SĂRBĂTOAREA IUBIRII
*Iubirea este cea mai puternică atracție universală și puritatea prieteniei. (Maria Filipoiu)
*Să iubești înseamnă să privești cu ochii celui pe care îl adori, să gândești cu imaginația lui și să respiri prin plămânii lui. (Maria Filipoiu)
*Dragostea este copacul care înflorește în toate anotimpurile, pentru că are rădăcinile în inimă. (Maria Filipoiu)
*Iubirea este cel mai prețios dar pe care îl poți oferi cuiva. (Maria Filipoiu)
*Ne naștem pentru a iubi și murim spre a renaște. (Maria Filipoiu)
*Drumul iubirii începe din sufletul tău și se termină în inima celui pe care îl iubești. (Maria Filipoiu)
*Nu poți iubi pe altcineva, dacă nu să știi să te iubești. (Maria Filipoiu)
*Mai fericit este cel care dăruiește iubire, decât cel care primește.
(Maria Filipoiu)
*Iubești atunci când ești îndrăgostit și când pe cel visat l-ai întâlnit.
(Maria Filipoiu)
*Fă o sărbătoare a iubirii din fiecare zi și cel mai fericit om de pe Pământ te vei simți. (Maria Filipoiu)
Sărbătoarea iubirii la români
Românii au sărbătorit în mod tradițional iubirea pe 24 februarie, în ziua de „Dragobete”, când începe primăvara și se renaște dragostea odată cu natura, dar în ultimii ani a fost sărbătorită și sărbătoarea de 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.
În unele părți ale României, oamenii consideră Dragobetele ca fiind prima zi de primăvară. În această zi, fetele necăsătorite din România iau zăpadă dimineața și o țin în casă. Din apa care se formează din zăpadă, ele o folosesc pentru a face poțiuni ale dragostei.
În credința populară se spune că, oricine din cuplu își calcă pe picioare partenerul în această zi, va avea rolul dominant în relația lor – Valentine’s Day devenind o zi în care trebuie să fim foarte atenți la cum ne comportăm cu partenerul.
În anumite sate din țara noastră, pe data de 14 februarie se mergea cu ursul – Ziua Ursului – când ursarii mergeau la colindat. Acum, când tradiția s-a denaturat, în anumite zone ale țării, românii obișnuiesc să meargă perechi la colindat, din casă în casă, ducând Cuplușorul – un plugușor al iubirii.
Există un protest al tradiționaliștilor împotriva Zilei Îndrăgostiților în România, care, estompează strălucirea acestei sărbători.
Tradițiile de Sfântul Valentin
Românii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților de Valentine’s Day doar în ultimele decenii, datorită promovării exacerbate în mass-media.
Pe 14 februarie, îndrăgostiții își arată afecțiunea mai mult decât în celelalte zile ale anului, în numele zilei de Valentine’s, patronul Zilei Îndrăgostiților – o sărbătoare cu povești din lume adunate, oferind cadouri, petreceri și multă dragoste.
Bărbații oferă buchete de flori și parfumuri în semn de cadouri de Valentine’s Day, trandafirii roșii reprezentând simbolul iubirii din cele mai vechi timpuri până în epoca modernistă. Restaurantele și hotelurile urbane oferă oamenilor o cină romantică în ziua respectivă.
Câteva dintre activitățile romantice care au loc de Valentine’s Day sunt gătitul unor mese speciale, confecțiile de artizanat, gătitul fursecurilor cu ciocolată și al altor bunătățuri. În România este cunoscută și ca o zi comercială, când fiecare îndrăgostit cumpără cadouri pentru a-și surprinde partenerul.
Alte țări, care au avut în tradiție un echivalent al acestei sărbători, dar pentru că dragostea se simte la fel în întreaga lume la 14 februarie, a fost adoptată ca Ziua Îndrăgostiților în aproape toate țările din Europa, America, Asia, Australia – când Sfântul Valentin, împreună cu Eros, Cupidon sau alți protectori naționali, a devenit protectorul universal pentru cei îndrăgostiți.
Se presupune că Sfântul Valentin a fost un preot roman, care a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie 269, și astfel a devenit martir. El a fost condamnat la moarte pentru că obișnuia să oficieze căsătorii în secret, într-o perioadă în care împăratul avea nevoie de soldați pentru a lupta în războaie pentru păstrarea coloniilor.
