiastul în versuri, Pildele în versuri, Rugăciunea Regelui Manase în versuri, Editura Marineasa, Timișoara, 2003; – Nirvana. Cea mai frumoasă poezie, ediție critică, ne-varietur, 468 p., realizată de Mirela-Ioana Borchin: Selecție din cele cincisprezece volume anterioare, Biobibliografie și Eseul hermeneutic : Eugen Dorcescu sau vocația vectorială a Nirvanei (150 p.), Editura Eurostampa, Timișoara, 2015; – Elegiile de la Carani, Editura Mirton, Timișoara, 2017; – Sub cerul Genezei, Editura Mirton, Timișoara, 2017; – Agonia caniculei, Editura Mirton, Timișoara, 2019; - Elegías Rumanas, Obra reunida, Selección del autor, Editorial ARSCESIS, La Muela (Zaragoza), Spania, 2020. Traducción y edición crítica: Coriolano González Montañez; Biobibliografía y selección de opiniones críticas: Mirela-Ioana Borchin-Dorcescu. (286 pagini); - Îngerul Adâncului. Pagini de jurnal (1991 – 1998), Ediție îngrijită, Selecție de texte, Prefață și Note de Mirela-Ioana Dorcescu, Editura Mirton, Timișoara, 2020. (537 pagini).