Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » Asistenții medicali – salvatorii vieții

Asistenții medicali – salvatorii vieții

ASISTENȚII MEDICALI – SALVATORII VIEȚII

Pentru a putea onora şi omagia asistenţii medicali din întreaga lume şi munca inegalabilă pe care o fac, data de 12 mai a fost instituită ca Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (International Nurses Day).
Această dată marchează ziua de naștere a asistentei medicale – Florence Nightingale – care a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Importanța acestei sărbători profesionale ne face să conștientizăm riscurile acestei profesii, provocările, dar și succesele echipei obținute prin mulți ani experiență, perfecționare și profesionalism.
-Omul este norocos,
dacă e și sănătos.
Suferința întristează
și drumul vieții scurtează. – Maria Filipoiu
„Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează.” – Arthur Schopenhauer
Ziua Internațională a Asistenților Medicali se celebrează pe 12 mai, în fiecare an – ziua de naștere a Florence Nightingale – supranumită „Femeia cu lampa” – o britanică ce a trăit între 1820 si 1910, devenită reper de înalt profesionalism, care a reușit să depășească barierele oricărei prejudecăți și a intrat în memoria umanității.
Cu sprijinul educației, ea a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii îmbolnăvirilor.
Aflată pe frontul războiului din Crimeea, Florence Nightingale s-a implicat în schimbarea condițiilor de îngrijire a răniților, activitatea ei și a celor 38 de femei formate de ea bucurându-se de aprecierea Guvernului Britanic și de medicii vremii. Sub îndrumarea ei a fost deschisă prima şcoală pentru asistente medicale, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale, care până atunci îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.
„Nu numai timpul înseamnă bani, ci şi sănătatea; iar banii nu-i poţi niciodată schimba în sănătate.” – Aleksandr Pușkin
International Nurses Day – Ziua Asistenților Medicali – instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
„Nu există în viaţă nimic mai bun ca sănătatea.” – Platon
În România, Regina Maria (Maria de Edinburgh) – nepoata reginei Victoria și a lui Alexandru al II-lea, verișoară cu țarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei și cu împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei – a fost o figura emblematică și în planul asistenței medicale.
Astfel, în timpul Primului Razboi Mondial, regina aflată în exil la Iași se ocupa personal de îngrijirea răniților, fiind supranumită „Mama răniților”. A organizat și condus un important serviciu de asistență medicală pentru soldați, a obținut hrană pentru ei, iar implicarea ei a ridicat moralul trupelor, motiv pentru care nu a ezitat să meargă adesea pe front, pentru a sprijini populația civilă.
„O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea
față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine.” – Constantin Argetoianu
Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în epoca modernă, privind studierea factorilor determinanți ai sănătății, într-o perioadă în care educația, igiena și alimentația au rolul determinant în sănătatea oricărui popor.
„Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă.” – Michel de Montaigne
Asistenții medicali au rolul esențial în educarea populației prin măsurile de igienă aplicate în mediile școlare, de prevenire a îmbolnăvirilor care pot surveni prin transmitere pe cale aerogenă, cele mai importante fiind bolile contagioase. În acest sens, asistenții sunt observatori și mesageri care își desfășoară activitatea dincolo de limitele pereților unui spital și care au influență asupra sănătății din toate statele și țările civilizate.
„Totul e bine și frumos, când omul e sănătos.” – Proverb românesc
Preocupările asistenților legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor privind igiena personală, de la așternuturi până la pereți și de la igiena corporală la sănătatea minții, sunt tematici extrem de importante pentru „minte sănătoasă în corp sănătos”.
„Cu siguranţă sănătatea este mult mai valoroasă decât banul, deoarece când eşti sănătos faci banul.” – Samuel Johnson
Misiunea de a motiva și de a coagula asistenții medicali a fost aceea că activitatea asistenților medicali se desfășoară dincolo de limitele pereților unui spital și că are influență asupra bunăstării țărilor și a lumii.
Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății constituie principii de bază în exercitarea profesiei de asistent medical. Asistenții medicali au sarcina și onoarea de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include factori determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.
„Sănătatea e unitatea ce dă valoare tuturor zerourilor vieţii.” – Bernard de Fontenelle
Războaiele și îngrijorările, nesiguranța economică, diferențele de venit și prăpastia largă dintre bogați și săraci, zădărnicesc oportunitățile de viață și influențează în mod profund sănătatea și bunăstarea națiunilor.
2020 – Anul Asistentului Medical şi al Moaşei și aniversarea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale (120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali – International Council of Nurses – ICN).
Celebrarea din 2021 este deosebit de specială, având în vedere pandemia COVID-19, care a decimat populația din întreaga lume. Cea mai înverșunată „bătălie” pe care o dau în acest an este cu vaccinarea împotriva COVID-19, pentru libertatea de deplasare în țară și în lume.
Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei Internaţionale a Moaşelor (5 mai), potrivit site www.icn.ch. dedicat zilei din acest an.
Asistenții medicali sunt singurii care asigură asistenţă medicală pentru populaţia aflată în zone defavorizate, desfăşurându-şi activitatea în condiţii dificile şi într-un stres extrem, potrivit raportului ICN publicat pentru Ziua internaţională a asistenţilor medicali în 2020, conform icnvoicetolead.com.
Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaş în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, servicii bazate pe aparatură şi echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora. Cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistenților Medicali, Consiliul Internaţional al Asistenților Medicali recomandă atragerea unei noi generaţii în sistemul asistenţei medicale pentru a continua contribuţia şi a creşte nivelul acesteia la realizarea dezvoltării durabile, în următorul deceniu, potrivit site-ului www.who.int.
Asociaţiile naţionale ale asistenţilor au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea şi sprijinirea în desfăşurarea activităţii acestei categorii de profesionişti.
În România, există secții de Asistenţă Medicală în cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie, iar activitatea profesională şi ştiinţifică a asistenţilor medicali este supervizată de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.
Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o hartă care etalează o viziune a unei lumi sănătoase, pașnice și prospere. Însă aceste obiective pot fi atinse doar dacă lucrurile nu sunt făcute diferit și asistenții medicali au de jucat un rol foarte important, reuniți în vocea a peste 20 de milioane de asistenți medicali de pe întreg mapamondul, ce vor să-și aducă aportul la transformarea lumii moderne.
Profesia de asistent medical: „O voce făcută să conducă spre o lume sănătoasă”. Asistenţii medicali, femei sau bărbaţi, joacă un rol-cheie în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor. Atributele, profesionalismul şi responsabilităţile pe care şi le asumă asistenţii medicali demonstrează vitalitatea profesiei lor.
„Astăzi sărbătorim asistenții medicali care își desfășoară activitatea în sistemul medical, prilej cu care doresc să îmi exprim respectul față de activitatea cadrelor medicale – medici, asistenți medicali, infirmieri pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale.
Am convingerea că numai împreună – autorități și profesioniști – vom continua dezvoltarea acestui sector, în beneficiul pacienților.
La mulți ani, asistenților medicali!” – ministrul Sănătății!
La mulți ani cu sănătate și realizări miraculoase, tuturor asistenților medicali, spre desăvârșirea actului medical!
Merită tot respectul întregii populații în fiecare zi a anului, nu numai în 12 Aprilie – Ziua Asistentului Medical.

*12 Mai – Ziua Internațională a Asistentului Medical
Maria FILIPOIU

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București