IUBIREA în viziunea lui Albert Einstein
Albert Einstein nu a vorbit prea mult despre iubire în timpul vieții. El a ales să scrie despre acest lucru într-o scrisoare adresată fiicei sale. Scrisoarea este una dintre cele 1400 de scrisori donate în anii 1980 de Lieserl, fiica lui Einstein, Universității Ebraice din Ierusalim, cu mențiunea de a nu fi publicate decât după minim două decenii de la moartea tatălui său.
În scrisoare, Albert Einstein dezvăluie că cea mai puternică forță din univers este Iubirea. Deși sunt sceptici care pun la îndoială autenticitatea acestei scrisori, conținutul enunțat, maniera și precizia expunerii, fac din această scrisoare, cel puțin din punctul meu de vedere, un mesaj atât de puternic încât nu poți să te întrebi, măcar pentru o clipă, dacă nu cumva acesta este un adevăr pe care umanitatea încă nu este dispusă să-l vadă. O scrisoare care merită „savurată”, spusă copiilor, partenerilor de viață și de ce nu să ne-o spunem chiar nouă.
Scrisoarea lui Albert Einstein
„Când am propus teoria relativității, foarte puțini oameni m-au înțeles, iar ceea ce urmează să destăinui umanității acum se va ciocni de neînțelegerea și prejudecățile din această lume.
Te rog să păstrezi aceste scrisori atât timp cât este necesar, ani, decenii, până când societatea este suficient de avansată pentru a accepta ceea ce voi explica mai jos.
Există o forță extrem de puternică pentru care, cel puțin până în prezent, știința nu a găsit o explicație formală. Este forța care include și guverneaza totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers și încă nu a fost identificată de noi. Această forță universală este IUBIREA.
Când cercetătorii au investigat o teorie unificată a universului au uitat cea mai puternică forță nevăzută. Iubirea este Lumina care îi luminează pe cei ce o oferă și o primesc. Iubirea este gravitație, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atrași de alții. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun și oferă umanității șansa de a nu pieri în propriul egoism orb. Iubirea expune și revelează. Pentru iubire noi trăim și murim. Iubirea e Dumnezeu și Dumnezeu este Iubire.
Această forță explică totul și oferă sens vieții. Aceasta este variabila pe care am ignorat-o de prea mult timp, poate pentru că ne este frică de iubire deoarece este singura energie din univers pe care ființa umană nu a învățat să o controleze după voința sa.
Pentru a evidenția iubirea, am creat o simplă substituire în cea mai faimoasă ecuație de-a mea.
Dacă în loc de E=mc2, acceptăm că Energia pentru a vindeca întreaga lume poate fi obținută din multiplicarea Iubirii cu viteza luminii la pătrat, atunci ajungem la concluzia ca iubirea este cea mai puternică forță ce există, deoarece nu are nicio limită.
După eșecul umanității în a utiliza și controla celelalte forțe din univers, care pâna la urmă s-au întors împotriva noastră, este imperios să ne hrănim pe noi înșine cu o altă formă de energie…
Dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să descoperim sensul vieții, dacă vrem să salvăm lumea și fiecare ființă conștientă ce trăiește, atunci iubirea este unicul răspuns. Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planeta.
Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată. Când o să învățăm să oferim și să primim această energie universală, dragă Lieserl, vom putea afirma că iubirea învinge tot, că poate transcende totul și orice, deoarece iubirea este chintesența vieții.
Regret profund că nu am fost capabil să exprim ceea ce este în inima mea, care a bătut în liniște pentru tine întreaga mea viață. Poate e prea târziu pentru scuze, dar cum timpul e relativ, simt nevoia să îți împărtășesc că Te Iubesc și datorită ție am ajuns la răspunsul suprem!
