Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Colocviile Revistei „Teleormanul Cultural”, ediția a III-a

Colocviile Revistei „Teleormanul Cultural”, ediția a III-a

Joi, 13 februarie 2020, ora 16, cultura teleormăneană a fost sărbătorită din nou la Roșiorii de Vede, în cadrul Colocviilor Revistei „Teleormanul Cultural”, ajunse, cu voia lui Dumnezeu, la ediția a III-a.

Organizată în colaborare cu Consiliul Local al Municipiului Roșiorii de Vede și cu Direcția pentru Cultură, Educație, Creație și Sport, ampla manifestare culturală, care a durat mai bine de 2 ore, a fost moderată cu succes de dl Silviu Arsu, directorul Casei Municipale de Cultură, și de prof. Cristian Gabriel Moraru, fondator și redactor-șef al revistei „Teleormanul Cultural”.

Mai întâi, a luat cuvântul dl Silviu Arsu, care a propus tuturor celor prezenți la eveniment să țină un moment de reculegere în memoria profesoarei și artistului plastic Hermina Scobici, care a plecat de curând dintre noi ca să facă cenaclu în cer cu alți artiști de renume ai Roșioriului, și anume Nicolae Lupu, Alexandru Popescu-Tair, Ciprian Anghel…

Directorul Casei de Cultură a prezentat numeroasele activități din program, care aveau să țină trează atenția publicului iubitor de cultură, lăsându-i scriitorului și criticului literar Cristian Gabriel Moraru sarcina să modereze în continuare evenimentul.

Primul punct pe ordinea de zi a fost acordarea premiilor revistei „Teleormanul Cultural”, pe anul 2019. Juriul, alcătuit din criticii literari Nicolae Dina (președintele juriului), Cristian Gabriel Moraru și Iulian Bitoleanu, a hotărât acordarea a 6 premii, după cum urmează: Premiul pentru Poezie Domnița Neaga, pentru volumul Cândva, în Arcadia… (Editura Neuma, Apahida, 2019); Premiul pentru Proză Cornel Basarabescu, pentru volumul Când Pământul a căzut din Cer (Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2019); Premiul pentru Debut — Flori Cristea, pentru volumul Ca o poveste de Șeherezadă (Editura Anamarol, București, 2019); Premiul pentru Jurnalism — Ștefan Stan, pentru întreaga activitate depusă în slujba presei scrise teleormănene; Premiul pentru Pictură — Daniela Achim Harabagiu, pentru lucrările prezentate în cadrul expoziției Culorile timpului; Premiul pentru Opera Omnia — Liviu Comșia, pentru întreaga activitate depusă în slujba culturii teleormănene.

Cel care a înmânat premiile, în aplauzele tuturor, a fost criticul Nicolae Dina, președintele juriului. Dintre cei șase laureați, au fost prezenți doar 4, Ștefan Stan și Liviu Comșia lipsind din motive de sănătate.

Alt moment important l-a constituit lansarea nr. 10 al revistei „Teleormanul Cultural”, despre care a luat cuvântul redactorul-șef al acesteia, dl Cristian Gabriel Moraru. Domnia sa a prezentat bref componența redacției și i-a invitat pe cei prezenți să se aboneze la revistă, anunțând deopotrivă că aceasta își va spori ritmicitatea apariției, mai precis, va apărea la fiecare două luni de acum înainte.

Au urmat apoi trei comunicări literare care au suscitat interesul publicului iubitor de cultură: Elena Buică-Buni, „o ambasadoare a sufletului românesc”, comunicare susținută de Domnița Neaga despre scriitoarea teleormăneancă stabilită în Canada, Ambasadorii literaturii teleormănene, comunicare susținută de Nicolae Dina, și comunicarea Pictorii — Ambasadorii culturii, susținută de prof. Ion Scarlat.

Un microrecital de muzică populară au susținut doi tineri elevi deosebit de talentați: Lavinia Istrate și Marinel Predoi, care au smuls ropote de aplauze din partea invitaților prezenți la eveniment.

Punctul culminant al întâlnirii l-a reprezentat, fără doar și poate, lansarea cărții dlui prof. dr. Iulian Bitoleanu, redactor-șef adjunct al revistei „Teleormanul Cultural”, și anume Triptic al sublimului. De la poietică și media la poetică și artă, ediția a II-a, revizuită și adăugită, Editura Aius, Craiova, 2019.

Cartea a fost publicată cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Roșiorii de Vede și al Direcției pentru Cultură, Educație, Creație și Sport,  în cadrul colecției literare „Drum”, serie nouă, nr. 33.

În final, a urmat o sesiune de autografe acordate de autor tuturor celor prezenți.

În concluzie, un eveniment cultural de excepție, care merită repetat pentru educarea spiritului public și, mai ales, a tinerei generații.

 

Cristian Gabriel Moraru

Facebooktwitterby feather