Sf. Mc. Ier. Teodosie de la Brazi – Harul sfințeniei
„Ucenicii Domnului fac armă și scut din harul încredințat.” – Maria Filipoiu
Mănăstirea vrânceană Brazi îl sărbătorește pe patronul spiritual – Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie – în ziua de 22 septembrie. Locașul sfânt se umple de credincioși din toată țara, veniți să se închine la racla cu moaștele Sfântului. Moaștele sunt purtate în procesiune şi aşezate spre închinare, după supă slujba Acatistului și Sfânta Liturghie, săvârșite de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfântul Ierarh Teodosie s-a născut în Vrancea, în prima jumătate a secolului al XVII-lea și a fost îndemnai din copilărie spre o viață cu spiritul credinței, mai târziu devenind călugăr. El cugeta permanent la Dumnezeu şi stătea în apropierea dascălilor din mănăstiri pentru învățături duhovnicești. Era blând, răbdător, drept şi iubitor de semeni, ajutându-i pe credincioşi cu vorba şi cu fapta. Datorită vieţii sale duhovniceşti a fost ales stareţ al Mănăstirii Bogdana, pe care a reconstruit-o. În anul 1670 a fost ales Episcop de Rădăuţi, iar un an mai târziu Episcop al Romanului. S-a îngrijit de schiturile, mănăstirile şi de săracii eparhiei în care a fost rânduit să păstorească. În anul 1674 a fost înscăunat ca Mitropolit al Moldovei. Revoltat de nedreptăţile cotropitorilor turci şi tătari asupra creştinilor, i-a cerut domnitorului Dumitraşcu Cantacuzino să-i alunge din ţară. Mâniindu-se, domnitorul l-a pus sub pază la Mănăstirea „Sfântul Sava” din Iaşi. După un an a fost eliberat şi s-a retras la Mănăstirea Brazi.
În perioada aceea, oamenii din ţară erau greu prigoniţi de turci şi tătari, cu acordul domnitorului Dumitraşcu-Vodă, care l-a prigonit şi pe mitropolitul Teodosie pentru că îndrăznea să-l mustre pentru birurile asupra poporului.
Ierarhul a fost arestat şi chinuit 10 săptămâni în închisoare, dar el a răbdat tortura, având credinţa că Dumnezeu este cu el şi îl ajută. Întocmai s-a întâmplat, dar în toamna anului 1694, tătarii au năvălit din nou în Moldova, jefuind pe creştini şi distrugând bisericile. Necruțători au fost și cu Mănăstirea Brazi, unde era Teodosie, care a presimțit, prin puterea Sfântului Duh, că i se apropie sfârşitul şi era pregătit sufletește, dar nu a cedat presiunii.
– Să ne dai toţi banii din mănăstire şi toate lucrurile de valoare sau va fi vai şi amar de tine!, l-au ameninţat tătarii.
– Banii pe care îi vreţi voi se vor folosi pentru construirea unei alte mănăstiri şi a încă trei schituri, le-a răspuns liniştit bătrânul.
– Îndrăzneşti să ne înfrunţi? Vei fi bătut până vei muri!
Asupritorii l-au chinuit îndelung pe Teodosie, sperând să-l determine să se răzgândească şi să le spună unde ascunsese banii, dar, văzând că bătrânul arhiereu răbda durerile cele mari şi nu mărturisea locul banilor, și-au dus planul sângeros la sfârșit și l-au decapitat. Banii nu au fost găsiți, iar Teodosie a primit cununa muceniciei de la Dumnezeu. Era ziua de 22 septembrie.
Peste mai mulţi ani, banii ascunși de Mitropolitul Teodosie au fost găsiţi, împreună cu un bileţel în care scrisese dorinţa sa de a se construi o mănăstire şi trei schituri cu acei bani.
Prin rânduială dumnezeiască au fost descoperite moaştele ierarhului Teodosie, care răspândeau un parfum foarte bine mirositor.
În data de 5 octombrie 2003 s-a hotărât ca Teodosie să fie canonizat şi Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi în ziua de 22 septembrie, data când a trecut la cele veșnice.
Viața Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, smerenia sa, râvna lui pentru ridicarea de biserici, grija părintească față de păstoriții săi, răbdarea tuturor suferințelor și nedreptăţilor la care a fost supus, precum și martiriul său pentru Hristos, au făcut ca să fie cinstit cu evlavie de creștinii ortodocşi.
Părtărticele din moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi au fost aduse în București și află la o biserică cu hramul Sfântul Nicolae din cartierul Berceni. La Liturghia din această sărbătoare este citit troparul Sfântului Ierarh Teodosie.
Troparul Sfântului Ierarh Teodosie
„Arătatu-te-ai, Sfinte Ierarh Teodosie, sfeșnic pururea luminos și mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai, prin slujire și mucenicie, ca o jertfă preacurată, aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă”
Sursa: Creștin Ortodox – Sfinții români
Rugăciune Sfântului Ierarh Teodosie
Vrednice păstor al turmei lui Hristos, Sfinte Ierarh Teodosie, care prin mucenicie te-ai arătat apărător al Bisericii strămoşeşti, îți aducem laudă și mulțumire.
Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, robii Săi!
Din pruncie te-a dăruit lui Dumnezeu a fi vas ales al harului Său, căci binecredincioşii tăi părinţi ţi-au umplut inima şi sufletul de iubire sfântă şi de învăţătura Bisericii, ca să-ți cântăm:
– Bucură-te Sfinte Ierarh Teodosie!
Binecuvântat fiind cu daruri alese, ţi-ai închinat viaţa împlinirii virtuţilor creştineşti, pentru care îţi aducem această cinstită cântare.
– Preaslăvit între ierarhii Moldovei şi pururea rugător către Dumnezeu, ne alăturăm celor ce, cu credinţă şi cu dragoste îți cântă și se roagă.
– Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, Mucenice al lui Hristos!
Îi mulțumim lui Dumnezeu că te-a dăruit României, pentru a sluji în ceata Sfinților Ierarhi, pentru izbăvirea neamului românesc.
Amin!
22 septembrie, 2022
Maria Filipoiu, poet, exeget, jurnalist la UZPR
by