Tatăl tău,
Albert Einstein”
IUBIREA DIN GLASUL INIMII
*Noi toți ne-am născut pentru a iubi. Acesta este principiul existenței noastre și singurul sau sfârșit. – Benjamin Disraeli
*Să dărui totul, să sacrifici totul fără speranță de răsplată; asta înseamnă iubire. – Albert Camus
*A iubi înseamnă ceva, restul nu e nimic. – Alfred de Musset
Iubirea, bucuria și pacea nu pot înflori până când nu v-ați eliberat de sub dominația minții. – Eckhart Tolle
*Dragostea este sfințenie plus sexualitate. – Emil Cioran
*Iubirea este cea mai mare forță a omenirii și, totuși, este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui. – Mahatma Gandhi
*Suferința apare atunci când așteptăm ca ceilalți să ne iubească în felul dorit de noi. – Paulo Coelho
*Iubirea e o floare foarte plăcută, dar trebuie să ai curajul să te duci s-o culegi de pe marginile unei prăpastii înfricoșătoare. – Stendhal
*Adevărata iubire începe de acolo de unde tu nu mai aștepți nimic în schimb. – Antoine de Saint-Exupery
*Iubești pentru ca iubești. Nu exista rațiune pentru a iubi. – Antoine de Saint-Exupery
*Bratele dragostei te cuprind cu tot prezentul tău, cu trecutul și viitorul tău. – Antoine de Saint-Exupery
*Magia primei iubiri este ignoranța noastră că nu se poate termina niciodată. – Benjamin Disraeli
***
IUBIREA – CĂMAȘA SUFLETULUI
Cel mai greu de dăruit este cuvântul care vindecă rana sufletească.
Cu cât se scrie mult, se citește tot mai puțin, dar foarte puține sunt cuvintele dăruite care ajung să îmbrace cămașa sufletească.
Fiecare om a trecut sau va trece la un moment dat prin momente grele și a simțit gustul amar al ignoranței „prietenilor” sau rudelor cu potențial material și spiritual. Viața nu este ușoară, dar devine povară când cei pe care îi simțim aproape de suflet dispar în clipele grele sau îți întorc spatele, politicos, prin cuvinte mai dure și mai reci ca piatra. Așa sunt majoritatea semenilor, fără a recunoaște, de-a nu fi „considerați” – slabi de caracter.
Dar câți dintre ei știu că:
– Oamenii care sunt cei mai puternici sunt de obicei cei mai sensibili.
– Oamenii care manifestă cea mai mare bunătate sunt primii care sunt ignorați sau rău tratați.
– Oamenii care au grijă de alții tot timpul sunt de obicei, cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.
– Cuvintele cel mai greu de spus sunt:
Te iubesc!
Îmi pare rău!
Ajută-mă!
Iartă-mă!
– Uneori, drama sufletească este înveșmântată în surâsul de pe chip, pentru ca persoana să pară fericită și mai ales de-a nu primi un tratament comportamental mai dureros ca propria suferință, adâncind prăpastia.
Când nu ști să privești dincolo de zâmbetul ei pentru a vedea cât de multă durere se ascunde sub el, este de preferat ignoranța dubioasă.
O intenție pozitivă nu costă nimic, dar valorează mult, atunci când simți că te prăbușești în propriul suflet.
Așa ajung marile personalități să sfârșească în ignoranță și singurătate, deși au contribuit la bunăstarea materială și spirituală a majorității din comunitatea în care trăiește, adeseori prin prisma profesiei. Cele mai frecvente probleme fiind cele de sănătate și cele din familie, de fiecare dată ajutorul căutat în aproapele tău este inexistent și numai credința în Dumnezeu este salvatoare, când îți luminează cărarea spre care să-ți îndrepți pașii pentru a ieși la liman.
Numai puterea credinței îți scoate în cale oameni cu suflet mare, care să-ți întindă o mână de ajutor la nevoie, ca bunul samaritean.
De aceea, dragi prieteni din prezent, trecut și viitor, fiți buni și mărinimoși „că plata cea multă și cea dreaptă” o primiți ca o răscumpărare a luminii și păcii din tărâmul veșniciei, ca pe o recompensă a evoluției spirituale, precum în natură.
„În natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.” (Antoine Lavoisier)
Nimic din lucrurile materiale nu încape în suflet, ci doar bogățiile spirituale, pentru că sufletul este spirit, nu chipul material care îl găzduiește în destinul pământesc, iubirea fiind cel mai puternic sentiment original și pur, care poate persista în locașul sufletesc.
Maria Filipoiu
![Urmareste-ne pe Facebook Facebook](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/48x48/facebook.png)
![Distribuie pe Twitter twitter](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/48x48/twitter.png)
![feather](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/icon.png)