Ziua Mondială a Limbii Materne – sărbătoarea multilingvismului
„Limba este armonia mintii omenesti, ea contine atat trofeele trecutului sau cat si armele viitoarelor sale victorii.- Samuel Taylor Coleridge
* Limba maternă este identitatea lingvistică a fiecărei națiuni și moștenirea graiului matern, transmisă din generație în generație, ca valoare patrimonială. – Maria Filipoiu
Ziua Internaţională a Limbii Materne este sărbătorită anual, la 21 februarie, în întreaga lume, cu scopul de promovare a valorilor culturale naționale și a multilingvismul la nivel mondial.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi spiritual, componente esențiale în procesul de definire a unei minorităţi naţionale. Utilizarea limbii materne ca mijloc de comunicare, contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală.
Tema Zilei Internaţionale a Limbii Materne în anul 2022 este, conform UNESCO, „Folosirea tehnologiei pentru învăţarea multilingvă: Provocări şi oportunităţi” şi pune în discuţie rolul potenţial al tehnologiei în progresul educaţiei multilingve şi în sprijinul dezvoltării învăţământului de calitate pentru toţi.
Tehnologia are potenţialul de a aborda unele dintre cele mai mari provocări existente în prezent în educaţie și poate accelera eforturile pentru asigurarea oportunităţilor de învăţare pe tot parcursul vieţii echitabile. De asemenea, educaţia multilingvă, bazată pe limba maternă, este o componentă cheie a incluziunii în educaţie, arată www.un.org.
Potrivit britishcouncil.org, există aproximativ 6.500 de limbi vorbite în lume, dar una „moare” la fiecare două săptămâni, fapt îngrijorător pentru originalitatea fiecărui popor, amenințat de dispariția limbii materne. Ziua Internaţională a Limbii Materne este o zi în care sunt celebrate şi protejate toate limbile naționale din lume.
Conform UNESCO, diversitatea lingvistică este în pericol, având în vedere că din ce în ce mai multe limbi şi dialecte dispar la intervale de timp foarte scurte. La nivel global, 40% din locuitorii planetei nu au acces la educație în limbă pe care au moștenit-o de la străbunii lor, pe care o înţeleg cel mai bine. Societățile multiculturale promovează limbile vorbite în cadrul lor, care păstrează şi transmit tradiţiile şi cultura oamenilor într-un mod original.
Anunţată de UNESCO în 1999 – Ziua Internaţională a Limbii Materne (#InternationalMotherLanguage) sărbătoreşte diversitatea culturală şi comemorează studenţii „martiri ai limbii” din Bangladesh.
Proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000. Această dată aminteşte de evenimentele ce au avut loc la 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne „bangla”, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, unde au fost împușcați manifestanți de către forţele de poliţie ( potrivit www.un.org ).
Cu prilejul proclamării acestei zile, statele membre ale ONU s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare. Ulterior, Adunarea Generală a ONU, print rezoluţia din 16 mai 2007, a invitat statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Atunci a proclamat anul 2008 ca „Anul Internaţional al limbilor”, pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională, prin multilingvism şi multiculturalism.
Ziua Mondială a Limbii Materne susţine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, privind educaţia din Agenda 2030, subliniind importanţa limbilor adecvate de instruire, respectiv folosirea limbilor materne în primii ani de şcoală. Acest fapt facilitează accesul la educaţie şi promovează echitatea pentru grupurile de populaţie care vorbesc limbi minoritare şi autohtone, îmbogățind calitatea educaţiei şi procesul de învăţare prin înţelegere şi creativitate, nu prin memorare.
Se estimează că, în cazul în care nu se acţionează în acest sens, jumătate din cele circa 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea dispărea până la sfârşitul acestui secol, potrivit potrivit www.un.org.
În acest sens este marcată Ziua internaţională a limbii materne de statele membre ONU prin organizarea unor manifestări culturale, seminarii, conferinţe, concursuri pe teme culturale, lingvistice şi educative, de către autorităţile guvernamentale, universităţi, institute de cercetare, culturale şi asociaţii culturale şi de tineret. Toate acţiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi atât la încurajarea diversităţii şi a educaţiei multilingvistice, cât şi la dezvoltarea conştientizării depline a tradiţiilor lingvistice şi culturale din întreaga lume şi la inspirarea, totodată, a solidarităţii bazate pe înţelegere, toleranţă şi dialog.
* Limba materna este graiul sufletului la lecția originalității lingvistice.
*Limba română este cântecul de leagăn al străbunilor mei.
La mulți ani, frați români!
21 februarie – Ziua Mondială a Limbii Materne.
Maria Filipoiu