Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Proza » ATITUDINI » Războiul – Istoria care se repetă

Războiul – Istoria care se repetă

Războiul – Istoria care se repetă

Al Doilea Război Mondial a fost cea mai însângerată lecție de istorie la nivel mondial, din secolul al XIX-lea, care nu trebuie uitată niciodată, de-a nu fi repetată.
Războiul total și nejustificat nu trebuie tolerat nici în cuvinte, iar declanșarea lui devine începutul Apocalipsei și coșmarul întregii lumi pentru multe generații.
„Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea.
La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorința de cucerire și dominație prin forța armelor s-a sfârșit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democrație.
Au fost 6 ani de profundă suferință pentru întreaga omenire. Pentru Europa, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană și, de asemenea, eroismul rezistenței vitejești a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominației străine.
Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazistă și Rusia sovietică, care a pregătit declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cea mai perfidă expresie a politicii de Mare Putere, o formulă de împărțire a lumii, teritoriilor și de batjocorire a sorții oamenilor, de nesocotire a voinței popoarelor, a dreptului lor la viață și istorie, la suveranitate, independență și integritate teritorială, a dreptului lor la pace.
La 7 mai 1945, ora 02.41, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa aflat în oraşul Reims, şeful armatei germane, generalul-colonel Alfred Jodl şi amiralul Hans-Georg von Friedeburg au semnat capitularea necondiţionată a Germaniei. Înaltul comandament al armatei germane se obliga să dea ordin imediat de încetare a oricăror lupte.” (Henri Michel – „Al Doilea Război Mondial”, Editura Corint, 2006).

„A doua zi, la ora 15.00, preşedintele american Harry S. Truman, premierul britanic Winston Churchill şi generalul francez Charles De Gaulle au anunţat oficial victoria. Locuitorii oraşelor din Marea Britanie, Franţa şi SUA au ieşit în număr mare pe străzi sărbătorind această victorie, care a pus capăt unui război devastator, ce a cuprins întreaga lume şi a făcut milioane de victime, dintre care jumătate au fost civili. La Bucureşti a fost organizată o paradă militară la data de 10 mai 1945. Președintele Truman amintea că victoria nu este totală, americanii continuând războiul împotriva japonezilor.” (potrivit https://www.history.com/.)

Actul l-a nemulţumit pe liderul sovietic Iosif V. Stalin care dorise o capitulare în capitala Germaniei învinse şi ocupate de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului, semna capitularea Germaniei (a doua capitulare) la sediul Statului Major al Armatei sovietice, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei.
Prima mare paradă militară organizată la Moscova a avut loc la 9 mai 1965, când s-au împlinit 20 de ani de victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste. Cu acest prilej, Ziua Victoriei a devenit sărbătoare naţională în URSS. O altă paradă militară a avut loc în 1985 şi 1990, după care au început să fie organizate anual. (notează https://www.officeholidays.com)

„La 12 mai 1945, după 260 de zile de luptă, Armata română îşi încheia participarea, alături de Naţiunile Unite la obţinerea victoriei finale. Cu un efectiv militar de aproape 540.000 de combatanţi, Armata română a parcurs peste 1.000 kilometri, a traversat 17 masive muntoase şi a forţat 12 cursuri mari apă, eliberând 831 de localităţi, dintre care 53 de oraşe din Ungaria, Cehoslovacia şi Austria.
Pierderile Armatei române s-au ridicat la circa 169.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi. (Lucrarea „Istoria României în date”, Editura Enciclopedică, 2003).

„În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent.
Cel de-al Doilea Război Mondial a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august), armistiţiul fiind semnat la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri.
Ziua Victoriei este marcată în ţările din Europa de Est, între care şi România, în statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii. În schimb, Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia,Țările Baltice şi în unele regiuni din Germania, Ziua Victoriei în Europa sau V-E Day este sărbătorită în data de 8 mai.
Astfel, aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 mai. (notează https://www.officeholidays.com)

Timp de 76 ce ani (1945-2022), omenirea a crezut că cel de-al Doilea Război Mondial a fost ultima oară când s-a confruntat cu războiul total, distructiv pe scară largă în Europa, când tehnica militară și bombele au pus la pământ: orașe, sate, oameni, vieți și destine. Din păcate nu a fost așa. La 24 februarie 2022, Rusia a declanșat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea bazată pe reguli stricte în Europa și în lume, prin încălcarea dreptului internațional la integritate teritorială.

„Rusia și-a încălcat toate angajamentele pe care le-a luat după al Doilea Război Mondial, provocând haos și dezastru în Ucraina, limitând suveranitatea în Europa și nesocotirea Charta ONU și a tuturor angajamentelor luate după sfârșitul Războiului Rece.
Motivele invocate de Putin și administrația de la Kremlin, prin invadarea țării vecine la 24 februarie – denazificarea și demilitarizarea Ucrainei – sunt scoase din contextul istoric al celui de-al Doilea Război Mondial.
Lecția despre nazism în 1945 rămâne cea mai oribilă formă de degradare umană, care a pus sub semnul întrebării dreptul la viață și la existență egală pe baza rasei și etniei. Holocaustul este pata cea mai neagră a istoriei, din cel de-al Doilea Război Mondial și va rămâne o rană adâncă în istoria omenirii, pe care nu mai trebuie șă o uite nimeni, niciodată.
Sărbătoarea încheierii războiului și înfrângerii Germaniei naziste trebuie să fie un moment de mobilizare în contracararea ideii de epurare etnică în Ucraina, prin acțiuni armate în așa-zisă „invazie” la 24 februarie de către liderul Rusiei – Vladimir Putin. Planul însângerat a fost condamnat de la nivel mondial de 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU.
Suntem o comunitate internațională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile și ne-am respectat unii pe alții.
Cel de-al Doilea Război Mondial, al cărui final în Europa îl celebrăm astăzi trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea. Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând. Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influență și suveranități limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic.
Este motivul pentru care România, poporul român și cetățenii noștri celebrează astăzi victoria Rațiunii, Adevărului și a Dreptății asupra militarismului, autoritarismului și dictaturii în Europa.”
(General Nicolae-Ionel Ciuca, prim-ministru al României)

Pentru România, 9 Mai are o triplă semnificație: este Ziua Europei, este Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și Ziua Independenței. Astfel, în această zi sunt organizate ceremonii militare, dar şi religioase în mai multe orașe ale țării: Cluj-Napoca, București și alte municipii de județe, când se omagiază veteranii de război și se depun flori la monumentele eroilor de către autorități, spre cinstirea eroilor patriei.
Sângele patrioților români a udat pământul țării în vremuri vitrege, pentru independența și demnitatea României.
La mulți ani, bravi eroi ai tuturor timpurilor!
La mulți ani, România Independentă!
La mulți ani, Europa Unită!

9 Mai – Ziua Independenței României, Ziua Victoriei, Ziua Europei
9.05.2022

Maria Filipoiu

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București